Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór wody w kuchni - uzdatniona i twarda

yarx

Recommended Posts

Witam,

posiadam stację uzdatniania wody. Do kuchni mam doprowadzona wode zmiekczona (ciepla i zimna) oraz twarda, sprzed stacji (zimna).

Do spozywania chcialbym uzywac wody twardej a zmiekczonej w pozostalych przypadkach.

Dowiedzialem sie wlasnie ze sa na to jakies sposoby. Poszukalem po internecie ale nic nie znalazlem, nawet nie za bardzo mam pomysl czego szukac. Mechanizmy/baterie?

Posiadam juz baterię kuchenna alveus delos. Co mogęz tym fantem zrobic? czy rozwiazal kto juz podobny problem?

Możesz zrobić tak:

zimna i ciepła zmiękczona do "standardowej" baterii zlewozmywakowej, zimna niezmiękczona do dodatkowej baterii. Zimna zmiękczona do zmywarki.

Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej. Albo czegoś nie rozumiem, albo to jest proste?

EDYTA:

Albo zimna zmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej.

Edytowane przez Doli.

Możesz zrobić tak:

zimna i ciepła zmiękczona do "standardowej" baterii zlewozmywakowej, zimna niezmiękczona do dodatkowej baterii. Zimna zmiękczona do zmywarki.

Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki, a ciepła zmiękczona i zimna niezmiękczona do baterii zlewozmywakowej. Albo czegoś nie rozumiem, albo to jest proste?

Dokładnie. Dodatkowa wylewka dla wody niezmieczonej. Pozostałe odbiorniki - kran, zmywarka, czy to co tam masz, woda zmiekczona.

Albo zimna niezmiękczona tylko do zmywarki...

Chyba się trochę pomieszało... do zmywarki raczej nie ma sensu dawać wody twardej.

Moim zdaniem wszędzie powinna iść woda miękka, a tylko do jednego, osobnego kranu - woda twarda do picia.

Dokladnie tak chce zrobic, tlyko problemem jest wlasnie ta dodatkowa bateria do wody pitnej. Trzeba ja gdzies zmontowac, myslalem ze moze sa jakies baterie z potrojna wylewką czyli wtedy podlaczylbym:

- zmiekczona ciepla

- zmiekczona zimna

- twarda zimna (pitna)

Obecnie mam zwykla baterie + dozownik takz montaz jeszcze 3 sztuki mi sie nie usmiecha, (no i musialbym wiercic kolejny otwor)

myslalem ze moze sa jakies baterie z potrojna wylewką

Są takie baterie, ale zazwyczaj ta trzecia wylewka jest do wody filtrowanej. Z tego względu są raczej w ofercie firm od uzdatniania wody.

Poszukaj pod hasłem "bateria potrójna" albo podobnie...

Są takie baterie, ale zazwyczaj ta trzecia wylewka jest do wody filtrowanej. Z tego względu są raczej w ofercie firm od uzdatniania wody.

Poszukaj pod hasłem "bateria potrójna" albo podobnie...

Z tym, że nie ma tak dużego wyboru wśród wylewek trójdrożnych. Mnie się podoba konkretny model Franke, a jak oglądam trójdrożne to większość chromowana, przysłowiowe 3 modele na krzyż w dodatku żadem mi nie odpowiada :) Właśnie rozmawialiśmy z mężem na ten temat i chyba rozwiążemy to w ten sposób, że wylewka do twardej wody będzie stała na blacie, ale tak, żeby jej koniec był nad ociekaczem zlewu. I raczej to będzie wylewka wysoka, wyciągana, żeby wygodnie byłą z niej nalewać do dzbanka czy garnka.