jarokar 06.11.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Cześc mógłbyś dla kompletnie zielonych zrobić dokładniejsze (bliższe) fotki tego rozdzielacza wody? Może kilka słów opisu? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu27 06.11.2018 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam, instalacja wodna oparta na rozdzielaczu jest analogiczna do instalacji ogrzewania podłogowego. Różnica polega na tym, że użyty rozdzielacz jest tańszy bo pozbawiony "bajerów" oraz nie ma pętli zwrotnej (jak w podłogówce) : Rozdzielacz do wody: Jak widać u góry mamy wodę ciepłą, a niżej zimną. Rozdzielacz jest wyposażony jedynie w zawory odcinające. Koncepcja polega na doprowadzeniu z rozdzielacza po jednej rurce do każdego odbioru, czyli: doprowadzam do np. kuchni rurkę z rozdzielacza z górnej listwy (woda ciepła), oraz z dolnej (woda zimna). Tak robimy do każdego punktu odbioru. Nie mamy jak w instalacji trójnikowej rozgałęzień, różnych średnic używanych rur, i co najważniejsze w przypadku zalewania instalacji w podłodze/płycie nie mamy żadnych łączeń, które są potencjalnymi sprawcami przecieków (najsłabsze punkty). W instalacji rozdzielaczowej nie zastosujemy jednak pętli cyrkulacyjnej która utrzymuje cały czas w rurze ciepłą wodę (po odkręceniu kranu, natychmiast mamy ciepłą wodę). Bez pętli cyrkulacyjnej istnieje możliwość dostaniem zimną wodą po plecach podczas brania prysznicu:) jeżeli dawno nie używaliśmy danego obwodu, bo woda w rurce się nam zdążyła wystudzić. Jeżeli coś źle opisałem lub czegoś nie dopowiedziałem to proszę o korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu27 06.11.2018 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Cześc mógłbyś dla kompletnie zielonych zrobić dokładniejsze (bliższe) fotki tego rozdzielacza wody? Może kilka słów opisu? dzięki Rozdzielacza jeszcze nie kupiłem. Powyżej zdjęcie poglądowe rozdzielacza z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 09.11.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Ło pany, wyngiel przywieźli "Wojna bedzie. Przed wojno też był" Ja też pierwszy raz widzę i też spodziewałem się raczej tłuczonych butelek niż tego. A dlaczego to a nie klasycznie xps? PS. Już doczytałem, czemu szkło. A czy kalkulatory OZC i inne programy w ogóle uwzględniają taki materiał? Edytowane 9 Listopada 2018 przez Aydin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 22.11.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Masz wybrane już materiały na instalację ciepłej i zimnej wody użytkowej? Na czym będziesz robił i jak z narzędziami do tego, masz dostęp czy gdzieś wypożyczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 19.03.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 witam.Jesteś zadowolony z tego szkła spienionego? Ile płaciłeś za m3? Skąd zamawiałeś? Ile m2 ma płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Everseened 14.02.2020 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Cześć, mozesz dać namiar na swojego kierownika budowy? Potrzebuje takiego co nie boi sie szkła spienionego. Może być na priv. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts