michal13031986 09.07.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam, Zabrałem się za remont kuchni, wcześniej były panele ścienne, na większości ścian jest przymocowana sklejka, by była ściana równa i do niej mocowane Panele, teraz pytanie czy warto zrywać całą tą sklejkę (widać jest sucha, zero zacieków) pomalować ją - rozważam zakup farby magnat do kuchni, niby jest tam że można drewno też malować, czy jednak dać płytę zieloną GK? Do tego czy sklejkę jakoś gruntować, czy przeszlifować i farba na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.07.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 P.Michale, ja bym to wszystko usunął, zerwał lamperię , powłoki malarskie całość uzupełnił i wyrównał tynkiem maszynowym, później gładź i farba zmywalna - nawet pozostawił bym tą wnękę. Widać, że kuchnia mały metraż więc każdy centymetr ważny. Będzie czysto i ładnie. Wszystko oczywiście można wyrównać, ale szkoda powierzchni a pracy podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal13031986 09.07.2018 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 P.Michale, ja bym to wszystko usunął, zerwał lamperię , powłoki malarskie całość uzupełnił i wyrównał tynkiem maszynowym, później gładź i farba zmywalna - nawet pozostawił bym tą wnękę. Widać, że kuchnia mały metraż więc każdy centymetr ważny. Będzie czysto i ładnie. Wszystko oczywiście można wyrównać, ale szkoda powierzchni a pracy podobnie. kuchnia ma 2,7 x 2,8. Rozważałem właśnie zrównać z tym filarem, z nim nie mogę nic zrobić bo to nośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.07.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Widząc ten filar, domyśliłem się, że to malutkie pomieszczenie Właśnie dlatego tej mikro-wnęki bym nie zabudowywał, nawet ładny obrazek, kalendarz w niej nie zajmuje miejsca. półeczka z przyprawami powyżej wzrostu. Każda zabudowa będzie przytłaczająca i ograniczająca powierzchnie. Może obawiasz się pracy ale ostra szpachelka 2-3h i po lamperii nie pozostanie śladu, nawet nie przejmowałbym się rysami bo zwiększą przyczepność ściany. A dla jej poprawy zastosował bym jeszcze grunt "kwarcowy". Wtedy na takie powierzchnię dobra farba zmywalna-bo to kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal13031986 09.07.2018 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Jakiś konkretny grunt polecasz? No ja na tej ścianie myślałem bardziej właśnie na środku dać jakiś większy zegar. Też rozważam kupić białą farbę gruntującą i dopiero później magnat/beckers malować. Farba miała by być np. MAGNAT CERAMIC CS 3G Edytowane 9 Lipca 2018 przez michal13031986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.07.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Jakiś konkretny grunt polecasz? Np warstwa kontaktowa Atlas Premium jest w markecie budowlanym i w małych opakowaniach więc nie jest stosunkowo drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal13031986 09.07.2018 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Co sądzisz o tym, by wcześniej pomalować farbą gruntującą na biało, a później już właściwą farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.07.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Takie malowanie to dobry pomysł bo krycie ściany właściwą powłoką jest równe i lepsze ale....pod ten podkład malarski powierzchnia musi być równa, sucha i przygotowane bo wszelkie nierówności będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 10.07.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Ja bym położył grunt i na to farbę, z tych "kuchennych" mnie najbardziej leży dulux easycare kuchnia i łazienka, przetestowana i nawet tłuszcz się ściera i plamy nie zostają. A właśnie nie uwidacznia tych nierówności które mniejsze większe zawsze gdzieś są. Trochę roboty masz ale jak już się uporasz kuchnia będzie nie do poznania, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal13031986 10.07.2018 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Chyba jednak pójdzie płyta GK, przy oknie jest równo ale tutaj gdzie czerwona linia już odstęp jest na 5mm, więc trochę narzutu musiał bym dać gładzi. Płyta GK pójdzie tylko w tym miejscu, zaraz jest okno czy rzeczywiście muszę tutaj dać zieloną płytę, czy mogę białą?? na to by i tak poszła farba biała gruntująca i dopiero odpowiednia do kuchni Trochę roboty masz ale jak już się uporasz kuchnia będzie nie do poznania, powodzenia! Wcześniej miałem panele na ścianie , zachciało się je ściągnąć i trochę niespodzianek robi , za to później będzie elegancko Edytowane 10 Lipca 2018 przez michal13031986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal13031986 18.07.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam ponownie, z racji, że mam rurę puszczoną przysuficie, ściana na której jest kuchenka, oraz przy oknie. na całości. chcę to zabudować,mam jeszcze całą płytę ale białą z przedpokoju, i sporo kawałków pasujących do zabudowania. Czy mogę zastosować tą płytę? Pociągnięta została by farbą gruntującą i później już do kuchni kolorem, czy jednak muszę kupić zieloną??. Wentylacja ogólnie w kuchni dobra jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 24.07.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Witam, Zabrałem się za remont kuchni, wcześniej były panele ścienne, na większości ścian jest przymocowana sklejka, by była ściana równa i do niej mocowane Panele, teraz pytanie czy warto zrywać całą tą sklejkę (widać jest sucha, zero zacieków) pomalować ją - rozważam zakup farby magnat do kuchni, niby jest tam że można drewno też malować, czy jednak dać płytę zieloną GK? Do tego czy sklejkę jakoś gruntować, czy przeszlifować i farba na to Szanowny Panie, Taką wnękę można wyrównać wklejając płytę gipsowo-kartonową. Jeżeli wentylacja w kuchni działa prawidłowo, to można zastosować białą płytę gipsową. Podstawą dalszych prac będzie odpowiednie gruntowanie. Polecam grunt ACRYL-PUTZ® GU 40, powierzchnię ścian i sufit można zaś wygładzić gładzią wapienną ACRYL-PUTZ® RV 13 RENOVA. Do malowania kuchni dobrym rozwiązaniem jest farba Śnieżka Kuchnia-łazienka, która zawiera czyste srebro i tworzy powłokę chronioną przed rozwojem bakterii i grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts