iwan89 09.07.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Cześć, dostałem dziś opinię geotechniczną z zaleceniem budowy na płycie fundamentowej. Tak też chcę zrobić, ale garaż wolałbym jednak na zwykłym fundamencie i zapytanie wysłałem już do konsultacji z konstruktorem. Czy ktoś mógłby jednak rzucić okiem w tzw. międzyczasie czy ta opinia wyszła bardzo źle? "Budowę geologiczną (poniżej warstwy humusu) tworzą głównie fluwioglacjalne piaski oraz glacjalne piaski gliniaste." "Na podstawie wykonanych badań stwierdza się, że w rejonie projektowanej inwestycji występują proste warunki geotechniczne na pograniczu złożonych (warstwa miękkoplastycznych gruntów spoistych)." "Warstwa nr Ia jest słabonośna i odznacza się niskimi wartościami modułu ściśliwości." "Występujące w podłożu grunty spoiste oraz grunty niespoiste z domieszkami frakcji spoistych są bardzo podatne na działanie warunków atmosferycznych (zawilgocenie, przemarzanie), które zmniejszają ich parametry wytrzymałościowe, dlatego zaleca się prowadzić roboty ziemne w sposób nie naruszający naturalnej struktury tych gruntów, a wykop chronić przed w/w czynnikami. Grunty warstwy geotechnicznej nr Ia i Ib mogą okresowo wykazywać się obniżonymi parametrami wytrzymałościowymi w stosunku do stanu zanotowanego w trakcie badań z uwagi na uplastycznienie w wyniku obfitych opadów atmosferycznych (w okresie poprzedzającym badania występowały bardzo małe opady atmosferyczne, powierzchniowa warstwa gruntu odznaczała się niską wilgotnością)." Tabelka: http://i66.tinypic.com/28ugsx1.jpg Czyli chyba nośność jest OK, ale grunt ma tendencję do podatności na warunki atmosferyczne. Może ktoś ma lepszą wiedzę niż ja i podpowie, czy te parametry wypadły bardzo słabo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts