Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarniki z pyrolitycznym czyszczeniem blach/prowadnic

NPS

Recommended Posts

Ostatnio natrafiłem na pierkarnik Boscha, który nie tylko ma pyrolizę, ale również blachy/kraty/prowadnice nadające się do takiego czyszczenia (bo bez tego, szczerze mówiąc, to pyroliza trochę mija się z celem): HBG675BB1.

Czy znacie jakiekolwiek inne piekarniki, w których blachy/kraty/prowadnice również można czyścić pyrolitycznie?

Dotąd używałem tylko jednego piekarnika, więc marna próbka, ale moje doświadczenia są takie, że jak coś się zapiecze (a trudno, żeby się nie zapiekło podczas... pieczenia w piekarniku), to nie da się tego łatwo i szybko wyczyścić, nawet zaraz po wystygnięciu piekarnika.

Jeśli mówisz o zwykłym piekarniku to faktycznie. Jeszcze gdy pieczesz coś na ruszcie i kapie tłuszcz na dno piekarnika to już wgl. masakra..

Wracając do twojego pytania, to nie chcemy spamować, więc nie podamy, jakie konkretnie piekarnik mają te funkcje. W internecie jest pełno o tym.

Wystarczy chwile poszukać :)

NPS - zgłębiłem specjalnie dla ciebie temat.

Oto wypowiedź na ten temat jednego z wielkich producentów:

"Blachy poddane pyrolizie trwale się odkształcą, chromowe ruszty odbarwią, a na prowadnicach pojawi się brzydki odbarwiony nalot, nie mówiąc już o tym, że system łożysk może nie wytrzymać tak wysokiej temperatury."

Piekarnik o którym wspominałeś obawiam się, że również będzie miał ten problem.

Ostatnio natrafiłem na pierkarnik Boscha, który nie tylko ma pyrolizę, ale również blachy/kraty/prowadnice nadające się do takiego czyszczenia (bo bez tego, szczerze mówiąc, to pyroliza trochę mija się z celem): HBG675BB1.

Producent wspomina tylko o pyrolitycznym czyszczeniu blach i drabinek. Nie spotkałam się jeszcze w życiu z pirolizą prowadnic - ryzyko odkształcenia się łożysk jest zbyt duże, każdy producent jakiego znam każe je wyjmować.

@sandwitch Możliwe, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, dzięki. Inna sprawa, że ten model standardowo nie posiada prowadnic.

@Kobax Może inni producenci mają gorsze blachy/ruszty? Poza tym nawet, jeśli sam Bosch kiedyś też miał blachy/ruszty, które nie nadawały się do pyrolitycznego czyszczenia, to czy nie mógł od tego czasu zrobić lepszych, które się nadają?

Trudno jest zweryfikować czy inne firmy mają lepsze produkty.

Ja na twoim miejscu napisałbym bezpośrednio do producentów z tym wątkiem. Do sklepów raczej nie warto, ponieważ i tak powiedzą coś wymijającego, aby tylko sprzedać.

@Sandwitch ma rację z prowadnicami. Podczas ogromnych temperatur smar, który się w nich znajduje, mógłby wydzielać trujące gazy, a sama prowadnica ulec uszkodzeniu.

Znalazłem artykuł który jednak rozwiązuje ten problem całkowicie: https://www.accuride-europe.com/de/news/490/teleskopowe-prowadnice-s261-doskona322ym-partnerem-dla-piekarnikw-z-czyszczeniem-pirolitycznym