yarx 04.07.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Witam,posiadam stację uzdatniania wody. Do kuchni mam doprowadzona wode zmiekczona (ciepla i zimna) oraz twarda, sprzed stacji (zimna).Do spozywania chcialbym uzywac wody twardej a zmiekczonej w pozostalych przypadkach.Dowiedzialem sie wlasnie ze sa na to jakies sposoby. Poszukalem po internecie ale nic nie znalazlem, nawet nie za bardzo mam pomysl czego szukac. Mechanizmy/baterie? Posiadam juz baterię kuchenna alveus delos. Co mogęz tym fantem zrobic? czy rozwiazal kto juz podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 04.07.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Możesz zrobić tak:zimna i ciepła zmiękczona do "standardowej" baterii zlewozmywakowej, zimna niezmiękczona do dodatkowej baterii. Zimna zmiękczona do zmywarki. Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej. Albo czegoś nie rozumiem, albo to jest proste? EDYTA:Albo zimna zmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Możesz zrobić tak: zimna i ciepła zmiękczona do "standardowej" baterii zlewozmywakowej, zimna niezmiękczona do dodatkowej baterii. Zimna zmiękczona do zmywarki. Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej. Albo czegoś nie rozumiem, albo to jest proste? Dokładnie. Dodatkowa wylewka dla wody niezmieczonej. Pozostałe odbiorniki - kran, zmywarka, czy to co tam masz, woda zmiekczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.07.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki... Chyba się trochę pomieszało... do zmywarki raczej nie ma sensu dawać wody twardej. Moim zdaniem wszędzie powinna iść woda miękka, a tylko do jednego, osobnego kranu - woda twarda do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.07.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Chyba się trochę pomieszało... do zmywarki raczej nie ma sensu dawać wody twardej. Moim zdaniem wszędzie powinna iść woda miękka, a tylko do jednego, osobnego kranu - woda twarda do picia. Tak, tak, pomieszało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarx 09.07.2018 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Dokladnie tak chce zrobic, tlyko problemem jest wlasnie ta dodatkowa bateria do wody pitnej. Trzeba ja gdzies zmontowac, myslalem ze moze sa jakies baterie z potrojna wylewką czyli wtedy podlaczylbym: - zmiekczona ciepla - zmiekczona zimna- twarda zimna (pitna) Obecnie mam zwykla baterie + dozownik takz montaz jeszcze 3 sztuki mi sie nie usmiecha, (no i musialbym wiercic kolejny otwor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.07.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 myslalem ze moze sa jakies baterie z potrojna wylewką Są takie baterie, ale zazwyczaj ta trzecia wylewka jest do wody filtrowanej. Z tego względu są raczej w ofercie firm od uzdatniania wody. Poszukaj pod hasłem "bateria potrójna" albo podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.07.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Są takie baterie, ale zazwyczaj ta trzecia wylewka jest do wody filtrowanej. Z tego względu są raczej w ofercie firm od uzdatniania wody. Poszukaj pod hasłem "bateria potrójna" albo podobnie... Z tym, że nie ma tak dużego wyboru wśród wylewek trójdrożnych. Mnie się podoba konkretny model Franke, a jak oglądam trójdrożne to większość chromowana, przysłowiowe 3 modele na krzyż w dodatku żadem mi nie odpowiada Właśnie rozmawialiśmy z mężem na ten temat i chyba rozwiążemy to w ten sposób, że wylewka do twardej wody będzie stała na blacie, ale tak, żeby jej koniec był nad ociekaczem zlewu. I raczej to będzie wylewka wysoka, wyciągana, żeby wygodnie byłą z niej nalewać do dzbanka czy garnka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.07.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Do garnka to raczej nie ma wielkiego sensu. Jak zagotujesz i pogotujesz....Spojrz na dno czajnika co sie dzieje z twardoscia po podgrzaniu ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.07.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Do garnka to raczej nie ma wielkiego sensu. Jak zagotujesz i pogotujesz....Spojrz na dno czajnika co sie dzieje z twardoscia po podgrzaniu ;/ Chodzi o to żeby do gotowania nie brać wody po zmiękczaczu. Już wole jak mi się wytrąci ten kamień podczas gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarx 10.07.2018 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Trochę przegapilem sprawe bo rzeczywiscie wpisujac bateria trojdrozna mozna cos takiego np znalezc Mozna tez szukac pod np "baterie kuchenne z podlaczeniem filtra" Na ten moment pozostaje chyba po porstu podlaczyc twarda wodę pod zimny kanal baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.07.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Chodzi o to żeby do gotowania nie brać wody po zmiękczaczu. Już wole jak mi się wytrąci ten kamień podczas gotowania. Chodziło mi o to, że efekt taki sam. A co wolisz, to Twoja sprawa, wolny kraj. Picie bezpośrednio zimnej , to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts