Ela_ 04.08.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Zależy mi na dobrej wentylacji w domu, który wykańczam. Jest to bliźniak, 3 kondygnacje, podpiwniczony, szczelne okna, będzie docieplony. W każdym pomieszczeniu ( wszystkie pokoje oraz kuchnia i łazienki ) są założone rury wentylacyjne, których wylot(kratka) umieszczony jest na wysokości 2.5 m (blisko sufitu)-te wywiewniki mają działać na zasadzie grawitacji. Chcę zamontować jeszcze nawiewniki, być może higrosterowane. Firma od tych nawiewników podaje, że należy je montować na wysokości 2 m. Czy takie rozwiązanie będzie efektywne i ekonomiczne przy moim rozwiązaniu wywiewu powietrza ( podobna wysokość nawiewników i wywiewników i usytuowanie ich w tych samych pomieszczeniach ) ? Czy wystarczy samo roszczelnienie okien zamiast nawiewników ? Czy może nawiewniki montować niże, blisko podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Jeżeli zależy Ci na dobrej wentylacji to zainstaluj rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 05.08.2002 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Popieram anonima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.08.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Zgadzam się z poprzednikami. Sami instalujemy to w naszym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 05.08.2002 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Pytanie za ile?Od kilku dni tracę czas by znaleźć rekuperator dla "normalnego" człowieka i mam wątpliwości czy mój budżet to wytrzyma, czy ktoś starał się połaczyć rekuperator z systemem dogrzewania kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 06.08.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Ale przecież można budować system etapami. W pierwszym etapie instaluje się tylko rury, dwa wentylatory, elektroniczny regulator prędkości wentylatorów i trochę trójników żeby połączyć przewody wentylacyjne. I już mamy wentylację nawiewno - wywiewną. Jak pozwolą finanse to za kila lat można kupić sam wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2002 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 zobacz na stroni http://www.agagt.pl ja mam od nich rekuperator a projekt za darmoBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.09.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2002 My też zamierzamy zainstalować rekuperator z odzyskiem ciepła. Projekt zrobiła nam firma SystemAir (wpłaciliśmy zaliczkę 1000 zł, która potem będzie odliczona od materiałów). Wycenili nam całą instalację na około 10 000 zł. (dom 210 m2 z Ytonga 36,6 ogrzewany olejem). [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-09-04 10:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2002 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 ja też oglądałem system air i agagt te z agi po rozmowie wydają się lepsze a za calość materiałów mam zapłacić na dom 120 m około 7000 dokładnie bedzie wiadomo po wykonaniu projektuBartas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Ja też stoję przed dylematem wyboru systemu wentylacji w nowo budowanym domu 7000 – 10000zł to moim zdaniem zdecydowanie za dużo wystarczy mi wentylacja grawitacyjna z nawiewami higroskopijnymi to się sprawdza i jest tańsze w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 06.03.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Ludzie kochani 7000-10000 za wykonanie wentylacji mechaniczenej nawet z odzyskiem ciepła i co do tego 3000 za rozprowadzenie ciepła z kominka plus za instalacje ogrzewania 25 000 i dochodzimy do kwoty 35000-40000, a ogrzewanie powietrzem które łączy te wszystkie funkcje macie za 25 000 - 30 000 i dodatkowo za parę lat możecie wpiąć w to klimatyzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts