Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinia geotechniczna - ocena

iwan89

Recommended Posts

Cześć, dostałem dziś opinię geotechniczną z zaleceniem budowy na płycie fundamentowej. Tak też chcę zrobić, ale garaż wolałbym jednak na zwykłym fundamencie i zapytanie wysłałem już do konsultacji z konstruktorem. Czy ktoś mógłby jednak rzucić okiem w tzw. międzyczasie czy ta opinia wyszła bardzo źle?

"Budowę geologiczną (poniżej warstwy humusu) tworzą głównie fluwioglacjalne piaski oraz glacjalne piaski gliniaste."

"Na podstawie wykonanych badań stwierdza się, że w rejonie projektowanej inwestycji występują proste warunki geotechniczne na pograniczu złożonych (warstwa miękkoplastycznych gruntów spoistych)."

"Warstwa nr Ia jest słabonośna i odznacza się niskimi wartościami modułu ściśliwości."

"Występujące w podłożu grunty spoiste oraz grunty niespoiste z domieszkami frakcji spoistych są bardzo podatne na działanie warunków atmosferycznych (zawilgocenie, przemarzanie), które zmniejszają ich parametry wytrzymałościowe, dlatego zaleca się prowadzić roboty ziemne w sposób nie naruszający naturalnej struktury tych gruntów, a wykop chronić przed w/w czynnikami.

 Grunty warstwy geotechnicznej nr Ia i Ib mogą okresowo wykazywać się obniżonymi parametrami wytrzymałościowymi w stosunku do stanu zanotowanego w trakcie badań z uwagi na uplastycznienie w wyniku obfitych opadów atmosferycznych (w okresie poprzedzającym badania występowały bardzo małe opady atmosferyczne, powierzchniowa warstwa gruntu odznaczała się niską wilgotnością)."

Tabelka:

http://i66.tinypic.com/28ugsx1.jpg

Czyli chyba nośność jest OK, ale grunt ma tendencję do podatności na warunki atmosferyczne. Może ktoś ma lepszą wiedzę niż ja i podpowie, czy te parametry wypadły bardzo słabo?