Milun 05.07.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witajcie Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek! Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia. Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur" Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej? Pytania : 1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ?? 2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ? Jak tak to kiedy i jakim? Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ... Info o domu: Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 20.07.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Na anhydryt możesz dać praktycznie każdy samopoziom jeśli faktycznie jest za mało wylane np. Atlasa z podwójnym gruntowaniem, najlepiej po wygrzaniu. Ciekawią mnie te niby rysy, możesz puścić więcej zdjęć na biuro [at] termolit.pl ?z informacją kiedy i jaki materiał był wykonywany? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7557375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Witajcie Zwracam się z ogromną prośba o pomoc w zweryfikowaniu wykonanych wylewek! Tydzień temu wylano mi wylewki anhydrytowe c25 f5. Po usunięciu mleczka i sprawdzeniu poziomów okazało się, że brakuje ok 1-1,5cm wysokości wylewki do zakładanych poziomów oznaczonych na ścianach . Powierzchnia wylewki pokrywają liczne jasne nieregularne kreski - rysy?? Na razie nie ma widać żeby były to pęknięcia. Obawiam się, że minimalna warstwa na ogrzewanie podłogowe ( 3,5cm wg instalatorów) nie została zachowana na niemal całej powierzchni piętra. Warstwa całej wylewki w najniższych miejscach może mieć 3,5cm czyli nad rurkami 2cm!!! W niektórych pomieszczeniach widać nawet "odbity przebieg rur" Do tygodnia czasu miałem rozpocząć wygrzewanie a tu d... nie wiem co dalej? Pytania : 1. Co to za kreski/ podziały na powierzchni - czy to nie są rysy skurczowe i to popęka ?? 2. Co z tym można zrobić by uzyskać wymagany poziom i przykrycie nad ogrzewaniem podłogowym?? Czy można to nadlać jakimś samopoziomem ? Jak tak to kiedy i jakim? Zgłosiłem to wykonawcy, czekam na odpowiedz ... Info o domu: Dom jest na płycie fundamentowej gr 30cm wylanej na xps 20 cm , na płycie 3 warstwy eps 150 i na tym ta wylweka Piętro - na stropie żelbetowym gr 18cm jest 5cm eps 150 i wylweka Z góry dziękuję za pomoc [ATTACH=CONFIG]415830[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]415831[/ATTACH] te rysy to wewnętrzne spękania. Tak wyglądają często przelane wylewki samorozlewne. Zbyt szybkie wysychanie plus za dużo wody ... mogą być też inne powody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7557936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 24.07.2018 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Witam Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe. Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało.. Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody...Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ? Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7558826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.07.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Witam Dziękuję za odpowiedz !! Wykonawca i zarazem producent odpowiedział na moje zgłoszenie - wg niego wszystko jest w porządku i w normie!... co do"linii /kresek twierdzi, że nie są to rysy a przebarwienia spowodowane odpowietrzaniem podkładu podłogowego poprzez sztangowanie i nie mają wpływu na jakość wykonanego podkładu podłogowego oraz na jego parametry użytkowe. Oczywiście to jak i inne tłumaczenia mnie nie przekonało.. Jak materiał przyjechał na budowę, po próbie rozlania na "tarczy" okazało się że jest za gęsty i dodali 20l? wody... Jak można sprawdzić czy są to rysy czy nie ? Pytanie czy jak jest miejscowo nawet 41mm wylewki (całkowita grubość z rurakami ogrzewania ) to nie pęknie przy wygrzewaniu? u ciebie są rysy i ślady sztangowania. O sztangowaniu nie pisałem bo nie jest to problem. Rysy to jest problem. Dolali 20 l wody i sprawa jasna. To są popękania. Sprawdzić może fachowiec, ekspert, rzeczoznawca, specjalista. Po dodaniu 25 litrów wody nie ma ona 25N/mm2 i F5N/mm2. Edytowane 28 Lipca 2018 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/239587-wylewka-anhydrytowa-pro%C5%9Bba-o-weryfikacje-wykonania/#findComment-7560353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts