Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odpowiednio zagipsować i zaszpachlować ścianę?

Recommended Posts

Witam, Panowie niby prosta sprawa, robiłem dziury pod kable do instalacji elektrycznej. Zaszpachlowałem to jakimś gipsem acryl putz no i szlifowałem taką gąbką z papierem ściernym, niby równo itp ale jednak jest różnica w strukturze i powierzchni między tym co szlifowałem a tym co mam na ścianach od 10 lat. Nie jestem budowlańcem, mieszkam w bloku z 2006 roku i nie znam się na materiałach. Jest możliwość że w przyszłości będę robił takie dziury i zakleje je czymś co będzie miało taką sama strukturę po wyschnięciu jak reszta ścian? Może złym produktem to szpachluje ? doradźcie coś proszę.

Nie bardzo wiemy, co masz na ścianie (pierwotny tynk), więc ciężko doradzić. Natomiast najlepsze "wtopienie w tło" wszelkich bruzd/szpachlowań daje gładź gipsowa na ścianie i użycie tej samej do finalnego szpachlowania ubytków. Wszelkie inne powierzchnie mniej lub bardziej będą widoczne (oczywiście przy powłokach malowanych) - nieraz nawet po użyciu tego samego produktu (kwestia końcowej obróbki dużej powierzchni i małej bruzdy). A zastosowanie tak odmiennych wykończeń jak np tynk cementowo-wapienny i wszelakie gipsy (akryl-putz'e, gładzie itp) najpewniej będzie widoczne - kwestia lokalizacji samego miejsca szpachlowania i jego oświetlenia.