Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt "Laura" prim, szkło piankowe, płyta grzewcza, DRYFIX 25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

instalacja wodna oparta na rozdzielaczu jest analogiczna do instalacji ogrzewania podłogowego. Różnica polega na tym, że użyty rozdzielacz jest tańszy bo pozbawiony "bajerów" oraz nie ma pętli zwrotnej (jak w podłogówce) :

Rozdzielacz do wody:

d9fc107e7ab36aea6d095bb794de6122.jpg

Jak widać u góry mamy wodę ciepłą, a niżej zimną. Rozdzielacz jest wyposażony jedynie w zawory odcinające. Koncepcja polega na doprowadzeniu z rozdzielacza po jednej rurce do każdego odbioru, czyli: doprowadzam do np. kuchni rurkę z rozdzielacza z górnej listwy (woda ciepła), oraz z dolnej (woda zimna). Tak robimy do każdego punktu odbioru. Nie mamy jak w instalacji trójnikowej rozgałęzień, różnych średnic używanych rur, i co najważniejsze w przypadku zalewania instalacji w podłodze/płycie nie mamy żadnych łączeń, które są potencjalnymi sprawcami przecieków (najsłabsze punkty). W instalacji rozdzielaczowej nie zastosujemy jednak pętli cyrkulacyjnej która utrzymuje cały czas w rurze ciepłą wodę (po odkręceniu kranu, natychmiast mamy ciepłą wodę). Bez pętli cyrkulacyjnej istnieje możliwość dostaniem zimną wodą po plecach podczas brania prysznicu:) jeżeli dawno nie używaliśmy danego obwodu, bo woda w rurce się nam zdążyła wystudzić.

Jeżeli coś źle opisałem lub czegoś nie dopowiedziałem to proszę o korektę.

Ło pany, wyngiel przywieźli ;)

"Wojna bedzie. Przed wojno też był" :)

Ja też pierwszy raz widzę i też spodziewałem się raczej tłuczonych butelek niż tego. A dlaczego to a nie klasycznie xps?

PS. Już doczytałem, czemu szkło.

A czy kalkulatory OZC i inne programy w ogóle uwzględniają taki materiał?

Edytowane przez Aydin

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 10 months później...