Kashue 02.07.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Witam, ponieważ jest to mój pierwszy post, to chciałem się z Wami przywitać. Od pięciu lat zostałem współwłaścicielem starego domu poniemieckiego które regularnie remontuje o ile mogę we własnym zakresie. W tym roku postanowiłem zmienić kocioł CO na kocioł Pelletowy. Na obecnym etapie kocioł, palnik, podajnik oraz nowy wkład kominowy został zamontowany, przede mną jeszcze tylko modernizacja instalacji CO. Mogłem zostawić istniejącą instalację , ale uznałem , że skorzystam z okazji i dostosuje instalację do współczesnych standardów. Stara instalacja CO , zasilana była z jednej pompy, jak się obecnie dowiedziałem miała również nieprawidłowo podłączony zbiornik wyrównawczy. Schemat w załączniku "kotłownia_stara" Schemat "kotłownia_nowa_6" przedstawia to co udało mi się zaprojektować z moja obecną wiedzą, ale niestety obawiam się , że nie wszystko jest tu prawidłowo. Mam obawy co do działania zaworu 4D, zgodnie z wyczytanymi informacjami*powinienem zastosować przekroje takie jak na wyjściu z pieca czyli 1 1/2 cala, ale jestem pewien czy to zadziała w takim układzie jak narysowałem. Sterownik pieca to ecoMAX860 potrafi obsłużyć standardowo pompę CO , CWU i mieszacza1 , po dołożeniu "modułu B" mogę obsługiwać dodatkowe 2 mieszacze. Obszar "Nowy Parter" dopiero powstaje, nie mam tam jeszcze grzejników, ale prawdopodobnie będzie tam ich 5. Prosiłbym o wszelkie sugestie , uwagi , wskazówki dotyczące docelowego schematu. Pozdrawiam Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts