mogrty 06.07.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam.Stoimy przed wyborem pokrycia dachu na nowo budowanym domu z poddaszem użytkowym.Druga połowa chcę blachę ale ja obawiam się że w lecie w pomieszczeniach na poddaszu temperatura będzie nie do wytrzymania.Poproszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Temperatura to kwestia grubości ocieplenia oraz ilości okien w dachu , a nie samego pokrycia. Blachę słychać w czasie deszczu , przynajmniej te tańsze bez posypki i łatwiej chyba zrywa się przy wichurach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 09.07.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Mimo wszystko blacha szybciej łapie ciepło, i moim zdaniem każdy mostek termiczny będzie bardziej odczuwalny - ogólnie jest ryzyko że latem będzie cieplej, a zimą zimniej. Pytanie tylko o ile %. Bo przy słabej izolacji to i tak będzie gorąco.I fakt zwykłą blache słychać - każdy deszcz będzie odczuwalny - nie każdemu to przeszkadza, ale jednak.Inna sprawa to koszty, blacha jest tańsza i lżejsza. Przy nieużytkowym bym sie nie wahał i dawał blachę, przy użytkowym... zależy co tam ma być, ale przy dachówce będzie pewnie ciszej, bo reszte można zniwelować izolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.07.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Niezależnie co dasz i tak przy temperaturze pow 40 * , a tyle jest bardzo często na dachu latem ze słabą izolacją będzie bardzo gorąco.U mnie jet dachówka ceramiczna i również się nagrzewa, niema izolacji dachu tak więc nawet ranem jest gorąca bo dachówka bardzo akumuluje ciepło, natomiast najlepszym rozwiązaniem w celu zapewnienie optymalnej temperatury jes wykonanie starannie izolacji termicznej , i wentylacji.Przede wszystkim dobra jakościowo wełna mineralna , a dodatkowo jakaś folia paroizolacyjna z wkładką aluminiową, refleksyjną odbijającą promieniowanie cieplne w kierunku dachu.IKm izolacja będzie lepsza a jej sposób wykonania solidniejszy tym komfort cieplny będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.07.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Zależy jaki masz dach tzn jak skomplikowany. Jeśli jest to prosta dwuspadówka i niedużej powierzchni to dachówka ceramiczna albo betonowa. Jeśli masz skomplikowany dach, kopertowy, z lukarnami i dużej powierzchni to niestety blacha ze względu na koszty. Ceramika jest droższa i w zakupie i robociznie, przy dużym dachu pochłonie kupę kasy. Najdroższe są elementy dodatkowe takie jak gąsiory, szczytówki, denka, wentylacyjne, koszowe i narożne ... czasem kilkadziesiąt takich elementów kosztuje tyle co kilka tysięcy dachówki podstawowej. Teraz można kupić dobrą blachę, tą z posypką, trzyma się nieźle. Chociaż w mojej okolicy dużo jest nowych dachów z blachy ... to już widać blaknięcie i matowość, a te z ceramiki jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.07.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Tak jak pisali przedmówcy liczy się izolacja, przy blasze jak będzie padać to będzie słychać, przy dachówce mniej. Za blachę dasz pewnie z 30zł za metr przy dachówce z 45zł. Najdroższe są wykończenia(skrajne dachówki, gąsiory). Pomieszczenie nagrzeje się od okien dachowych jak nie masz zalużji, rolet ( u mnie w marcu/kwietniu pomieszczenie nagrzewa się od słońca), teraz to muszę mieć cały czas opuszczone bo jak nie to klima. Na dachu mam 40cm wełny ursy 0,32 i 0,35. Tu masz zrzut temperatur poddasza Na skosach 30cm, temperatura na sterowniku 20,5 na parterze, w późniejszym okresie zwiększona o 1st. Grzanie wyłączone pod koniec kwietnia. Edytowane 9 Lipca 2018 przez tkaczor123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Rodzaj pokrycia nie ma żadnego wpływu na temperaturę na użytkowym poddaszu przy poprawnie wykonanej i o odpowiedniej grubości izolacji cieplnej. Dach powinien być zwentylowany. Lekkość pokrycia to wada a nie zaleta. Na nowy dach tylko oryginał czyli dachówka a nie żadna imitacja (blachodachówka). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts