finch_pl 01.07.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam, Posiadam w domku WG, z której pracy jestem średnio zadowolony i postanowiłem przejść na WM z rekuperatorem.Myk polega na tym że na ocieplonym poddaszu chciałbym postawić reku i wykorzystać przewody wentylacyjne systemowe (12x16) jako kanały wywiewne oraz 1 jako nawiewny. Na poddaszu jest do nich bardzo dobry dostęp i oddalone są od siebie około 5 metrów. Planuje po 4 kanały wywiewne oraz nawiewne (niecę kuć i nic przerabiać - nowy dom) z czego wywiew po wentylacji WG, jeden nawiew z wykorzystaniem WG pozostałe 3 nawiewy na poddaszu już tradycyjnie (sufit podwieszany) Zastawiałem się jeszcze żeby do przewodów systemowych WG puścić flexa 90mm Centrala brink 400 (kupiona w dobrych pieniążkach) Co uważacie o tym pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 01.07.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Można wykorzystać te kanały, ale tylko do powietrza ciepłego (między centralą a pokojami), do czerpni i wyrzutni musisz dać izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.07.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Ja mam nawiewy peflexem, a wywiewy starym przewodem kominowym i wentylacyjnym 14x14 z cegieł i jest OK. Troszkę był brudny ale drugi prefiltr G4 wyłapał zanieczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 03.07.2018 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 dziękuję za odpowiedzi Mam jeszcze pytanie za jakich rur zrobić czerpnie i podłączenie bezpośrednio do reku - sztywne czy thermoflexy? (wejścia mam na 180mm i będę musiał zastosować redukcję)Myślałem żeby czerpnie zrobić na 180mm, a pozostałe wejścia i wyjście na 160 ( z redukcją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts