Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 100w B1KA problemy z cwu

ttmodel

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z piecem dwufunkcyjnym.

Ciepła/chłodna woda na przemian.

Piec ma niecałe 3 lata woda twarda.

Objaw występuje przy nie pełny przepływie (po rozkręceniu kranu z perlatorem 9l/min jest ok).

Objaw na piecu - zapala się kran, temperatura rośnie do 55 stopni (podgrzanie), palnik się wyłącza, spada temperatura do 45 stopni i znowu się włącza podgrzewa do 55 stopni, następnie się wyłącza i tak wkółko.

Zrzuciłem wymiennik cwu - wygotowany w Kamixie, a później w kwasku cytrynowym - ok 1,5h trochę przereagowało, przepłukany i wydaje się, że przepływy na obu obwodach są ok.

Czujnik przepływu - działa, piec się włącza przy przepływie jak zawsze.

Po montażu to samo.

Nie mogę wymontować czujnika temperatury cwu - nie chce wyjść.

Mierzyłem temperatury termometrem bezdotykowym, przy wyjściu cwu z wymiennika i na obudowie czujnika, wg mnie wyniki są nieprawidłowe zgodnie z instrukcją serwisową:

3,26-3,5 kOhm - temperatura 45 +/- 2 stopnie,

Ponad 10 kOhm przy temperaturze 34 +/- 2 stopnie.

(jak go wymontować bo chciałbym sprawdzić go na stole)

Proszę o sugestię co mogę sprawdzić? Czy zostaje mi podmiana każdego elementu do sprawdzenia :) ?

Pozdrawiam :)

Aktualizacja:

podmieniane: oba czujniki, czujnik przepływu, wymiennik cwu, plyta główna - regulator.

Pełne czyszczenie.

Nic nie pomogło, poradzono czyszczenie wężownicy.

Co sądzicie?

Dodam, że w zeszłym roku była wymiana pompy Grundfosa bo się zawieszała i nie było odbioru ciepła z pieca.

Czy znacie firmy z okolic Warszawy zajmujący się płukaniem?