martingg 04.07.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 MPZP dla mojej działki przewiduje: - wysokość projektowanych budynków mieszkalnych określa się na max. 12m w kalenicy dachu - 3 kondygnacje (w tym poddasze użytkowe i podpiwniczenie) lub max. 2 kondygnacje ( w tym poddasze użytkowe), dach budynków mieszkalnych dwuspadowy lub wielospadowy o nachyleniu połaci 15° - 45°, wysokość posadowienia parteru chciałbym zrobić na 1 dostawionym pomieszczeniu do domu (4m x 4m) płaski dach, ale jak widać się nie da czy architekt mógłby mi zrobić ten dach na tym budynku na 15 stopnii a następnie dookoła go podmurować tak żeby nie było go widać? taka fanaberia inwestora czy to przejdzie ktoś może próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.07.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Wydaje mi się, że jak na głównej bryle budynku jest dach spełniający wymogi MPZP i mała część jest płaska to nie powinno być problemu. Coraz więcej projektów powstaje ze skośny dachem - co spełnia wymogi większości MPZP w kraju - z kawałkiem płaskiego, np na garażu i nie słyszałem żeby były z tego powodu problemy. Architekt, który ma doświadczenie z Twoim wydz. arch. powinien to potwierdzić, lub zaprzeczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.07.2018 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Zadzwonię i zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 05.07.2018 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 zapytałem kierownika ... raczej to nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 09.07.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Nie masz nigdzie niżej zapisuje o możliwym dachu płaskim? U nas w MPZP jest identyczny prawie zapis co do dachu, natomiast dalej jest dopisek że dopuszcza się także dachy płaskie - i jeden sąsiad pośród 5 domów z dachami dwuspadowymi ma "bunkier" z płaskim dachem Pamiętaj że zapisy w MPZP oprócz walorów technicznych - odpowiednich dla danego obszaru, mają też na celu kwestie wizualna, aranżacji przestrzeni itp. Może chodzić o kwestie wizualną- niby możesz wybudować dom z dachem 15 stopni, odebrac go i za rok sobie go obmurować, ale musisz się liczyć że ktoś może to zgłośić i będą problemy. Ja bym robił zgodnie z MPZM i jakoś przeżył ten dach, bo patrząć co ludzie mają w MPZP to ciesz się że masz tak jak u mnie dosyć duży zakres 15-45 stopni, bo jest masa obszarów gdzie jest sztywne 25, albo 35 i tego nie ominiesz w żadne sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts