Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ferroli biopellet 24KW vs. lidia compact 5-25KW, stalmark eko silver 24kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To widzę koledzy instalatorzy z forum łupią aż trzeszczy :)

A ja w piątek zasuwałem do Kaniowa koło Czechowic-Dziedzic ( 200km w jedną stronę dojazd ) kocioł 9400, dwie pompy elektroniczne, rury kształtki, wymiana rur do zasobnika CWU, robocizna, i wyszło ze wszystkim 12.200pln.

Tu za dwie rurki 10 tysi, jeszcze na 8%. Faktycznie okazja, hehe

Sam wiesz że robota robocie nie równa. Zwłaszcza lubię tekst Panie tu wszystko jest gotowe tylko kocioł podłączyć a później się okazuje że " tylko dwie rurki podłączyć " to roboty na 3 dni i materiału na kilka tyś zł. "Tylko dwie rurki" i np 18 mb rury trzeba zamontować.

Tak wygląda to w obecnym stanie...

Wlot do komina zrobiony na na wys 1m i średnica pod pelet 100 więc dalej twierdzicie, że jest kupe roboty?

Mówię, że nie mam w domu nic oprócz konwektorowych grzejników, wode ciepłą mam na dole i na górze w łazienkach z elektronicznych podgrzewaczy, co mi bardzo pasuje więc instalacja bardzo prosta.

IMG_6765.jpg

Edytowane przez RadoRado

Sam wiesz że robota robocie nie równa. Zwłaszcza lubię tekst Panie tu wszystko jest gotowe tylko kocioł podłączyć a później się okazuje że " tylko dwie rurki podłączyć " to roboty na 3 dni i materiału na kilka tyś zł. "Tylko dwie rurki" i np 18 mb rury trzeba zamontować.

Puławiak kocioł przerzucić to jest jeden dzień w dwie osoby. Stary wywalić, nowy wstawić do kotłowni, nowy otwór do komina, przeważnie 2 lub 3 pompy, zawór 4D z siłownikiem, gdzie układ zamknięty jeszcze zawór DBV, czasami jeszcze 10 czy więcej termostatów się zakłada jeśli klient ma taką wolę.

Powiadasz 18m rury? choćby ją kupił w byle jakim sklepie to masz przy rurze 28 około 32pln/m, dodać kształtki żeby je sklecić do kupy to jest raptem 6 stówek anwet niech będę rozrzutny to tysiak.

Skoro podobno automatyka jest w kotle to za co dalsze 9400pln?

Nie mam w zwyczaju robić zdjęć u klientów bo wypadałoby zapytać czy można a nie każdy chce i może sobie to różnie rozumieć ale może zacznę.

Co do rur to jak jesteś chętny mogę Cię zaopatrywać w takiej cenie w każdą ilość i jeszcze na tym zarobię.

Robimy tylko na rurach 28*1 ( Hutmen ).

Z otworami bywa różnie choć staram się podjechać wcześniej i zobaczyć jak wygląda kotłownia, komin albo prosze o zrobienie zdjęć i zmierzenie wysokości do osi obecnego czopucha. Biorę kocioł albo z tylnym wyjściem albo z górnym jak jest otwór na "przyzwoitej" wysokości a jeśli nie da rady to albo się kuje albo wierci, zależy z czego jest komin.

Trzeba mieć tylko czym, reszta to pikuś :)

Piszą ludzie że cała automatyka a tu widzę że ta cała automatyka to jedna pompa i termostat który ma utrzymywać żądane temperatury w całym domu?

Biedna ta automatyka powiem ale na marketingowe potrzeby forum widać wystarcza :)

Puławiak to co z tą resztą wyceny do 10 tysi, gościu dał zdjęcie jak to wygląda?

Eliks pisze 1200 robota, rury 600?

Aaaa zapomniałem ma być rozrzutnie to 1000 rury tyle że u kolegi 18m to raczej nie wyjdzie, może ze 4m bo zdjęcie jedno to ciężko określić, uzupełnienie tej jednak nie pełnej automatyki ile? i co to ma być ewentualnie?

Mamy 2200 na bogato za rury ( bardzo naciągane te rury ) i robotę, co zżera następne 7800?

W piątek na przerzutkę kotła poszło mi 4,7m to co koło kotła trzeba było + wymienione zasilanie i powrót bo bojlera za ścianą ze stali na miedź.

Nie mam w zwyczaju robić zdjęć u klientów bo wypadałoby zapytać czy można a nie każdy chce i może sobie to różnie rozumieć ale może zacznę.

Co do rur to jak jesteś chętny mogę Cię zaopatrywać w takiej cenie w każdą ilość i jeszcze na tym zarobię.

Robimy tylko na rurach 28*1 ( Hutmen ).

Z otworami bywa różnie choć staram się podjechać wcześniej i zobaczyć jak wygląda kotłownia, komin albo prosze o zrobienie zdjęć i zmierzenie wysokości do osi obecnego czopucha. Biorę kocioł albo z tylnym wyjściem albo z górnym jak jest otwór na "przyzwoitej" wysokości a jeśli nie da rady to albo się kuje albo wierci, zależy z czego jest komin.

Trzeba mieć tylko czym, reszta to pikuś :)

Piszą ludzie że cała automatyka a tu widzę że ta cała automatyka to jedna pompa i termostat który ma utrzymywać żądane temperatury w całym domu?

Biedna ta automatyka powiem ale na marketingowe potrzeby forum widać wystarcza :)

Puławiak to co z tą resztą wyceny do 10 tysi, gościu dał zdjęcie jak to wygląda?

Eliks pisze 1200 robota, rury 600?

Aaaa zapomniałem ma być rozrzutnie to 1000 rury tyle że u kolegi 18m to raczej nie wyjdzie, może ze 4m bo zdjęcie jedno to ciężko określić, uzupełnienie tej jednak nie pełnej automatyki ile? i co to ma być ewentualnie?

Mamy 2200 na bogato za rury ( bardzo naciągane te rury ) i robotę, co zżera następne 7800?

W piątek na przerzutkę kotła poszło mi 4,7m to co koło kotła trzeba było + wymienione zasilanie i powrót bo bojlera za ścianą ze stali na miedź.

Tak jak napisałem to nie moja wycena ale chętnie za taką kasę to zrobię i wtedy wystarczy mi jedna taka kotłownia w miesiącu.

• 1 month później...

Witam,

jestem już po montażu i chciałbym mimo wszystko podziękowac Wam, że w ogóle zainteresowaliście się tematem.

Wybór jednak padł na Ferroli, nie wiem może będę żałował, ale odezwał sie do mnie przedstawiciel firmy i szepnął, że w moim mieście jest dystrybutor jak i serwis także nie było już się nad czym zastanawiać.

Po zamontowaniu przez niezależnego instalatora miałem już stycznosć z serwisem który zjawił się następnego dnia z pełnym pakietem części przy sobie (motoreduktor, czujniki, płyta główna itp) w razie czego. Na szczęście w trakcie transportu do kotłowni coś się wypięło z płyty. Serwisant z mojego miasta był na urolpie, to podjechał z miasta oddalonego o 50km co uważam na duży plus!

Dziękuję przede wszystkim Puławiakowi, że jednak zadeklarował się na montaż gdybym się zecydował, ale tak jak piszę serwis pod nosem jednak jest najważniejszy i cena nie będę ukrywał...

IMG_7940.jpg

Może podam jeszcze koszty:

Kocioł ferroli 24KW - 7990zł na 8%

Zawór esbe ochronny (montowany w lidia compact) 1" na 55* - 260zł

Rury, kształtki hydrauliczne, zawór schładzający itp 900zł

Robociyna 800zł

Czas operacji 7h z odpowietrzeniem grzejników.

Nie masz zamontowanego termostatu ?

Teraz to mnie zaskoczyłeś, jaki termostat?

Tak wygląda montaż instalacji za kotłem, potrzeba jeszcze termostat jakiś?

Tak - taki którym będziesz regulował sobie temperaturę w domu. i który w zależności od potrzeb będzie Ci rozpalał i wygaszał kocioł. Serwis nie zaproponował czegoś takiego ? Bo inaczej będzie pracował na termostat wbydowany w kocioł i będzie mierzył temperaturę w kotłowni a nie w domu i będzie pracował na potrzeby tej temperatury ( czyli temp w kotłowni)

Edytowane przez Puławiak

Tak - taki którym będziesz regulował sobie temperaturę w domu. i który w zależności od potrzeb będzie Ci rozpalał i wygaszał kocioł. Serwis nie zaproponował czegoś takiego ? Bo inaczej będzie pracował na termostat wbydowany w kocioł i będzie mierzył temperaturę w kotłowni a nie w domu i będzie pracował na potrzeby tej temperatury ( czyli temp w kotłowni)

Sam montaż zrobił chłopak z heiztechnika a serwis był wzywany do odpalenia kotła, bo coś się wypięło na płycie i nie zagłębiali się w instalacje oraz wyposażenie. Odpalili, posprawdzali, czy dobrze podłączony i podbili kartę.

Co do sterowania, to myślałem żeby po prostu ustawić termostaty w domu na 23 stopnie przy kaloryferach i kocioł będzie normalnie chodził jak kiedyś kopciuch tyle, że będzie wygaszany na noc.

Będzie odpalany od 6.00-7.30 i później od 15-22

Taki termostat mi się nie sprawdzi, bo co mi po tym, że się wyłączy np przy 23 jak dogrzeje górę gdzie będzie zamontowany a na dole w tym momencie np może być 21 stopni i dzieci będą marzły.

Nie mam porobionych oddzielnie obiegów góra-dół.

Czy to będzie złe rozwiązanie?

Specjalnie pozakładałem elektroniczne termostaty z programowaniem temperatury żeby w miarę wszędzie była równa temperatura.

Na kotle ustawie temp wody na 65 stopni i kocioł będzie sobie modulował moc żeby utrzymać tempetature wody.

Sam montaż zrobił chłopak z heiztechnika a serwis był wzywany do odpalenia kotła, bo coś się wypięło na płycie i nie zagłębiali się w instalacje oraz wyposażenie. Odpalili, posprawdzali, czy dobrze podłączony i podbili kartę.

Co do sterowania, to myślałem żeby po prostu ustawić termostaty w domu na 23 stopnie przy kaloryferach i kocioł będzie normalnie chodził jak kiedyś kopciuch tyle, że będzie wygaszany na noc.

Będzie odpalany od 6.00-7.30 i później od 15-22

Taki termostat mi się nie sprawdzi, bo co mi po tym, że się wyłączy np przy 23 jak dogrzeje górę gdzie będzie zamontowany a na dole w tym momencie np może być 21 stopni i dzieci będą marzły.

Nie mam porobionych oddzielnie obiegów góra-dół.

Czy to będzie złe rozwiązanie?

Specjalnie pozakładałem elektroniczne termostaty z programowaniem temperatury żeby w miarę wszędzie była równa temperatura.

Na kotle ustawie temp wody na 65 stopni i kocioł będzie sobie modulował moc żeby utrzymać tempetature wody.

Acha spoko to żarnik będzie często wymieniany no i zapotrzebowanie na pellet też będzie trochę większe. No i chyba taknie całkiem wiesz jak to urządzenie funkcjonuje. Sprawdz sobie co to jest temperatura pokojowa i do czego służy ( jak wpływa na pracę urządzenia )