Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek!

Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia.

Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur"

Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej?

Pytania :

1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ??

2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ?

Jak tak to kiedy i jakim?

Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ...

Info o domu:

Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka

Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka

Z góry dziękuję za pomoc

f1.jpg

f2.jpg

https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/

• 2 weeks później...

Na anhydryt możesz dać praktycznie każdy samopoziom jeśli faktycznie jest za mało wylane np. Atlasa z podwójnym gruntowaniem, najlepiej po wygrzaniu.

Ciekawią mnie te niby rysy, możesz puścić więcej zdjęć na biuro [at] termolit.pl ?z informacją kiedy i jaki materiał był wykonywany?

https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7557375

Witajcie

Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek!

Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia.

Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur"

Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej?

Pytania :

1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ??

2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ?

Jak tak to kiedy i jakim?

Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ...

Info o domu:

Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka

Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka

Z góry dziękuję za pomoc

[ATTACH=CONFIG]415830[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]415831[/ATTACH]

te rysy to wewnętrzne spękania. Tak wyglądają często przelane wylewki samorozlewne. Zbyt szybkie wysychanie plus za dużo wody ... mogą być też inne powody.

https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7557936

Witam

Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe.

Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało..

Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody...

Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ?

Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu?

https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7558826

Witam

Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe.

Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało..

Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody...

Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ?

Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu?

u ciebie są rysy i ślady sztangowania. O sztangowaniu nie pisałem bo nie jest to problem. Rysy to jest problem. Dolali 20 l wody i sprawa jasna. To są popękania. Sprawdzić może fachowiec, ekspert, rzeczoznawca, specjalista. Po dodaniu 25 litrów wody nie ma ona 25N/mm2 i F5N/mm2.

Edytowane przez jarekkur
https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7560353