Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosba o pomoc w urządzeniu mieszkania

eranet

Recommended Posts

Witam wszystkich!

kilka dni temu zostalem szczęśliwym posiadaczem własnego mieszkania, uczucie fajne, ale i problem powazny jak je wykończyc...Chciałbym by było urządzone nowocześnie i jednoczesnie niedrogo, jakieś pomysły własne mam, ale przyjme każda pomoc w tym temacie, ponieważ nie mam żadnej koncepcji dotyczącej dużego i małego pokoju oraz sypialni, ciagle mysle nad tym, czy duże płytki gresowe 30x60 (adresia bianco, jasna płytka z szarą faktura) sa dobrym pomysłem na sciany w kuchni, a kolor mebli kuchennych w szarej tonacji + ciemno szara podłoga. W przedpokoju myslałem o texterline w jasnym kolorze + podswietlane wnęki w jednej ze ścian. W pokojach jest jasny parkiet i on zostanie, kwestia tego co ze ścianami, co modne, co ładne, co warto. Licze na pomoc, Wasze koncepcje i pomysły, moje są albo na wyczerpaniu, albo sie ich boje, by nie było po prostu wielkiego kiczu....

pozdrawiam

.....hm....nowocześnie....niedrogo....

to na początek zamiast glazur, terakot ( 98% mieszkań ) na ściany okleiny ( tapety, struktury, itp. ), na posadzki wykładziny typu twardego lub dywany. No i oczywiście nie bać się kolorów ( szarości działają raczej niekorzystnie na psychikę ludzką ) do tego kilka ciekawych mebli.

No i sprawa najważniejsza - odpowiednie oświetlenie ( dobrane do ustawienia mebli ).

Pozdro

J

Nowoczesny styl to przedewszystkim mało gratów na wierzchu. Szary kolor jest ok, ładnie wygląda w połączeniu ze słonecznym żółtym lub czerwonym (takim ostrym). Jeśli kuchnia połączona jest z salonem to warto dać podobne kolory na przedmioty - czerwone kanapy, szary dywan, w kuchni czerwony blat stolika itp. Bardzo pojemne i niezagracające mieszkania są szafy typu komandor, "prywaciarze" robią je taniej, a równie dobrze, rozejrzyj się po swojej okolicy. Przydałoby się więcej informacji- co ma być w małym pokoju- gabinet czy sypialnia dziecka, jak duże są pomieszczenia, czy są jasne czy ciemne itd. Fajnie wychodzą stoliki z blatami mozaikowymi, tłuczone płytki nie muszą oznaczać stylu rustykalnego, można dogadać się z małym przedsiębiorstwem produkującym płoty w sprawie stelażu( w kolorze chromu). Żeby dodać trochę bajerów można poukładać gresy w "dywaniki" o prostych, geometrycznych wzorach lub przeciwnie- fragment podłogi potraktować artystycznie i wyłóżyć w "zakręcony " wzór. Można kupić meble nawet w ikea, ale dodać do nich kilka nowoczesnych akcentów tj. duże stojące lampy ze stali, lustra bez ram i efekt też będzie nowoczesny.

Gość jfilemonowicz

zgadzam się, że do szarych mebli doskonale pasuje ostra czerwień... ale nie wolno przesadzić z ilością mebli w tym kolorze - dobrze to wygląda jako dodatek.

A może na podłode jakiś wąski czerwony pas? albo na ścianie?

Tylko z umiarem!

:)

pozdrawiam

PS może wrzuć na forum jakieś zdjęcia z twojego mieszkania... albo chociaż jakiś plan... to będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć ...

