RadoRado 28.08.2018 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dlaczego żarnik ma być częsciej wymieniany skoro będzie mniej razy odpalał, bo dwa razy dziennie a nie co chwilę jak komputerek da znać, że temp spadła? Przecież będzie wtedy tak odpalać nawet co 1h jak spadnie temp w pokoju?Jakie rozwiązanie proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dlaczego żarnik ma być częsciej wymieniany skoro będzie mniej razy odpalał, bo dwa razy dziennie a nie co chwilę jak komputerek da znać, że temp spadła? Przecież będzie wtedy tak odpalać nawet co 1h jak spadnie temp w pokoju? Jakie rozwiązanie proponujesz? W jaki sposób ma się rozpalac tylko 2 razy dziennie. Przecież to głowice będą decydowały kiedy ma pracować. To nie będą dwa rozpalenia tylko kilka i co to jest temperatura pokojowa w kotle i do czego służy? Nie wiem ja się nie znam nic nie proponuje. Pomysł poczytaj instrukcje zastanów się jak to pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) To moze inaczej, jakim cudem termoregulatory na grzejnikach maja mu się kazać rozpalać?Chce żeby cały czas mi chodził w zadanych godzinach utrzymując temp. na kotle 65 stopni poprzez modulacje.Po prostu wł kocioł, ustawiam temp wody na kotle 65 stopni i jak jest w stanie ją utrzymać mimo obiegu schodzi z modulacją i się pali, jak nie wchodzi na drugi czy trzeci stopien i pali się nadal pobierając większą ilosć paliwa jaką w danym momencie potrzebuje budynek.Termostaty ustawie np na 22 stopnie i jak w danym pokoju osiągnie taką temp zmniejszy przepływ na rzecz innego pomieszczenia a jak będzie już wszędzie ciepło kocioł zejdzie z modulacją na min.Będzie się to odbywało w godzinach od 15 do 22 i rano od 6 do 8 to wszystko, dwa rozpalenia na dobę... Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez RadoRado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Czytam insrukcję i nie pisze nic o temp pokojowej kotła.Na wyświetlaczu równieżnie jest wyświetlana temperatura wody kotła i tylko ustawia się temp wody i do tej wartości kocioł dostosowuje modulacje.Czyli działa jak mój stary kopciuch, chciałem na piecu mieć 65 to klapka to regulowała i to mi pasowało.Jeżeli zobaczę, że nie dogrzewa mi przy tej temp. po prostu dam temp wody na 75 stopni i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Puławiak nigdy nie osiągniesz takiego komfortu cieplnego przy zastosowaniu jednego termostatu na całym budynku jak przy zastosowaniu głowic termostatycznym w każdym pomieszczeniu jak ma kolega Rado. Tłumaczyłem to stronę wcześniej. Jeśli sterownik tego kotła ( nie znam sterownika ) ma możliwość programowania godzin w jakich ma pracować to będzie to działało dokładnie jak pisze Rado i będzie o wiele lepszym rozwiązaniem jak ten jeden biedny termostat na cały dom Aaaa, i jak widzę jednak podłączenie było bliżej mojej wyceny a nie tych 10 tysięcy, czyli ja chyba też za darmo nie robię ale zawsze widać można na forum "ustrzelić frajera" który da się ustrzelić "myśliwym". Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Puławiak nigdy nie osiągniesz takiego komfortu cieplnego przy zastosowaniu jednego termostatu na całym budynku jak przy zastosowaniu głowic termostatycznym w każdym pomieszczeniu jak ma kolega Rado. Tłumaczyłem to stronę wcześniej. Jeśli sterownik tego kotła ( nie znam sterownika ) ma możliwość programowania godzin w jakich ma pracować to będzie to działało dokładnie jak pisze Rado i będzie o wiele lepszym rozwiązaniem jak ten jeden biedny termostat na cały dom Aaaa, i jak widzę jednak podłączenie było bliżej mojej wyceny a nie tych 10 tysięcy, czyli ja chyba też za darmo nie robię ale zawsze widać można na forum "ustrzelić frajera" który da się ustrzelić "myśliwym". Dokładnie! Czytam instrukcję i jest tak: - Czujnik temp na płycie kotła, co jest mi bez sensu, bo kocioł stoi w kotłowni dwa piętra niżej. - Możliwość podłączenia termostatu który będzie wył. kocioł jak osiągnie temp. co w moim przypadku tez jest niemożliwe, bo mam dwa piętra i jedno będzie niedogrzane a drugie już wył obieg. -Czujnik S-ACQUA (S2): Czujnik zewnętrzny na zasilaniu (domyślnie) lub zb. buforowym, podłączony do płyty głównej. To jest to ustawienie które powinno u mnie się sprawdzić, bo po prostu utrzymuje wodę w określonej zadanej temp. poprzez modulację w określonych tylko przeze mnie godzinach a głowice termostatyczne będą utrzymywały w miarę równą temp. w pokojach po np 22 stopnie. Kocioł ma się rozpalić tylko 2 razy dziennie rano na 1,5h i po południu na 7h to wszystko... Jak będzie żle to funkcjonowało, to będę cos myślał, ale póki co jestem zielony w temacie a nikt nie chce pomóc, czy coś podpowiedzieć... Programy jakie posiada kocioł, to dzienny, tygodniowy i weekendowy. