andy259 06.07.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam Do projektu domu dostałem gotowy schemat instalacji wentylacji mechanicznej: link do schematu Wg schematu rekuperator ma się znaleźć na poddaszu. Poddasze będzie nieużytkowe, ocieplone (tunel zaznaczony czerwonym prostokątem) nieogrzewane. I tutaj mam kilka pytań: czy nie lepiej przenieść rekuperator do kotłowni gdzie będzie ciepło (zaznaczona na zielono)? Czy widzicie jakieś przeciwwskazania? jeśli będzie w kotłowni - czy lepiej czerpnię zamienić miejscem z wyrzutnią? Tzn. czerpnia byłaby blisko kotłowni i reku a wyrzutnia po drugiej stronie budynku. Czy nie ma znaczenia? jeśli reku miałby być na poddaszu - może wydzielić na poddaszu pokoik z grzejnikiem na reku? (tam raczej będzie poniżej zera przy duzych mrozach) czy rury lepiej puścić na poddaszu i porządnie ocieplić (20-30cm wełny?) czy lepiej pod stropem (i obniżać sufity pomieszczeń parteru)? jeśli lepiej poniżej stopu - czy są takie rury które nie zajmą dużo miejsca, tak żeby jak najmniej odjąć z wysokości pomieszczeń? Ja skłaniam się do umieszczenia reku w kotłowni i puszczenia rur poddaszem (żeby nie obniżać sufitów). Doradźcie. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts