Milun 05.07.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witajcie Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek! Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia. Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur" Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej? Pytania : 1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ?? 2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ? Jak tak to kiedy i jakim? Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ... Info o domu: Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 20.07.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Na anhydryt możesz dać praktycznie każdy samopoziom jeśli faktycznie jest za mało wylane np. Atlasa z podwójnym gruntowaniem, najlepiej po wygrzaniu. Ciekawią mnie te niby rysy, możesz puścić więcej zdjęć na biuro [at] termolit.pl ?z informacją kiedy i jaki materiał był wykonywany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Witajcie Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek! Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia. Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur" Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej? Pytania : 1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ?? 2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ? Jak tak to kiedy i jakim? Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ... Info o domu: Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka Z góry dziękuję za pomoc [ATTACH=CONFIG]415830[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]415831[/ATTACH] te rysy to wewnętrzne spękania. Tak wyglądają często przelane wylewki samorozlewne. Zbyt szybkie wysychanie plus za dużo wody ... mogą być też inne powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 24.07.2018 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Witam Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe. Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało.. Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody...Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ? Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.07.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Witam Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe. Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało.. Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody... Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ? Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu? u ciebie są rysy i ślady sztangowania. O sztangowaniu nie pisałem bo nie jest to problem. Rysy to jest problem. Dolali 20 l wody i sprawa jasna. To są popękania. Sprawdzić może fachowiec, ekspert, rzeczoznawca, specjalista. Po dodaniu 25 litrów wody nie ma ona 25N/mm2 i F5N/mm2. Edytowane 28 Lipca 2018 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts