Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spór z nadzorem budowlanym..oczyszczalnia

Kasia242

Recommended Posts

witam

Mam mały kłopot z odbiorem budynku,chodzi o odległosci .

W projekcie budowlanym pierwotnym miałem przyłacze wodociągowe oraz szambo.....podczas budowy zmienilismy decyzje że robimy studnie i oczyszcalnie biologiczną. Kierownik budowy 2 lata temu uznał ze może zrobić zmianę ww. w dzienniku budowy poniewaz jest to zmiana na tyle nieistotna ze nie bedzie problemu.

Zrobiliśmy ozcyszczalnie biologiczną ze studnią chłonną..oraz studnie.

Osadnik gnilny szczelny przepływowy znajduje sie 5 m od domu i 2,6 m od granicy działki...licząc od osi osadnika,jego odległość od studni wody pitnej mamy 17,5 m.....natomiast studnia chłonna gdzie wpadają oczyszczone scieki znajduje się 2m od granicy działki...33 metry od studni wody pitnej i 7 metrów od domu.

Nadzór budowlany upiera sie ze oczyszczalnia to jest osadnik gnilny i powinien on byc 30 m od studni wody pitnej....i starszy nas rozbiórką całego domu (serio) jesli tego nie zrobimy.

Dodatkowo nadzór budow;lany zażądał zaswiadczenia z gminy o zgodności budowy z ustaleniami planu zagosp. i decyzji o warunkach zabudowy....mimo że doskonale wiedzą bo są w tej gminie ze na tym terenie są studnie,pełno oczyszcalni scieków....naszych 2 bezpośrednich sąsiadó ma studnie i oczyszcalnie.....

Jesli wiecie na jakie przepisy mam sie powołać żeby im to udowodnić ze mam dobrze to prosiłbym o podanie zródła....Nadzór budowlany podpiera sie przepisami Rozporzadzenia ministra infrastruktury z 2012 roku.......paragraf 31 ust.1 pkt 4. Firma montująca mi oczyszcalnie podaje przepisy z dziennika ustaw z roku 1991...nr 116 poz. 503...a urzednicy powiedzieli ze to stare przepisy...Jestem w kropce.

nadzór ma rację, zawsze podpierasz się aktualnie obowiązującymi przepisami, albo przepisami obowiązującymi w dniu wydania jakiejś decyzji.

W związku z tym, że robisz zmianę która jest nieujęta w pozwoleniu na budowę, to stosujesz aktualne przepisy. Gdybyś miał ta studnię w PnB razem z oczyszczalnią, to stosujesz przepisy z dnia wydania decyzji PnB chyba, ze nowe przepisy są korzystniejsze dla Ciebie, wtedy stosujesz te które bardziej Ci pasują

tutaj https://narodowyprogram.pl/wp-content/uploads/2017/03/warunki_techniczne_2017-2.pdf masz przepisy obowiazujace od 1 stycznia 2017 do 1 stycznia 2018, w styczniu 2018 zmieniły sie kolejny raz(https://narodowyprogram.pl/wp-content/uploads/2017/10/warunki_techniczne_2018.pdf , stan na kwiecień 2018 ), ale na temat studni nie było zmian od 2012 roku.

Edytowane przez Slawko123

No tak..ja te przepisy wertowałem i z 2012 i z 2017 roku....nie ma nich mowy o odległosci osadnika szczelnego którey jest elementem oczyszcalni biologicznej..jest tylko paragraf 31 ust 3 pod który najlepeij sie kwalifikuje mój zbiornik....jest przepis o 30 m odległosci od studni od rury rozsączającej scieki...ale nie ma nic o oczyszcalni biologicznej a tym bardziej o osadniku szczelnym przepływowym...I nie wiem na jaki przepis mam sie powołac.

U mnie scieki rozsączane są do studni chłonnej które jak wspomniałem jest 33m od studni wody pitnej...i tez nie ma w przepisach ujetch odległosci od studni chłonnych...paranoja.

Odległość zbiornika na nieczystości oraz podobnych szczelnych urządzeń od studni dostarczającej wodę wynosi 15 m (par 31 ust 1 pk 3 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych - tego). Zbiornik przydomowej oczyszczalni jest niczym innym jak zbiornikiem na nieczystości i jego szczelność jest potwierdzona przez producenta w deklaracji właściwości użytkowych. Także jest to zbiornik szczelny. Zakładam, że zbiornik masz certyfikowany i deklarację dostałeś.

Odległość od studni wody do przewodu rozsączającego (końcówki rury w studni chłonnej) wynosi 30 m (par 31 ust 1 pk 4 tego samego rozporządzenia)

Skoro w projekcie budowlanym miałeś przyłącze do sieci wodociągowej i szambo nie mogłeś sobie zmienić tego samodzielnie z kierownikiem budowy na studnie wody i czyszczalnię.

