peter08 10.07.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Witam, Dostałem oferte od instalatorów do mojego domu dwoch rekuperatorow: -Thessla Green AirPack Home 500 V-Jan-Gaz WNWV500PBAE5/E6 Ktos może podpowiedziec co wybrac?Jan-Gaz ma smiesznie tanie filtry,gdzie w tessli sa chyba 10x droższe,pozatym AirPack ok 3 tys droższy ze sterowaniamiod Jan-Gaz.Czy jest jakis argument który wyjasni i przekona mnie że warto dopłacic do AirPacka? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Filtry do każdego rekuperatora można zastąpić tanimi zamiennikami. Zalety Thesslagreen: plastikowy wymiennik, renoma, niski hałas, lepsze ocieplenie, większa moc nagrzewnicy, system CF, wyższa klasa filtracji M5 zamiast 4, dwustronny dostęp, bypass 100%, minimalny przepływ w moim to np. 20m3/h, sprawdzanie stanu filtrów pomiarem spadku ciśnienia, więcej funkcji dodatkowych jak np. otwarte okno, pożar Wady Jangaz: nieprawda "Nagrzewnica wstępna-JAKO JEDYNA NA RYNKU- PŁYNNIE REGULOWANA! " http://jan-gaz.pl/sterowanie-automatyczne/minimalny przepływ to aż 25%, głupi alarm filtra działający czasowo a nie mierzący spadek ciśnienia. Nie jestem pewien czy nie wystarczy Ci rekuperator 300-400m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 10.07.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 dzięki za odpowiedz, dom mam ok 240m2 ,taki reku instalator zaleca,rozumie ze thessla nie ma zadnych wad a jan-gaz zadnych zalet oprocz ceny? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.07.2018 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Thessla jak i każdy inny rekuperator mają ogromne ilości wad. Wymieniłem cechy różnicujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.07.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Większość central z przeznaczeniem do domów jednorodzinnych ma wymienniki plastikowe.Te duże przemysłowe, do zastosowań basenowych też mają wymienniki z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.07.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Żadna kryptoreklama.Wymiennik aluminiowy jest prostszy, można go obsłużyć dowolnym sterownikiem do centrali.Takich uniwersalnych sterowników OEM jest na rynku masa.Dlatego producenci, których wymieniłeś (większość, to lokalne firmy składające urządzenia z komponentów od zewnętrznych dostawców) stosują wymienniki aluminiowe.Do wymiennika plastikowego trzeba się bardziej postarać, musisz mieć sterownik z większą możliwością adaptacji do zmiennych warunków.To zwykle sprowadza się do tego, że firma projektuje taki sterownik we własnym zakresie specjalnie pod centrale.Wymienniki plastikowe (o wyższej sprawności) spotykasz jedynie w firmach które potrafią samemu zaprojektować automatykę, albo są na tyle duże że zlecają to innym podwykonawcom. Nie ma sensu porównywać obu tych rozwiązań.Bo to jak porównać samochody różnych marek.Oba robią to samo, z minimalnymi różnicami.Za te minimalne różnice niektórzy chcą zapłacić więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 19.07.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 JanWerbiński - Napisales ze do kazdego rekuperatora da sie zastosowac tanszy zamiennik. Jak sie sytuacja przedstawia z thesslagreen airpack 400v home? Czy tez jest taka mozliwosc? Jezeli tak to prosilbym o jakies zdjecie, filmik albo link do takiego rozwiazania. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.07.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Panie Janie, a co jeśli zdarzy się spięcie w instalacji a mamy plastikowy wymiennik? Czy to nie jest niebezpieczne? Bez znaczenia. Na czym ma polegać niebezpieczeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.07.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Do Home dopiero zaczynają się pojawiać. Nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu sobie zrobić ramkę i wstawić tkaninę filtracyjną. U siebie jeszcze tego nie robiłem, bo jadę na oryginalnych filtrach, ale zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.07.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Choćby nawet stopienie się wymiennika i ewentualny pożar Co ze stopieniem się palnej izolacji i ewentualnym pożarze? Przecież chyba każdy rekuperator ma palną izolację. Nie widzę różnicy w ryzyku dla wymiennika aluminiowego. Chcesz mieć zabezpieczenie, to system alarmowy i czujka dymu oraz zabezpieczenie różnicowe i nadprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts