Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana lokalizacji szamba

Divine87

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Witam

Czy zmiana lokalizacji szamba na działce jest zmiana istotna czy nie? Wiem że kilka lat temu była to zmiana nieistotna a jak sprawa wygląda obecnie?

Zmiana planu zagospodarowania jest zmianą istotną w stosunku do pozwolenia na budowę – art. 36a ust 5 -Prawa budowlanego.

Powyższe dotyczy jeżeli miałeś szambo w ramach pozwolenia na budynek. Nie ma czegoś takiego jak nieistotna lub istotna zmiana od zgłoszenia w przypadku przydomówek i szamb.

Edytowane przez czystesrodowsko

O podepnę się, ja już mam trochę po ptokach, bo zmieniłem lokalizację, ale co teraz??

Zrób nowe zgłoszenie. Poczekaj 21 dni. 3 niedziele do kościoła i duży datek na tace aby się starostwo nie doczepiło. Jak starostwo się nie przyczepi, niech geodeta zainwentaryzuje szambo i po temacie.

Tzn miałem oczyszczalnie rozsiąkową w pozwoleniu. Po analizie zrobiłem biologiczną sotlarentza. Jednak przestawiłem względem pierwotnego miejsca o jakieś 10metrów. Dalej wszystkie wymagania są zachowane, tzn odległości od studni, granic działek itd. Nie zmieniły się także granice wpływu na inne działki. Teraz jest bliżej jednego sąsiada, ale zgody były od wszystkich sąsiadów naokoło. Czy w związku z tym należy ubiegać się o nowe pozwolenie?

Mam pozwolenie na budowę, nie robiłem na zgłoszenie (o ile ma to znaczenie)

Tzn miałem oczyszczalnie rozsiąkową w pozwoleniu. Po analizie zrobiłem biologiczną sotlarentza. Jednak przestawiłem względem pierwotnego miejsca o jakieś 10metrów. Dalej wszystkie wymagania są zachowane, tzn odległości od studni, granic działek itd. Nie zmieniły się także granice wpływu na inne działki. Teraz jest bliżej jednego sąsiada, ale zgody były od wszystkich sąsiadów naokoło. Czy w związku z tym należy ubiegać się o nowe pozwolenie?

Mam pozwolenie na budowę, nie robiłem na zgłoszenie (o ile ma to znaczenie)

tak zmiana istotna, więc zamienna decyzja pozwolenia na budowę

teraz czystesrodowsko powtórzy, to co napisałem