dzięki wszystkim, kuchnia jest osobno, zatem w rachube nie wchodzi połaczenie z salonem, całe mieszkanie jest generalnie jasne, wszystkie 3 pokoje sa na jednej południowej stronie, tylko kuchnia jest po drugiej. Mieszkanie jest dośc charakterystyczne, tzn. kuchnia i sypialnia sa w kształcie pięciokąta co wg mnie stanowi problem bo są problemy z koncepcją....W sypialni będzie na pewno szafa zabudowana, szkło mleczne i elementy aluminiowe jako ozdoba, do tego łóżko 180x200, 2 nocne szafki, i chyba tyle, bo nie wiem co jeszcze, ale na meble nie ma więcej miejsca, zostaje wybór koloru ścian, koloru mebli i szafy oraz tego co na ściany, czy 1 ściane zrobić inną ( ta gdzie bedzie łóżko) czy wszystkie takie same, raczej myślę o kolorze jasnym. Czy modne są jeszcze łuki, bo o tym myślałem do kuchi, i kawałek (naprawde niewielki) podwieszanego sufitu, aby ukryc tam rurę od okapu. Myślałem o całej szarej kuchni, czyli również podłoga, ale w innym odcieniu niz ściany (tam płyki jasne) i meble i jasny blat (ale nie czerwony, raczej jasny sól i pieprz). Kuchnia raczej bedzie miała szafki górne podwójne, tez szkło mleczne (szafka górna, połowa dolna szkło, połowa górna drewno) i raczej tych szafek więcej jak mniej...(czyli raczej sporo mebelków w tej kuchni bedzie). Całe mieszkanie ma 61 m2, rzekłbym typowe gdyby nie te 2 pomieszczenia pieciokatne. Co na sciany w salonie i w 3 pokoju?, powiem tak niedrogo to nie znaczy całkiem tanio, nie stac mnie np. na płytki za 200 pln, ale 100 wchodzi w rachube, więc ten przedział to coś średniego pod wzgledem kosztów. Dzis nie mam żony, ani dziecka, ale zakładam ze w przeciągu roku ta pierwsza opcja może się pojawic, a ta 2 jak Bozia da...więc 3 pokój chce zrobić tak, aby w każdej chwili zrobic z niego pokój dziecka bez dodatkowych kosztów. Ten 3 pokój to typowy prostokąt, a salon to typowy kwadrat. Jak ktos mi powie jak umieścić zdjęcia to z chęcia zrobie kilka i pokaże by ułatwić zycie...pozdrawiam i licze na więcej

Eranet

Przejrzyj pod różnymi tematami linki, albo pod tematem meble, panele podłogowe, gresy itp. zobaczysz mnóstwo aranżacji i będziesz mógł podpatrzeć.Np. Ikea ma już dawno nowy katalog w internecie, albo Ci wyślą, jak zamówisz mailem -tam mnóstwo mebli prostych, tanich i nowoczesnych.W Ikea w Poznaniu mają mieć projektanta wszystkich wnętrz z wytkorzystaniem mebli Ikea.Projekty są za darmo.

U mnie też będa płytki w kolorze gris, czyli szarym, ale w takim ciepłym, prowansalskim wydaniu.Do tego pasują meble z brzozy, klonu, stali.Szare mogą być zbyt monotonne, chyba że dodasz elementy w innym, mocnym kolorze, może np. wrzosowym, ale to dość ryzykowne, można przedobrzyć.Karminowa czerwień też pasuje, ale jako dodatki -takie akcenty.Łuki absolutnie nie ten styl.

Przejrzyj strony

Scavolini,Berloni,Atlas,BFM - Bydgoskie Fabryki Mebli - 2 piekne nowoczesne serie, ale drogie, bo fornirowane, dalej strony z płytkami - sprawdź WOiS - łazienki -mnóstwo linków do producentów glazury, terakoty, akcesoriów łazienkowych itp.

I wiele, wiele innych.

napisze ktoś jak wkleic zdjecia to dołacze fotki lub szkic sytuacyjny, aby osobom, które chciałyby podzielic się swoimi uwagami i pomysłami ułatwić życie?

musisz umiescic zdjecia na jalkiejs stronie internetowej (np w onecie) a tu wklejasz link do nich w ten sposob:

http://adres do zdjecia

i to wszystko

• 3 months później...
Jeśli chodzi o podłogi to mógłbym zasugerować bardzo ładne gresy szkliwione. cena rzedu 120pln, ale antypoślizgowe i pei5. Naprawde bardzo dobrze wygladaja. Szczegolnie warte uwagi są produkty firmy Porcelanosa. Jeśli chodzi o plytki pomiedzy szafki, to moim zdaniem super wygladaja plytki imitujace granit...jest to duzo tansze od samego granitu..i oczywiscie latwiejsze w utrzymaniu...to samo co na sciane w kuchni moze isc na podloge. Wymiary dochodza nawet do 50x100cm. Podajze LaFaenza produjuje takie. pozdrawiam