Po pierwsze zmiana zagospodarowania działki stanowi zmianę istotną (art. 36a ust 5 pkt 1 ustawy Prawo budowlane - ustawa, po drugie kwalifikacji zmiany dokonuje projektant nie kierownik budowy (art. 36a ust 6 ustawy Prawo budowlane).

Jeżeli macie przewidzianą budowę kanalizacji to w warunkach zabudowy nie dostaniesz zgody na przydomówkę tylko właśnie na szambo. Gminy tak się zabezpieczają, bo po budowie kanalizacji będziesz miał obowiązek do niej się podłączyć i szambo zlikwidować. Jeżeli macie miejscowy plan zagospodarowania to będą stosowne zapisy w tym zakresie czyli zakaz przydomówek. Sąsiedzi najwyraźniej mają swoją infrastrukturę wcześniej.

Swoją droga dwa pytania:

1. Jeżeli masz wodociąg to co Cię pokusiło aby robić własną studnię?

2. Jaką masz tą oczyszczalnię? W jednym miejscu piszesz że masz oczyszczalnię biologiczną, po czym w innym, że masz tylko osadnik gnilny. Jeżeli zrobiłeś samodzielny osadnik gnilny (taki jedno lub dwukomorowy, być może z filtrem doczyszczającym na wylocie) razem ze studnią chłonną i do tego zrobiłeś studnię wody pitnej w odległości 33 m to Ci powiem, że miałeś bardzo kiepskiego doradcę w tym zakresie. Tylko kwestią czasu są koszty związane z tym układem.

zbiornik szczelny, to taki z którego trzeba wypompowywać ścieki, czyli np. szambo. Oczyszczalnia jaka by niebyła, nie jest szczelna, bo do gruntu samoistnie wylewa się z niej to co oczyści i nie oczyści.

Zrobiliśmy ozcyszczalnie biologiczną ze studnią chłonną.
czyli nie jest to szczelne, gdybys zrobił oczyszczalnie ze zbiornikiem z którego musisz jakimś beczkowozem wywieźć to co w niej jest, wtedy byłoby szczelne

Zbiornik przydomowej oczyszczalni jest niczym innym jak zbiornikiem na nieczystości i jego szczelność jest potwierdzona przez producenta w deklaracji właściwości użytkowych. Także jest to zbiornik szczelny. Zakładam, że zbiornik masz certyfikowany i deklarację dostałeś.
zbiornik jako zbiornik jest i może szczelny, ale cały układ, a on się liczy już nie jest szczelny. Tu trzeba rozpatrywać całość urządzenia a nie jego jeden element.

Ok postaram się uporządkować.

W projekcie pierwotnym miałem szambo....w trakcie budowy postanowiłem zmienić to szambo na oczyszcalnie biologiczną(oczyszczalnia Bioekocent 3300 posiadam wszystkie certyfikaty)....w trakcie budowy dokonałem zgłoszenia zmiany szamba na oczyszczalnie...wystarczyło zgłoszenie budowy tak mi powiedział pracownik w starostwie i powiedział ze zgłoszenie plus wpis kierownika budowy w dzienniku sa zupełnie wystarczajace. Oczyszczalnia składa się ze zbiornika 3000 l z 3 osobnymi przelewowymi komorami....z tej oczyszczalni która de facto sama w sobie jest szczelna....oczyszczone scieki szczelna rurą docieraja do osobno wykonanej studni chłonnej co także zostało zawarte w zgłoszeniu. Odległosci poszczególnych elementów tego systemu podałem w poście pierwszym.

Studnia wody pitnej została wykonana jeszcze przed budowa i miała słuzyc na cele budowlane,potem zgłosiłem te studnie w starostwie i powiedziałem ze chciałbym dokonac zmiany czyli juz nie wodociągi...a woda ze studni własnej na cele bytowe i sanitarne...i tutaj równiez otrzymałem informacje ze wystarczy zgłoszenie i wpis do dziennika budowy o takiej zmianie,co oczywiscie zrobiłem i zostało to w starostwie przyjete i zaakceptowane.

Wszystkie te czynnosci zostały dokonane w trakcie trwania budowy domu.

Nie przyłaczałem sie do sieci wodociagowej poniewaz mam w studni dobra wodę..więc po co mam płacic za wode wodociagowa która..jest wydobywana takze ze studni wodociagowej oddalponej od mojego domu o ....120 metrów gdzie znajduje sie budynek wodociagów wraz z uzdtanianiem na całą wioske,w dodatku projekt przyłacza i samo przyłącze kosztowało jak sie dowiadywałem łacznie około 11 tysiecy złotych...czyli byłby to bezsensowny ruch.

Na mojej wiosce zabitej dechami kanalizacja nie jest przewidziana na najblizsze chyba 100 lat takie info uzyskałem w gminie podczas odbioru warunków zabudowy,i w tych samych warunkach zabudowy była napisana mozliwosc na tym terenie posiadania szamba,oczyszcalni jak i studni.

Prawie wszyscy mieszkancy mojej wioski maja studnie na cele bytowe l chyba z połowa ma oczyszcalnie wszelkiej maści..mój sąsiad budował dom razem ze mną i zgłaszał swoją oczyszczlnie jeszcze pózniej niz ja...w dodatku drenazówke z marketu.

Tak to wygląda.

Odniosłem wrazenie po kontakcie z nadzorem który doskonale wie jakie tu sa warunki zagospodarowania...i ze mam wszystko w całkowitym porzadku że chca mi z jakiś powodów utródnić odbiór...ale moze to tylko wrazenie.

Każda firma sprzedająca/produkująca oczysczalnie biologiczne podaje że odległość osadnika oczyszcalni biologicznej moze być usytyuowany w nastepujących odległosciach:

-od granicy działki 2 metry (u mnie 3,2 metra)

-od studni na cele sanitarne i bytowe -15 m ( u mnie 18 metrów)

odległosć od domu dowolna gdy odpowietrzenie wychodzi powyżej 0,6 m od okien i drzwi (spełnione jest odpowietrzenie wychodzi na dachu)

-zrzut oczyszczonych biologicznie scieków odległosc minimalna od studni na cele sanitarne 30 m (u mnie zrzut do studni chłonnej odległosć 34 metry)

Wszystkie wymiary od osi osadnika.

wszystkei te warunki spełniam z naddatkiem a mimo to oni chcą te 30 metrów ....

Odrzucaja projekt i kaza wprowadzić zmiany w terenie....czyli przeniesc osadnik na 30 metrów od studni wody pitnej....

Edytowane przez Kasia242

z tego co piszesz, to masz prawie wszystko ok, brakuje mi tylko jednego - zgłoszenia do PINBu rozpoczecia prac budowlanych tej oczyszczalni.

Cooo? ale po co??? Oni nei są od tego...takie coś zgłasza sie w starostwie gminy w wydziale budownictwa...a nie W w Inspektoracie nadzoru budowlanego...oni tylko zatwierdzaja odbiór czy wszystko jest ok

nie, nie, każdą budowle niezależnie czy na pozwolenie czy na zgłoszenie trzeba zgłosić do PINBu jako rozpoczęcie robót budowlanych. po takim zgłoszeniu czekasz 7dni i jak nie ma sprzeciwu, rozpoczynasz budowę. Na pewno coś takiego robiłeś przy budowie domu, to samo powinieneś zrobić przy rozpoczęciu prac budowlanych oczyszczalni.

Co innego gdyby ta oczyszczalnia była zawarta w PnB domu zamiast szamba, wtedy nie, a w zasadzie tak, bo zgłaszasz ja razem z domem

Edytowane przez Slawko123

A no tak tu masz rację...ale w starostwie podczas zgłaszania budowy nic o tym nie wspominali..myślałem ze jak starostwo ma zgłoszenie to tak jakby miał ja PINB...ale przeciez ja byłem w Inspektoracie i miałem kontrole ..nic mi nie zarzucali ze nie zgłosiłem u nich rozpoczecia prac budowy oczyszcalni...i teraz tegz nie zgłaszaja o to pretensji. Im chodzi o odległosci.

A no tak tu masz rację...ale w starostwie podczas zgłaszania budowy nic o tym nie wspominali..myślałem ze jak starostwo ma zgłoszenie to tak jakby miał ja PINB..........
tez tak myślałem, ale niestety nie, u mnie np. i PINB i starostwo z wydziałem architektury jest w tym samym budynku, ale to tylko tyle. To sa odrębne instytucje i "nie komunikują sie". Zresztą nie tylko te instytucje, ogólnie wszystkie, pomimo, ze urzedują w tym samym budynku, nieraz nawet drzwi w drzwi.

Co do odległości........... może nich dokładnie przeczytają ten paragraf?

Nadzór budowlany podpiera sie przepisami Rozporzadzenia ministra infrastruktury z 2012 roku.......paragraf 31 ust.1 pkt 4.
ten paragraf brzmi

"§ 31.

