Tanarro 08.07.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Witam użytkowników i proszę o poradę.Przyjechały mi na budowę bielsze pustaki ceramiczne DOP 31513430R002HW1315. Są to pustaki ceramiczne 30 klasa 15a ft 309. Do tej pory miałem pustaki polskie 30 p+w kl. 15a DOP 01-15a-30pw-hw3400 i stąd moje pytanie. Czy są między nimi jakieś znaczące różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.07.2018 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Z tego co teraz widzę różnią się współczynnikiem przewodzenia ciepła 0,19 W/(m·K) dla pustka z polski i 0,36 W/(m·K) dla pustaka z niemiec. Prośba o informację czy ma to duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 15.07.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Te jasne pochodzą pewnie z byłej fabryki Robena, którą przejął Wienerberger. Osobiście uważam, że są dużo gorsze, na 100% mają mniej gliny użytej do produkcji, a więcej chemii. Ja użyłem ich tylko na murki ogniowe i część działówek- miałem problem ze zdobyciem 11.5 P+W, natomiast na warstwę konstrukcyjną bym się nie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 28.07.2018 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Standardowo im mniej gliny tym jaśniejsze pustaki. Ale coś za coś, bo wtedy pustak lepiej izoluje termicznie... Klasyczne porothermy są raczej ciemne i moim zdaniem lepiej, decydować się właśnie na takie rozwiązanie. Nie mieszałbym też w ścianie pustaków z różnym poziomem termiki i Mpa, bo to się może skończyć trudnymi do naprawienia problemami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 28.07.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 @piotreckiNie masz racji z tą izolacyjnością termiczną. Sprawdź sobie karty produktów obu rodzajów pustaków- jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 19.02.2019 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Trochę kotlet ale... Pustaki mają takie samo Mpa i różnice w parametrach w zasadzie dotyczą tylko izolacji termicznej. Białe mają ją na poziomie 0,19, ciemne na 0,36. Zastanawiam się czy po prostu zastosowanie lepszego ocieplenia nie załatwi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts