Michal.jodlowiec 02.07.2018 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Witam wszystkim, posiadam straszny problem. Posiadam nowo wybudowany dom parterowy wszystko bylo pieknie ladnie do teraz, zaczne od poczatku dom zostal wybudowany koncem zeszlego roku , zostal pokryty blacha na rabek z jednym przetloczeniem, nie bylo pelnego deskowania tylko laty byly polozone co 25 cm, krokwie jak to krokwie byly polozone tkz lekkim bananem w gore, gdyz nie byly idealnie proste. Po zakonczeniu prac wszystko wygladalo ladnie estetycznie, do teraz , od jakiegos czasu zauwazylem patrzac na dach powstaly ogiecia tak jak by krokwie siadly troche ogiely sie, przez to blacha tez sie pofalowala i najwiekszy problem jest taki ze gdy przyswieci slonce blacha strasznie strzela wszystlo slychac w pomieszczeniach uzytkowych domu. Pomimo ze strop mam drewniany dobrze wygluszony ocieplony a jednak, strasznie jest to uciazliwe . Dodam ze jak jest zka pogoda nie ma slocna to wszystko jest ok. Myslalem nawet nad tym zeby ocieplic dach przynajmniej welna 15 zl miedzy krokwie zeby to troche wygluszyc gdyz jak ta blacha strzela to strasznie wszystko niesie sie po poddaszu gdyz jest puste, prosze pomozcie moze znacie jakis patent na to aby nie bylo tego tak slychac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal.jodlowiec 02.07.2018 03:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Dodam jeszcze moze to istotne dach mam dwuspadowy dlugosc krokwi 8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Pokrycie montowane późną jesienią to czego oczekujesz? Pokrycie jest do przełożenia i to należy wykonać w gorącym letnim okresie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal.jodlowiec 04.07.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Do przelorzenia ? Pamietam ze jak kryli dach to bylo strasznie cieplo , wiec nic sie zbytnio nie bedzie dalo zrobic aby zdredukowac to szczelanie blachy pod wplywem slonca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.07.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 No to musisz pokochać to co jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 27.01.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Wtam w najbliższych dniach jak tylko pogoda się poprawi ekipa wchodzi na mój dach. Dach kopertowy około 40 stopni pochył w całości deskowany obecnie pokrycie blacha na rąbek prawdziwy rąbek nie klik. Pod blachodachówkę płaską plus Pruszyński wykonawca zaproponował na starej więźbie i starym deskowaniu nową papę na nią tradycyjnie kontrłatę i łatę . Poddasze nie zamieszkałe - strych . Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Dodatkowo część dachu 40m2 w dobudowanej części ma spadek 6 stopni i długość 7m na nią wykonawca zaproponował rąbek stojący klik i papa pod spód? W specyfikacji rąbek ma minimalny spadek 8 stopni co w tej sytuacji? czy te 2 stopnie to w praktyce duży problem czy papa pod spodem zapewni odpowiednią hydroizolację? I ostatnie pytanie czy podczas montaży paneli fotowoltaicznych jest możliwość poruszania się po obu rodzajach pokrycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 ad. Pierwsze pytanie. Takie rozwiązanie jest OK.ad. Drugie pytanie. Należy to wykonać tak: sztywne poszycie, kontrłata. papa podkładowa termozgrzewalna (wszystkie połączenia zgrzane) deskowanie ażurowe (maksymalny rozstaw 10 cm) lub łaty (maksymalny rozstaw 15 cm).ad. Trzecie pytanie. Tak.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.01.2021 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 "i najwiekszy problem jest taki ze gdy przyswieci slonce blacha strasznie strzela wszystlo slychac w pomieszczeniach uzytkowych domu" Pokrycie z blachy niesie ze sobą niestety takie właśnie sytuacje. Ja miałem ten sam problem 20 lat temu jak postawili mi domek letniskowy w górach. Praw fizyki czyli inaczej rozszerzalności termicznej pod wpływem temperatury nie da się zmienić. Trzeba się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.03.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) ad. Pierwsze pytanie. Takie rozwiązanie jest OK. ad. Drugie pytanie. Należy to wykonać tak: sztywne poszycie, kontrłata. papa podkładowa termozgrzewalna (wszystkie połączenia zgrzane) deskowanie ażurowe (maksymalny rozstaw 10 cm) lub łaty (maksymalny rozstaw 15 cm). ad. Trzecie pytanie. Tak. Pozdrawiam. Super dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze zapytanie odnośnie montażu listew wentylacyjnych pod gąsiory . W instrukcji firmy Pruszyński do blachy płaska plus jest wymieniona listwa wentylacyjna pod gąsior czy jest to niezbędne ? Jeśli tak to nie ma możliwości montażu tej listwy na dachu kopertowym (ewentualnie tylko na prostym szczycie dachu ) w moim przypadku 1.2mb. Jeśli chodzi o montaż takich listew pod gąsiory na częściach dachu narożnych to nie widzę takiej możliwości . Dodatkowo zastanawia mnie że zainstalowanie gąsiorów na częściach narożnych skutkować będzie sporymi przestrzeniami dziurami przez co stworzy to miejsce dla wejścia gryzoni. Czy w miejscach łączenia blachy w miejscach narożnych przy dachu kopertowym stosuje się np. siatkę nierdzewną? Oraz czy moduł blachy szczytowy przycina się od góry jak na zdjęciu z instrukcji zaznaczony strzałką ? Edytowane 16 Marca 2021 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts