Franek_Posypka 05.07.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witam, mam problem z pojawiającą się wilgocią na ścianie w pokojach na poddaszu użytkowym. Na załączonym schemacie przedstawiłem warstwy poszycia dachowego. Od strony pokoju po kolei warstwy: - podbitka drewniania - folia (chyba paroprzepuszczalna) - 5 cm wełny szklanej pomiędzy krokwiami - 5 cm wolnej przestrzeni powietrznej - pełne deskowanie dachu - papa asfaltowa + na tym warstwa gontu bitumicznego. Wilgoć wykrapla mi się na ścianie w miejscu oznaczonym niebieską linią. Problem ten jest zauważalny latem, szczególnie w upalne i słoneczne dni. Nie zauważyłem tego problemu w zimie. Dodatkowo wyczuwalny jest zapach tak jakby stęchlizny. A deskowanie pod papą w górnej części dachu chyba gnije (widać zapadnięte miejsca w połaci dachu). Dodam jeszcze, że wilgoć pojawia się dopiero po południu ( dach jest skierowany na południowy-zachód). Nocą i w innych porach dnia jest sucho. Czytając to forum doszedłem do wniosku, że brakuje wentylacji pomiędzy warstwą wełny a deskowaniem. Czy można doraźnie taki problem rozwiązać? Czy możliwie jest w ogóle wykonanie wentylacji w takim rodzaju dachu (gdzie szczyt połaci dachu kończy się na ścianie nośnej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.07.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Wywietrzniki połaciowe i wlot przy okapie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 05.07.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 ale wilgoć latem przecież latem tam nie będzie nic chłodnego żeby się kondensowało, może to coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.07.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 ale wilgoć latem przecież latem tam nie będzie nic chłodnego żeby się kondensowało, może to coś innego? Teraz było w nocy 10 st. W domu było pewnie 20. I już się skrapla. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek_Posypka 06.07.2018 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Właśnie też mnie to zastanawia, że wilgoć pojawia się latem a nie zimą. Pomieszczenia staram się wietrzyć ale niewiele to pomaga. Będę wymieniał zbutwiałe deskowanie na długości ok, 1,5m na całej szerokości dachu i mocował w tym miejscu nowe gonty. Który rodzaj wywietrznika połaciowego będzie w takim razie lepiej założyć? Taki: lub taki: Ile ich ma być? Krokwie mam ułożone co 1m (dach ma 10m), czyli na każdą powierzchnię między krokwiami jeden wywietrznik? Jeśli chodzi o wlot przy okapie, jakiej ma być wielkości? Wystarczy np. 5x30cm bezpośrednio pod deskowaniem pomiędzy wszystkimi krokwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Brak wentylacji to nieunikniona śmierć tego dachu. Co to za izolacja 5 cm wełny??! Do tego nie wiadomo jaka folia? Latem nagrzany dach ma znacznie wyższą temperaturę od temperatury w pomieszczeniu i stąd wykraplanie pary wodnej na chłodniejszej ścianie. Przy tak wykonanym suficie w najwyższym punkcie występuje nasycenie powietrza parą wodną i nadmiar się wykrapla. Można przypuszczać, że deski zaczęły już butwieć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts