Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taka konstrukcja dachu ma prawo wyjść?

kranzio

Recommended Posts

Czy taka konstrukcja dachu ma prawo wyjść? Dach nad garażem trzyspadowy. Boczne połacie 40 stopni a czołowa 20 stopni. Długości krokiew po przeliczeniu z rzutu na rzeczywiste długości. Chodzi głównie czy deska czołowa będzie na tej samej wysokości a co za tym idzie rynna będzie połączona w narożach.

DSC_2090.JPG

Edytowane przez kranzio

Czepiam się tego poziomu bo jeśli tak jest, że są połączone w narożach i leżą na tym samym poziomie na płycie to projekt jest sknocony.

Twoje zapytanie było :

Czy taka konstrukcja dachu ma prawo wyjsc.

Odpowiadam . Nie.

Własnie z powodu poziomu położenia murłat.

Co było juz zresztą napisane przez docenta

W zasadzie jest tylko jeden przekrój który pokazuje tylko te długą murłatę. Nie jest też nigdzie napisane jak mają być ułożone murłaty. Tylko jest to co na rzucie dachu. Czyli mam się odezwac do projektanta że zepsuł projekt? Poprawnie jak powinno wyglądać? Teraz mi wychodzi jeden okap niżej i ten z przodu musi mieć dodatkowo sor dachówki zakończony i zaczęty krawężnicą Edytowane przez kranzio

Nie chce Ci sugerować co masz mówić projektantowi.

Ja z rzutu dachu czytam że deska okapowa łączy sie na jednym poziomie. I jednoczesnie wygląda jakby murłata była na jednym poziomie. To nierealne.

Może jednak Ci podpowiem:

Zapytaj jak miało to wyglądać naprawde.

Moze popełnił błąd.

Jak ma to wyglądać poprawnie ?

1. Projekt zatwierdzony wiec nie moge sugerowac zmian

2.Projektant ma uprawnienia i wziął wynagrodzenie więc jak ja moge podwazac jego pomysły konstrukcyjne i sugerować rozwiązania.

To chyba sprawa dla kierownika budowy

Osobom chcącym poszerzyć wiedze na temat ciesielstwa polecam lekturę

http://fachowydekarz.pl/forumciesielstwo/index.php

Edytowane przez młotek

Jest tu ewidentny błąd projektanta. Poprawienie tego jest bardzo proste. Boczne murłaty muszą być wymienione na większe lub nadbite (skręcone śrubami). Okap bez problemu uda się wykonać na jednym poziomie. Dobry cieśla sobie z tym poradzi a jak nie to projektant powinien określić wysokość bocznych murłat. Pozdrawiam.