Nurek_ 06.07.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 WitamMam w projekcie okna 160x140 i 150x140 (rozmiar otworów). Czy da się i czy jest sens wykonać takie okna jakie jednokwaterowe? W domu będzie WM, więc otwierane będą od wielkiego dzwonu, głownie pewnie do mycia. Jak już to częściej uchylane. Uprzedzając pytanie - dla mnie fixy mogłyby być, ale z żoną to nie przejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.07.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam Mam w projekcie okna 160x140 i 150x140 (rozmiar otworów). Czy da się i czy jest sens wykonać takie okna jakie jednokwaterowe? W domu będzie WM, więc otwierane będą od wielkiego dzwonu, głownie pewnie do mycia. Jak już to częściej uchylane. Uprzedzając pytanie - dla mnie fixy mogłyby być, ale z żoną to nie przejdzie... Ja pierdzielę , myślałem że chodzi o kwaterę na cmentarzu, jak słowo honoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.07.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 160×140 tylko uchylne i do mycia upierdliwie150×140 Na granicy dopuszczalnej przez kilka systemów w wielu niewykonalne jako RU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.07.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Przykładowe tabele statyki jednego z dużych i dobrych;http://www.globart.pl/index.php/oferta/dla_architektow_i_audytorow_energetycznych/wymiary_okien_i_drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.07.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Ivo, a kto zrozumie te tabele Przeciez producent który zechce się nimi zasłonić przed klientem (bo część nawet nie mrugnie okiem) to zinterpretują po swojemu..czyli np. ze dotyczy skrzydła, albo dadzą lepszą stal ... ))) A wracając do sedna: jeśli to okna na parterze to zrób nieotwierane... Takie okno może po czasie mieć przewiewyt.. szczególnie jeśli będzie tańsze (czyli np. słabiej okute). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 08.07.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Hmm, jak napisać żeby od razu nie dać się pożreć.... mam na koncie sporo fixów w skrzydle przekutych na RU , część o wymiarach wykraczających poza te tabele. Działają i będą działać, okuwane i szklone własnoręcznie. Tabele dopuszczalnych wymiarów mogą się różnić wśród producentów robiących na tym samym profilu, często przekraczają wymiary dopuszczane przez producentów profili. W dobie gnących się profili, dupowato szklonych, okuwanych i montowanych okien te tabele określają bezpieczny dla producenta profili i okien zakres odpowiedzialności. Nie oznacza to że znacznie większe okno nie będzie pracować poprawnie, nie może być jednak popełniony błąd na żadnym etapie produkcji i montażu a to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 09.07.2018 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) A wracając do sedna: jeśli to okna na parterze to zrób nieotwierane... Takie okno może po czasie mieć przewiewyt.. szczególnie jeśli będzie tańsze (czyli np. słabiej okute). Na parterze, bo to parterówka. Ale jak pisałem, na fixy moja zona kręci nosem. Najwyżej zrobię dwuskrzydłowe, to jedno skrzydło to nie żaden mus a moja fanaberia, wizualnie to po prostu wygląda lepiej. Hmm, jak napisać żeby od razu nie dać się pożreć.... mam na koncie sporo fixów w skrzydle przekutych na RU , część o wymiarach wykraczających poza te tabele. Działają i będą działać, okuwane i szklone własnoręcznie. Tabele dopuszczalnych wymiarów mogą się różnić wśród producentów robiących na tym samym profilu, często przekraczają wymiary dopuszczane przez producentów profili. W dobie gnących się profili, dupowato szklonych, okuwanych i montowanych okien te tabele określają bezpieczny dla producenta profili i okien zakres odpowiedzialności. Nie oznacza to że znacznie większe okno nie będzie pracować poprawnie, nie może być jednak popełniony błąd na żadnym etapie produkcji i montażu a to rzadkość. Wszystko fajnie, tylko buduje budżetowo i nie stać mnie na eksperymenty. To tylko kwestia wizualna nie będę kombinował z przekraczaniem norm żeby dom trochę lepiej wyglądał. tym bardziej, że to proszenie się o kłopoty, może się uda a może nie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 9 Lipca 2018 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts