Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont kuchni - ściana

Recommended Posts

Witam, Zabrałem się za remont kuchni, wcześniej były panele ścienne, na większości ścian jest przymocowana sklejka, by była ściana równa i do niej mocowane Panele, teraz pytanie czy warto zrywać całą tą sklejkę (widać jest sucha, zero zacieków) pomalować ją - rozważam zakup farby magnat do kuchni, niby jest tam że można drewno też malować, czy jednak dać płytę zieloną GK? Do tego czy sklejkę jakoś gruntować, czy przeszlifować i farba na to

sciana.jpg

sciana2.jpg

P.Michale, ja bym to wszystko usunął, zerwał lamperię , powłoki malarskie całość uzupełnił i wyrównał tynkiem maszynowym, później gładź i farba zmywalna - nawet pozostawił bym tą wnękę. Widać, że kuchnia mały metraż więc każdy centymetr ważny. Będzie czysto i ładnie. Wszystko oczywiście można wyrównać, ale szkoda powierzchni a pracy podobnie.

P.Michale, ja bym to wszystko usunął, zerwał lamperię , powłoki malarskie całość uzupełnił i wyrównał tynkiem maszynowym, później gładź i farba zmywalna - nawet pozostawił bym tą wnękę. Widać, że kuchnia mały metraż więc każdy centymetr ważny. Będzie czysto i ładnie. Wszystko oczywiście można wyrównać, ale szkoda powierzchni a pracy podobnie.

kuchnia ma 2,7 x 2,8. Rozważałem właśnie zrównać z tym filarem, z nim nie mogę nic zrobić bo to nośny.

Widząc ten filar, domyśliłem się, że to malutkie pomieszczenie :)

Właśnie dlatego tej mikro-wnęki bym nie zabudowywał, nawet ładny obrazek, kalendarz w niej nie zajmuje miejsca. półeczka z przyprawami powyżej wzrostu.

Każda zabudowa będzie przytłaczająca i ograniczająca powierzchnie.

Może obawiasz się pracy ale ostra szpachelka 2-3h i po lamperii nie pozostanie śladu, nawet nie przejmowałbym się rysami bo zwiększą przyczepność ściany. A dla jej poprawy zastosował bym jeszcze grunt "kwarcowy".

Wtedy na takie powierzchnię dobra farba zmywalna-bo to kuchnia.

Jakiś konkretny grunt polecasz? No ja na tej ścianie myślałem bardziej właśnie na środku dać jakiś większy zegar. Też rozważam kupić białą farbę gruntującą i dopiero później magnat/beckers malować. Farba miała by być np. MAGNAT CERAMIC CS 3G Edytowane przez michal13031986

Ja bym położył grunt i na to farbę, z tych "kuchennych" mnie najbardziej leży dulux easycare kuchnia i łazienka, przetestowana i nawet tłuszcz się ściera i plamy nie zostają. A właśnie nie uwidacznia tych nierówności które mniejsze większe zawsze gdzieś są. Trochę roboty masz ale jak już się uporasz kuchnia będzie nie do poznania, powodzenia!

Chyba jednak pójdzie płyta GK, przy oknie jest równo ale tutaj gdzie czerwona linia już odstęp jest na 5mm, więc trochę narzutu musiał bym dać gładzi. Płyta GK pójdzie tylko w tym miejscu, zaraz jest okno czy rzeczywiście muszę tutaj dać zieloną płytę, czy mogę białą?? na to by i tak poszła farba biała gruntująca i dopiero odpowiednia do kuchni

sciana.jpg

Trochę roboty masz ale jak już się uporasz kuchnia będzie nie do poznania, powodzenia!

Wcześniej miałem panele na ścianie ;), zachciało się je ściągnąć ;) i trochę niespodzianek robi ;), za to później będzie elegancko

Edytowane przez michal13031986

Witam ponownie, z racji, że mam rurę puszczoną przysuficie, ściana na której jest kuchenka, oraz przy oknie. na całości. chcę to zabudować,mam jeszcze całą płytę ale białą z przedpokoju, i sporo kawałków pasujących do zabudowania. Czy mogę zastosować tą płytę? Pociągnięta została by farbą gruntującą i później już do kuchni kolorem, czy jednak muszę kupić zieloną??. Wentylacja ogólnie w kuchni dobra jest

Witam, Zabrałem się za remont kuchni, wcześniej były panele ścienne, na większości ścian jest przymocowana sklejka, by była ściana równa i do niej mocowane Panele, teraz pytanie czy warto zrywać całą tą sklejkę (widać jest sucha, zero zacieków) pomalować ją - rozważam zakup farby magnat do kuchni, niby jest tam że można drewno też malować, czy jednak dać płytę zieloną GK? Do tego czy sklejkę jakoś gruntować, czy przeszlifować i farba na to

Szanowny Panie,

Taką wnękę można wyrównać wklejając płytę gipsowo-kartonową. Jeżeli wentylacja w kuchni działa prawidłowo, to można zastosować białą płytę gipsową. Podstawą dalszych prac będzie odpowiednie gruntowanie. Polecam grunt ACRYL-PUTZ® GU 40, powierzchnię ścian i sufit można zaś wygładzić gładzią wapienną ACRYL-PUTZ® RV 13 RENOVA. Do malowania kuchni dobrym rozwiązaniem jest farba Śnieżka Kuchnia-łazienka, która zawiera czyste srebro i tworzy powłokę chronioną przed rozwojem bakterii i grzybów.