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez RadoRado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dokładnie! Czytam instrukcję i jest tak: - Czujnik temp na płycie kotła, co jest mi bez sensu, bo kocioł stoi w kotłowni dwa piętra niżej. - Możliwość podłączenia termostatu który będzie wył. kocioł jak osiągnie temp. co w moim przypadku tez jest niemożliwe, bo mam dwa piętra i jedno będzie niedogrzane a drugie już wył obieg. -Czujnik S-ACQUA (S2): Czujnik zewnętrzny na zasilaniu (domyślnie) lub zb. buforowym, podłączony do płyty głównej. To jest to ustawienie które powinno u mnie się sprawdzić, bo po prostu utrzymuje wodę w określonej zadanej temp. poprzez modulację w określonych tylko przeze mnie godzinach a głowice termostatyczne będą utrzymywały w miarę równą temp. w pokojach po np 22 stopnie. Kocioł ma się rozpalić tylko 2 razy dziennie rano na 1,5h i po południu na 7h to wszystko... Jak będzie żle to funkcjonowało, to będę cos myślał, ale póki co jestem zielony w temacie a nikt nie chce pomóc, czy coś podpowiedzieć... Programy jakie posiada kocioł, to dzienny, tygodniowy i weekendowy. W kotle jest czujnik temperatury otoczenia. Zadzwoń do serwisu i zapytaj po co jest i jak to działa. Popytaj jak konkretnie funkcjonuje. A co będzie jak zamknie się 80 % grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 To byłby najgłupsze co można byłoby wymyślić a nie można by tego wyłączyć w oprogramowaniu.To co kocioł ma stać w salonie?Możesz mi wyoślić o co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Podejrzewam, że w momencie wzrostu temp kocioł normalnie przejdzie w stan czyszczenia i wył się, do tego są ustawienia wartości delta.cyt z instrukcji "- Tryb oczekiwania standbyPo uruchomieniu tej funkcji następuje automatyczne wyłączenie termokominka, gdy woda osiągnie ustawionąwartość (Tset + ΔT) na pewien okres czasu.Kolejne automatyczne rozpalenie będzie możliwe wyłącznie po spadku temperatury poniżej ustawionej wartości okilka stopni, mianowicie (Tset - ΔT), przy czym domyślna wartość ΔT = 2°C." Ok, a co powiesz na takie rozwiązanie:Dół cały ustawiony na 22* a góra gdzie wolę żeby było cieplej rozkręcę zawory na max i założę ten termostat który podłączę do kotła i w momencie jak np ustawie temp na górze 23 i osiągnie taką kocioł się wył i rozpali ponownie jak np spadnie do 21*Z dołem temat załatwiony by był, bo szybciej mi się nagrzewa a jak przymknie zawory więcej góre ogrzeje i też się wył przy np 23* jak je osiągnie? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez RadoRado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Podejrzewam, że w momencie wzrostu temp kocioł normalnie przejdzie w stan czyszczenia i wył się, do tego są ustawienia wartości delta. Ok, a co powiesz na takie rozwiązanie: Dół cały ustawiony na 22* a góra gdzie wolę żeby było cieplej rozkręcę zawory na max i założę ten termostat który podłączę do kotła i w momencie jak np ustawie temp na górze 23 i osiągnie taką kocioł się wył i rozpali ponownie jak np spadnie do 21* Z dołem temat załatwiony by był, bo szybciej mi się nagrzewa a jak przymknie zawory więcej góre ogrzeje i też się wył przy np 23* jak je osiągnie? Na ile wystarczy ta delta jak moc min tego kotła to prawie 7 kW a pojemność wodna kotła 23 litry sprawdź jeszcze sobie podpunkt 4,8 instrukcji obslugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) 4.8 Termostat – zewnętrzny termostat czasowy Urządzenie kontroluje temperaturę pokojową za pomocą własnego termostatu cyfrowego, której funkcją jest wykrywanie temperatury za pomocą czujnika i obniżanie mocy cieplnej po osiągnięciu ustawionej temperatury. W celu użycia termostatu zewnętrznego należy skontaktować się z autoryzowanym technikiem i postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami: - wyłączyć zasilanie za pomocą głównego wyłącznika znajdującego się z tyłu termokominka i wyciągnąć kabel zasilający z gniazdka; - ściągnąć panel boczny, aby uzyskać dostęp do sterownika elektronicznego; Przycisk P3: Rozpalenie-wyłączenie termokominka Przycisk P1: Zwiększenie temperatury ogrzewania pomieszczeń Przycisk P6: Zwiększenie poziomu mocy Przycisk P5: Zmniejszenie poziomu mocy Przycisk P2: Zmniejszenie temperatury ogrzewania pomieszczeń Przycisk P4: Funkcja Jolly /płaszcz wodny/ - w oparciu o schemat okablowania połączyć oba przewody termostatu z odpowiednimi zaciskami na tablicy TERM; - połączyć wszystkie części ze sobą i sprawdzić działania. Procedura ustawień: - termostat zewnętrzny: ustawić w menu M-6-7 opcję T-AMBIEN (temperatura otoczenia); - zewnętrzny termostat czasowy: ustawić w menu M-6-7 opcję T-AMBIEN i wyłączyć funkcje czasowe w menu 01-01. Funkcje menu nie zmieniają się dla każdego z ustawień i sygnalizacja połączenia ma postać podświetlenia segmentu diod LED na pasku stanu wyświetlacza. To wiem, że można go podłączyć, ale nie jest to żaden termostat który jest w kotle tylko który można podłączyć w opcji jak w każdym innym kotle. Czy tak jak napisałem wyzej będezie dobrze? Dół na termostatach z niższą temp o 1* czyli 22* a na górze bez termoregulatorów grzejnikowych tylko właśnie z tym termostatem z Ferroli 23* i w momencie osiągnięcia temp kocioł wył sie, będzie dobrze? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez RadoRado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Czyli tak w skrócie. Termokominek ma swój czujnik temp i gdyby stał w salonie, to miało by to sens, bo korzystał by z niego a że stoi na dole, to zamontować należy ten zewnętrzy od Ferroli. na samym początku zakładania tego postu w lipcu był taki zamiar od początku: cyt: Układ jest bardzo prosty, jeden układ i same konwektory, woda ciepła z elektrycznych podgrzewaczy co mi bardzo pasuje, bo dzieciak się nie poparzy ustawiając temperaturę na wyświetlaczu. Także pozostało mi tylko wstawić kocioł, podłączyć zasilanie i powrót i zapomnieć o kotlłowni... na dole w kuchni i salonie zamontuję termoregulatory do grzejników a na górę gdzie spędzam więcej czasu będzie komputerek którym ustawię temp. na kotle i będzie utrzymywał temp. względem górnych pomieszczeń. Czyli w sumie od początku było takie założenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 4.8 Termostat – zewnętrzny termostat czasowy Urządzenie kontroluje temperaturę pokojową za pomocą własnego termostatu cyfrowego, której funkcją jest wykrywanie temperatury za pomocą czujnika i obniżanie mocy cieplnej po osiągnięciu ustawionej temperatury. W celu użycia termostatu zewnętrznego należy skontaktować się z autoryzowanym technikiem i postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami: - wyłączyć zasilanie za pomocą głównego wyłącznika znajdującego się z tyłu termokominka i wyciągnąć kabel zasilający z gniazdka; - ściągnąć panel boczny, aby uzyskać dostęp do sterownika elektronicznego; Przycisk P3: Rozpalenie-wyłączenie termokominka Przycisk P1: Zwiększenie temperatury ogrzewania pomieszczeń Przycisk P6: Zwiększenie poziomu mocy Przycisk P5: Zmniejszenie poziomu mocy Przycisk P2: Zmniejszenie temperatury ogrzewania pomieszczeń Przycisk P4: Funkcja Jolly /płaszcz wodny/ - w oparciu o schemat okablowania połączyć oba przewody termostatu z odpowiednimi zaciskami na tablicy TERM; - połączyć wszystkie części ze sobą i sprawdzić działania. Procedura ustawień: - termostat zewnętrzny: ustawić w menu M-6-7 opcję T-AMBIEN (temperatura otoczenia); - zewnętrzny termostat czasowy: ustawić w menu M-6-7 opcję T-AMBIEN i wyłączyć funkcje czasowe w menu 01-01. Funkcje menu nie zmieniają się dla każdego z ustawień i sygnalizacja połączenia ma postać podświetlenia segmentu diod LED na pasku stanu wyświetlacza. To wiem, że można go podłączyć, ale nie jest to żaden termostat który jest w kotle tylko który można podłączyć w opcji jak w każdym innym kotle. Czy tak jak napisałem wyzej będezie dobrze? Dół na termostatach z niższą temp o 1* czyli 22* a na górze bez termoregulatorów grzejnikowych tylko właśnie z tym termostatem z Ferroli 23* i w momencie osiągnięcia temp kocioł wył sie, będzie dobrze? No nie termostat masz wbudowany - możesz dołożyć zewnętrzny ale czujnik masz wbudowany i po osiągnięciu temperatury zadanej w kotłowni zmniejsza moc do minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ale co mnie obchodzi jaką temp osiągnie w pomieszczeniu kotłowni jak tam nie ma grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ale co mnie obchodzi jaką temp osiągnie w pomieszczeniu kotłowni jak tam nie ma grzejnika? A powinno bo ta temperatura będzie decydowała jak kocioł ma pracować i kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Już nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 No to zakładam ten komputerek do pokoju i po sprawie, będzie sterował temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 W ustawieniach zmienię, że ten jest priorytetowy i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.08.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 W ustawieniach zmienię, że ten jest priorytetowy i już. Zadzwoń porozmawiamy wytłumaczę o co mi chodzi nr chyba znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 28.08.2018 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dziękuję jeszcze raz za wyczerpujące instrukcje i czekam na telefon jak będziesz w pobliżu Równy gość z Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts