Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć latem na poddaszu użytkowym

Franek_Posypka

Recommended Posts

Witam,

mam problem z pojawiającą się wilgocią na ścianie w pokojach na poddaszu użytkowym.

Na załączonym schemacie przedstawiłem warstwy poszycia dachowego. Od strony pokoju po kolei warstwy:

- podbitka drewniania

- folia (chyba paroprzepuszczalna)

- 5 cm wełny szklanej pomiędzy krokwiami

- 5 cm wolnej przestrzeni powietrznej

- pełne deskowanie dachu

- papa asfaltowa + na tym warstwa gontu bitumicznego.

Schemat_dachu.jpg

Wilgoć wykrapla mi się na ścianie w miejscu oznaczonym niebieską linią. Problem ten jest zauważalny latem, szczególnie w upalne i słoneczne dni. Nie zauważyłem tego problemu w zimie. Dodatkowo wyczuwalny jest zapach tak jakby stęchlizny. A deskowanie pod papą w górnej części dachu chyba gnije (widać zapadnięte miejsca w połaci dachu). Dodam jeszcze, że wilgoć pojawia się dopiero po południu ( dach jest skierowany na południowy-zachód). Nocą i w innych porach dnia jest sucho.

Czytając to forum doszedłem do wniosku, że brakuje wentylacji pomiędzy warstwą wełny a deskowaniem. Czy można doraźnie taki problem rozwiązać? Czy możliwie jest w ogóle wykonanie wentylacji w takim rodzaju dachu (gdzie szczyt połaci dachu kończy się na ścianie nośnej)?

Właśnie też mnie to zastanawia, że wilgoć pojawia się latem a nie zimą. Pomieszczenia staram się wietrzyć ale niewiele to pomaga.

Będę wymieniał zbutwiałe deskowanie na długości ok, 1,5m na całej szerokości dachu i mocował w tym miejscu nowe gonty. Który rodzaj wywietrznika połaciowego będzie w takim razie lepiej założyć?

Taki:

folnet_350_wywietrznik_do_gontow_polaciowy.jpg

lub taki:

3a0572964db9bf5315d92771760e.jpg

Ile ich ma być? Krokwie mam ułożone co 1m (dach ma 10m), czyli na każdą powierzchnię między krokwiami jeden wywietrznik?

Jeśli chodzi o wlot przy okapie, jakiej ma być wielkości? Wystarczy np. 5x30cm bezpośrednio pod deskowaniem pomiędzy wszystkimi krokwiami?

• 2 weeks później...
Brak wentylacji to nieunikniona śmierć tego dachu. Co to za izolacja 5 cm wełny??! Do tego nie wiadomo jaka folia? Latem nagrzany dach ma znacznie wyższą temperaturę od temperatury w pomieszczeniu i stąd wykraplanie pary wodnej na chłodniejszej ścianie. Przy tak wykonanym suficie w najwyższym punkcie występuje nasycenie powietrza parą wodną i nadmiar się wykrapla. Można przypuszczać, że deski zaczęły już butwieć. Pozdrawiam.