Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Stoimy przed wyborem pokrycia dachu na nowo budowanym domu z poddaszem użytkowym.

Druga połowa chcę blachę ale ja obawiam się że w lecie w pomieszczeniach na poddaszu temperatura będzie nie do wytrzymania.

Poproszę o poradę.

https://forum.murator.pl/topic/239593-blacha-czy-dach%C3%B3wka-na-dom-z-poddaszem-u%C5%BCytkowym/

Temperatura to kwestia grubości ocieplenia oraz ilości okien w dachu , a nie samego pokrycia.

Blachę słychać w czasie deszczu , przynajmniej te tańsze bez posypki i łatwiej chyba zrywa się przy wichurach .

Mimo wszystko blacha szybciej łapie ciepło, i moim zdaniem każdy mostek termiczny będzie bardziej odczuwalny - ogólnie jest ryzyko że latem będzie cieplej, a zimą zimniej. Pytanie tylko o ile %. Bo przy słabej izolacji to i tak będzie gorąco.

I fakt zwykłą blache słychać - każdy deszcz będzie odczuwalny - nie każdemu to przeszkadza, ale jednak.

Inna sprawa to koszty, blacha jest tańsza i lżejsza.

Przy nieużytkowym bym sie nie wahał i dawał blachę, przy użytkowym... zależy co tam ma być, ale przy dachówce będzie pewnie ciszej, bo reszte można zniwelować izolacją

Niezależnie co dasz i tak przy temperaturze pow 40 * , a tyle jest bardzo często na dachu latem ze słabą izolacją będzie bardzo gorąco.

U mnie jet dachówka ceramiczna i również się nagrzewa, niema izolacji dachu tak więc nawet ranem jest gorąca bo dachówka bardzo akumuluje ciepło, natomiast najlepszym rozwiązaniem w celu zapewnienie optymalnej temperatury jes wykonanie starannie izolacji termicznej , i wentylacji.

Przede wszystkim dobra jakościowo wełna mineralna , a dodatkowo jakaś folia paroizolacyjna z wkładką aluminiową, refleksyjną odbijającą promieniowanie cieplne w kierunku dachu.IKm izolacja będzie lepsza a jej sposób wykonania solidniejszy tym komfort cieplny będzie lepszy.

Zależy jaki masz dach tzn jak skomplikowany. Jeśli jest to prosta dwuspadówka i niedużej powierzchni to dachówka ceramiczna albo betonowa. Jeśli masz skomplikowany dach, kopertowy, z lukarnami i dużej powierzchni to niestety blacha ze względu na koszty. Ceramika jest droższa i w zakupie i robociznie, przy dużym dachu pochłonie kupę kasy. Najdroższe są elementy dodatkowe takie jak gąsiory, szczytówki, denka, wentylacyjne, koszowe i narożne ... czasem kilkadziesiąt takich elementów kosztuje tyle co kilka tysięcy dachówki podstawowej. Teraz można kupić dobrą blachę, tą z posypką, trzyma się nieźle. Chociaż w mojej okolicy dużo jest nowych dachów z blachy ... to już widać blaknięcie i matowość, a te z ceramiki jak nowe.

Tak jak pisali przedmówcy liczy się izolacja, przy blasze jak będzie padać to będzie słychać, przy dachówce mniej. Za blachę dasz pewnie z 30zł za metr przy dachówce z 45zł. Najdroższe są wykończenia(skrajne dachówki, gąsiory). Pomieszczenie nagrzeje się od okien dachowych jak nie masz zalużji, rolet ( u mnie w marcu/kwietniu pomieszczenie nagrzewa się od słońca), teraz to muszę mieć cały czas opuszczone bo jak nie to klima. Na dachu mam 40cm wełny ursy 0,32 i 0,35.

Tu masz zrzut temperatur poddasza

Na skosach 30cm, temperatura na sterowniku 20,5 na parterze, w późniejszym okresie zwiększona o 1st. Grzanie wyłączone pod koniec kwietnia.

poddasze t.jpg

Edytowane przez tkaczor123
Rodzaj pokrycia nie ma żadnego wpływu na temperaturę na użytkowym poddaszu przy poprawnie wykonanej i o odpowiedniej grubości izolacji cieplnej. Dach powinien być zwentylowany. Lekkość pokrycia to wada a nie zaleta. Na nowy dach tylko oryginał czyli dachówka a nie żadna imitacja (blachodachówka). Pozdrawiam.