1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie

z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić – licząc od osi

studni – co najmniej:

1) do granicy działki – 5 m;

2) do osi rowu przydrożnego – 7,5 m;

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kom-

postu oraz podobnych szczelnych urządzeń – 15 m;

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczysz-

czone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód – 30 m; "

wiec nie dotyczy zbiornika jako takiego

No tak bede utrzymywał....a najlepsze jest to ze pani ktora była na kontroli stwierdziła ze ja jej powiedziałem ze bede miał wodociagi i kanalizacje...a kazdy wie w gminie i starostwie i w nadzorze ze tu kanalizacji nie ma i nigdy nie było...i bedąc na kontroli ona nie wnisla zadnych zastrzezen co do usytuowania obiektów....a obiekty te sa dawno wpisane w dzienniku budowy...kompletny brak kompetencji

to ja się podepnę do tematu odnośnie tego zgłoszenia oczyszczalni do PINBu: podobnie jak autor tego postu miałem szambo ale zamieniłem na oczyszczalnie bio, zrobiłem tylko zgłoszenie w starostwie, gminie i nawet dostałem dofinansowanie na oczyszczalnie ale... nie zgłosiłem do PINBUu i co teraz? Oczyszczalnia zamontowana od roku bez wpisu do dziennika. Czy mam załatwić wpis u kierownika? Czy muszę zrobić zgłoszenie do PINBu?

@Kasia242

Jeżeli w warunkach zabudowy masz wpisaną możliwość wybudowania przydomówki oraz własnego ujęcia wody oraz zgłosiłeś ich budowę w starostwie to nadzór nie może Ci nakazać rozbiórki oczyszczalni na tej podstawie o której piszesz.

W deklaracji właściwsi użytkowych znajdziesz informację o szczelności zbiornika wiec ten dokument dla nadzoru powinien wystarczyć.

Jeżeli nie stanowi to dla Ciebie kłopotu załatw z gminy zaświadczenie o zgodności z wydaną decyzją o warunkach zabudowy. Z tego co piszesz nie powinni robić problemu.

Nie przyłaczałem sie do sieci wodociagowej poniewaz mam w studni dobra wodę..więc po co mam płacic za wode wodociagowa która..jest wydobywana takze ze studni wodociagowej oddalponej od mojego domu o ....120 metrów gdzie znajduje sie budynek wodociagów wraz z uzdtanianiem na całą wioske,w dodatku projekt przyłacza i samo przyłącze kosztowało jak sie dowiadywałem łacznie około 11 tysiecy złotych...czyli byłby to bezsensowny ruch.

Czy badałeś wodę w tej studni pod względem mikrobiologii i fizyko-chemii?

zbiornik jako zbiornik jest i może szczelny, ale cały układ, a on się liczy już nie jest szczelny. Tu trzeba rozpatrywać całość urządzenia a nie jego jeden element.

Nieprawda. Przepisy nie dotyczą całego układu a poszczególnych elementów tego układu. Odległość od zbiornika jest opisana w par 31 ust 1 pk 3, a od przewodu rozsączającego (np. rura drenażu rozsączającego, koncówka rury w studni chłonnej) par 31 ust 1 pk 4 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych.

z tego co piszesz, to masz prawie wszystko ok, brakuje mi tylko jednego - zgłoszenia do PINBu rozpoczecia prac budowlanych tej oczyszczalni.

nie, nie, każdą budowle niezależnie czy na pozwolenie czy na zgłoszenie trzeba zgłosić do PINBu jako rozpoczęcie robót budowlanych. po takim zgłoszeniu czekasz 7dni i jak nie ma sprzeciwu, rozpoczynasz budowę. Na pewno coś takiego robiłeś przy budowie domu, to samo powinieneś zrobić przy rozpoczęciu prac budowlanych oczyszczalni.

Co innego gdyby ta oczyszczalnia była zawarta w PnB domu zamiast szamba, wtedy nie, a w zasadzie tak, bo zgłaszasz ja razem z domem

A od kiedy budowę przydomowej oczyszczalni lub studni wody wykonywanych na zgłoszenie trzeba zgłaszać do PINB???

to ja się podepnę do tematu odnośnie tego zgłoszenia oczyszczalni do PINBu: podobnie jak autor tego postu miałem szambo ale zamieniłem na oczyszczalnie bio, zrobiłem tylko zgłoszenie w starostwie, gminie i nawet dostałem dofinansowanie na oczyszczalnie ale... nie zgłosiłem do PINBUu i co teraz? Oczyszczalnia zamontowana od roku bez wpisu do dziennika. Czy mam załatwić wpis u kierownika? Czy muszę zrobić zgłoszenie do PINBu?

Brunoxp nic nie musisz zgłaszać do PINB. Większość robót na zgłoszenie tego nie wymaga (w tym szambo do 10m3 oraz przydomówki o przepustowości do 7,5m3/d).

Co innego zgłoszenie rozpoczęcia eksploracji przydomówki do organu ochrony środowiska- ale to inny temat.