galanu 04.07.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Jestem na etapie opracowywania indywidualnego projektu architektoniczno-budowlanego domu. Choć do końca nie jestem jeszcze zdecydowany na WM to chcę Was podpytać o jeden aspekt. Czy projekt wentylacji lepiej wykonać już na etapie projektowania domu czy dopiero na etapie wykonawstwa zlecić firmie montującej instalację? Koszt projektu jest taki sam bez względu na kto i na którym etapie go wykonuje. Dla mnie wykonanie projektu WM na etapie wykonawstwa ma wyłącznie taką zaletę, że gdybym się rozmyślił to zawsze mam alternatywę w postaci zaprojektowanych kominów wentylacyjnych. W przypadku gdy projekt budynku nie przewiduje grawitacji jestem już skazany wyłącznie na WM Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 04.07.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Im wcześniej tym lepiej i zwlekanie z decyzją będzie kosztować, bo w końcu wybudujesz kominy, a potem zapłacisz za wiercenie w stropach i WM.Dla komfortu zamieszkiwania jest to decyzja kluczowa bezwzględnie wskazująca na WM, jeśli chodzi o koszt budowy i eksploatacji, nie ma istotnych różnic, nie są takie, że trzeba myśleć miesiącami, wybór wykończenia podłogi robi większy rozstrzał kosztów niż wybór między WM i WG. W nowym domu wg mnie tylko WM. Architekt takich projektów nie robi (nie ma uprawnień), zleca to po taniości zaprzyjaźnionemu projektantowi IS, który najczęściej robi to sztampowo łącznie z CO, wodą, kanalizą czy gazem, ma przejść przez procedurę przyznawania PNB i nic więcej. Często robią wszystko w spiro, nie koniecznie znają aktualne trendy w projektowaniu WM, obliczeń w takim projekcie też bym się nie spodziewał.Z dwojga złego wolałbym u instalatora, przynajmniej wie z czego i jak tą wentylację wykonać, ale projektować i liczyć oporów zwykle nie umie a przynajmniej tego nie zrobi, narysuje tylko trasę przewodów, przepływy określi życzeniowo (bez obliczeń), na miejscu jakoś to dostroi, albo nie dostroi bo w jakimś pomieszczeniu np. zacznie szumieć. To nie jest też projekt do PNB (nie ma uprawnień), więc i tak musisz mieć inny albo kominy grawitacyjne do PNB. Ale i tak wolałbym taki projekt, niż taki sztampowy do PNB "załatwiony" przez architekta. Możesz też sam znaleźć uprawnionego projektanta, który zna się na WM i zrobi wszystko tak jak trzeba, uwzględniając Twoje oczekiwania, ewentualne kolizje z innymi instalacjami, miejsce na rozprowadzenie przewodów, itp. Będziesz miał projekt i do PNB i do wykonania instalacji, nawet samodzielnie bez instalatora. Oczywiście można też renegocjować stawkę z architektem, za nie "załatwienie" tego czy innego projektu składowego.Jak nie wiesz do kogo uderzyć zapraszam na priv. Edytowane 4 Lipca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 04.07.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Architekt musi ci zaprojektować jakąś wentylację, więc jak jesteś zdecydowany na WM to poproś do projektu WM (nie będziesz musiał tłumaczyć majstrowi, ze kominów WG ma nie budować). A czy to się uda wykorzystać potem... to już inna kwestia. Najlepiej już na etapie budowy znaleźć instalatora co Ci to będzie robił i pokazać mu projekt. Na etapie budowy potrzebujesz wiedzieć jedynie gdzie będą anemostaty żeby w monolicie zrobić przepusty. Jak masz terivę lub inny strop w którym się łatwo wierci, to przepusty niepotrzebne. A wtedy o instalacji możesz myśleć dopiero przy końcu SSZ i wybrać takiego instalatora, który Ci zaprojektuje tę instalację w cenie usługi montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts