Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena 190 000 netto za samą robociznę (!) - Serweryna G2 ?

bartek04

Recommended Posts

Tak na serio to co to za firmy budowlane od których dostajesz oferty ? To są jacyś deweloperzy ? jednosobowe firmy ? może jacyś górale ? Tak dla przykładu podam Ci cenę za mój dom którą dostałem po złożeniu zapotrzebowania na Oferteo. Otóż ten sam dom można było wybudować w 3 różnych kwotach, pewna firma z WWY złożyła mi ofertę na wybudowanie domu do SSO z dachem za kwotę 235 tys netto z materiałem, po zniżce bo docelowo było 245 tys zł netto, ale ja nie muszę robić nic ... poza fundamentami. Druga chciała za samą robociznę ok 75 tys brutto, trzecia zaproponowała mi stan deweloperski (pojęcie względne) za kwotę 425 tys zł. Ja wybudowałem stan SSO z dachem ociepleniem, kanalizą, przyłączami prądu, wody, materiałami, robocizną, projektami, mapkami, pozwoleniami, wykopami, kierbudem i wieloma innymi rzeczami za 145 tys brutto, owszem metodą gospodarczą, gdzie robocizna fachowców to zirka te 45 tys zł. Wychodzi na to że moja robocizna w sensie telefonów, załatwiania, dogadywania itd to porównując z pierwszą oferta to 100 tys zł. Nieźle zarobiłem kasy w hm ciągu roku prawda ? No i wszystko co kupowałem jest brutto, robocizna również brutto.

Są to oferty od firm, które mają swoje sprawdzone firmy budowlane, instalatorskie etc. i koordynują cały proces budowy domu, tak by inwestor nie musiał właśnie robić tego o czym Ty pisałeś. Zapewne każda z ekip musi odpalić działkę temu 'koordynatorowi' i stąd te różnice, ale liczyłem, że być może to wykonawcy dają ceny "hurtowe" koordynatorom i suma sumarum koszt wykonania usługi bezpośrednio u danego wykonawcy byłby podobny. Sądząc po kolejnych ofertach jakie spływają jednak jest to pierwsza opcja i za ten komfort dużo inwestor dopłaca.

Oczywiście jeśli jakiś laik przeczyta wypowiedzi na forach, przede wszystkim wykonawców - w tym wątku również (będą pisali że każda kosmiczna cena jest normalna, by pośrednio windować również własne usługi) lub też osobników jak ten, który przed Tobą się wypowiadał (zresztą jak w większości tematów w których swoje mądrości przedstawiał - w skrócie wszyscy mają robotę chu.. wykonaną, on przeciwnie, bo prze(za)płacił swoje) to będą mieli dylemat, czy na prawdę taniej (nie tanio) = źle, a bardzo drogo = dobrze.

Edytowane przez bartek04

Ani wysoka cena, ani duza firma nie jest gwarancja dobrej roboty. Wszystkich trzeba pilnowac.

Juz bylo kilka przypadkow w dziennikach gdzie wyceny za sso (robocizna+material) nie schodzily ponizej 300k, a ludzie samemu budowali potem te same domy za `200k

Nie porównuj swojego domu do tego molocha. Sama piwnica już generuje olbrzymie koszty. Ja za mniejszy dom BEZ PIWNICY, z normalnym dachem płace 100 tyś. netto za samą robocizne do stanu SSO i to była najtańsza oferta ze wszystkich.

Wiesz czym sie rozni ten moloch od mojego domu? Praktycznie tylko ta piwnica i ewentualnie stropem bo ja mam drewniany.

Mam minimalnie mniejszy dach i minimalnie mniej scian.

To ze przeplaciles to Twoja sprawa, ale nie wmawiaj innym, ze to normalne.

Po co się w ogóle pytasz skoro wiesz lepiej. Podałem Ci przykład na sobie gdzie wybrałem najtańszą ofertę z kilku a Ty to negujesz. Ok. Idź pod sklep monopolowy i tam paru Mietków znajdziesz którzy to zbudują za cenę Ci odpowiadającą :)

Ja tez podalem swoj, a Ty go negujesz, bo myslisz, ze Twoj jest jedyny sluszny. Nie badz hipokryta.