jammo 02.07.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Witam , właśnie skończyłem przebudowę dachu , wraz z dobudową lukarn. Ściany lukarn zostały ocieplone styropianem i pokryte tynkiem silikonowym. Cały dom jako że budowany był w latach 90-tych posiada elewację tzw. drapankę z tarasem. Jako , że elewacja jest jeszcze w bdb stanie , nie planowaliśmy jej zmiany. Niestety podczas remontu dachu i dobudowy lukarn, z jednej strony domu, wstawiałem 2 potrójnych drzwi balkonowych, dlatego część ściany aby to ładnie zakończyć jest pokryta styropianem. Niby nie planowałem zmiany elewacji, ale ostatnio dość często zastanawiam się nad dociepleniem reszty domu styropianem i wykonania na reszcie domu nowej elewacji. Mam jednak pytanie do fachowców, gdyż jak wiadomo dom budowany był w latach 90-tych, a wię posiada ścianę dwuwarstwową .Od zewnątrz jest pustak żużlowy 25cm a od środka bloczki ceramiczne czyli cegła dziurawka 12,5 cm, natomiast w środku jest niby luka powietrzna około 2,5 cm, ale jak wiadomo , może być częściowo zalepiona zaprawom. Mam pytanie , gdyż słyszałem opinie, że domów z takimi ścianami dwuwarstwowymi, nie powinno się ocieplać styropianem, gdyż może wystąpić wilgoć i grzyb, chodzi coś o punkt rosy czy jakoś tak. Z tego co widzę, bardzo dużo starych domów jest teraz docieplanych właśnie styropianem, a jak wiadomo dawniej prawie wszyscy budowali ściany dwuwarstwowe, Jak to właściwie jest z tym, i jak ewentualnie zrobić aby było dobrze, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 03.07.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Cześć.Stałem przed taką samą decyzją i dylematem. Z mojej wiedzy aby punkt rosy nie powodował problemów to izolacja musi być odpowiedniej grubości. Ja zrobiłem 20cm i jak na razie nie widzę problemów, zobaczymy jak będzie w zimę. Dodatkowo tą przestrzeń wewnątrz ściany ja bym zasypał, jeśli jest wentylowana to tym bardziej bo wywiewa ciepło niepotrzebnie. Ale ja fachowcem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 03.07.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 WitamNiebezpieczeństwo pojawiania się grzybów po dociepleniu styropianem może mieć miejsce wyłącznie kiedy punkt rosy znajdzie się pomiędzy dociepleniem w tym przypadku styropianem a ocieplaną ścianą. Aby uniknąć takich sytuacji należy zadbać o odpowiednią grubość styropianu, tak aby punkt rosy wypadł w materiale izolacyjnym. Jest mnóstwo kalkulatorów, które przeliczą min. grubość styropianu dla każdej ściany.Owszem istnieje zawsze niebezpieczeństwo pojawienia się grzybów wewnątrz, ale jest to związane głównie z wilgocią znajdującą się w docieplanych murach.Z mojego doświadczenia takie sytuacje są baaaardzo rzadkie i nie przejmował bym się tym. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 08.07.2018 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Dziękuję bardzo.Dom jak na razie jest suchy i nigdzie nie zauważyłem żadnych oznak jakiejkolwiek wilgoci. No ale 20 cm styropianu przy ścianie 40 cm grubości to chyb a lekka przesada. Szpaleta okna miała by ponad 30 cm . Co sądzicie o ocieplaniu ścian płytami wełny, takiej sprasowanej. Widziałem teraz niedaleko mnie, jak właśnie kładli takie na ścianę też w domu murowanym. Jaka jest różnica pomiędzy styropianem a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 09.07.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam, Proponuję poszperać na tym forum na temat różnic miedzy EPS a wełna mineralną gdyż sporo tutaj znajdziesz wypowiedzi dot. plusów i minusów każdego z materiałów. FAST oferuje systemy zarówno na wełnę jak i na styropian, tak więc bez względu na co się zdecydujesz możesz skorzystać z oferty naszych produktów. Do czego serdecznie zapraszam Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts