NPS 04.07.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Ostatnio natrafiłem na pierkarnik Boscha, który nie tylko ma pyrolizę, ale również blachy/kraty/prowadnice nadające się do takiego czyszczenia (bo bez tego, szczerze mówiąc, to pyroliza trochę mija się z celem): HBG675BB1. Czy znacie jakiekolwiek inne piekarniki, w których blachy/kraty/prowadnice również można czyścić pyrolitycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobax 05.07.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Wiesz.. po etapie pyrolizy i tak musisz wszystko przetrzeć ścierką, gąbka itp. Dlatego jak piekarnik łatwo i szybko przetrzesz to ewentualne mycie blachy/rusztu w zlewie nie jest już takim koszmarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NPS 05.07.2018 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Dotąd używałem tylko jednego piekarnika, więc marna próbka, ale moje doświadczenia są takie, że jak coś się zapiecze (a trudno, żeby się nie zapiekło podczas... pieczenia w piekarniku), to nie da się tego łatwo i szybko wyczyścić, nawet zaraz po wystygnięciu piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobax 06.07.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Jeśli mówisz o zwykłym piekarniku to faktycznie. Jeszcze gdy pieczesz coś na ruszcie i kapie tłuszcz na dno piekarnika to już wgl. masakra.. Wracając do twojego pytania, to nie chcemy spamować, więc nie podamy, jakie konkretnie piekarnik mają te funkcje. W internecie jest pełno o tym. Wystarczy chwile poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NPS 06.07.2018 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Wszędzie podają tylko, że ma albo nie ma pyrolizy. Nigdzie ani słowa o blachach/prowadnicach. Bosch to jedyna firma (którą widziałem), gdzie w ogóle ktoś o tym wspomniał. Nie chcesz spamować, to podaj mi na priv. O ile znasz choć jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobax 09.07.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 NPS - zgłębiłem specjalnie dla ciebie temat. Oto wypowiedź na ten temat jednego z wielkich producentów: "Blachy poddane pyrolizie trwale się odkształcą, chromowe ruszty odbarwią, a na prowadnicach pojawi się brzydki odbarwiony nalot, nie mówiąc już o tym, że system łożysk może nie wytrzymać tak wysokiej temperatury." Piekarnik o którym wspominałeś obawiam się, że również będzie miał ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 10.07.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Ostatnio natrafiłem na pierkarnik Boscha, który nie tylko ma pyrolizę, ale również blachy/kraty/prowadnice nadające się do takiego czyszczenia (bo bez tego, szczerze mówiąc, to pyroliza trochę mija się z celem): HBG675BB1. Producent wspomina tylko o pyrolitycznym czyszczeniu blach i drabinek. Nie spotkałam się jeszcze w życiu z pirolizą prowadnic - ryzyko odkształcenia się łożysk jest zbyt duże, każdy producent jakiego znam każe je wyjmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NPS 11.07.2018 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 @sandwitch Możliwe, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, dzięki. Inna sprawa, że ten model standardowo nie posiada prowadnic. @Kobax Może inni producenci mają gorsze blachy/ruszty? Poza tym nawet, jeśli sam Bosch kiedyś też miał blachy/ruszty, które nie nadawały się do pyrolitycznego czyszczenia, to czy nie mógł od tego czasu zrobić lepszych, które się nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobax 12.07.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Trudno jest zweryfikować czy inne firmy mają lepsze produkty. Ja na twoim miejscu napisałbym bezpośrednio do producentów z tym wątkiem. Do sklepów raczej nie warto, ponieważ i tak powiedzą coś wymijającego, aby tylko sprzedać. @Sandwitch ma rację z prowadnicami. Podczas ogromnych temperatur smar, który się w nich znajduje, mógłby wydzielać trujące gazy, a sama prowadnica ulec uszkodzeniu. Znalazłem artykuł który jednak rozwiązuje ten problem całkowicie: https://www.accuride-europe.com/de/news/490/teleskopowe-prowadnice-s261-doskona322ym-partnerem-dla-piekarnikw-z-czyszczeniem-pirolitycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NPS 12.07.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 No, czyli się da. Dzięki za artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobax 12.07.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 No, czyli się da. Dzięki za artykuł. Nie ma sprawy Jak się już zdecydujesz na któryś piekarnik, to pochwal się koniecznie, co wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NPS 12.07.2018 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Jasne, dam znać. Ale kupię pewnie dopiero pod koniec roku, a zacznę używać jeszcze później, więc trochę to zajmie. W sumie może w tym czasie pojawi się jeszcze coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts