Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co nie tak z nadprożem

Recommended Posts

Dzień dobry.

Może mi ktoś wytłumaczyć albo przekonać czy tak wylane nadproże wraz z wieńcem jest zgodne, w sensie czy jakieś naprężenia będą przenosiły się na okna, drzwi czy raczej nie powinienem się obawiać. Dobudówka jest niewielka, bo 5m x 8m, więc i daszek duży nie jest. Muszę rozwiać wątpliwości, bo każdy ma swoje racje, budowlaniec który zawsze tak leje i kierownik, który twierdzi, że jest to nie prawidłowe.

nadproze.jpg

To ja już nie wiem. Kierownik stwierdził, że to co jest poniżej wieńca, w tym momencie jeszcze bardziej go obciąża, bo "nadproże" nie wspiera się na murze. Już lepiej żeby był sam wieniec, ale wtedy nie ma czym dziury załatać. Chce żeby kuć aż pod wieniec i wstawiać jakieś nadproże oparte na ścianach. Dalej jestem głupi...

Nie piszcie że tak się robi nadproża, bo komedię robicie z forum.

Nadproże to element oparty na filarkach nad oknem, jak nie ma oparcia to nie jest nadproże.

Tutaj role nadproża przejmuje wieniec z którego jest opuszczona wylewka która nie pracuje i ma za zadanie uzupełnić wysokość i tutaj się zgodzę że takie wylewki sie robi jak ktoś sie pomylił w wysokości okna a potem olał sprawę. Tam masz 120 cm jak wieniec ma dodatkowe zbrojenie to może zostać jak jest to zwykły wieniec z którego wystają strzemiona do dołu (czyli leci tam 2 pręty dołem i dwa górą) to nie dziwię się że chce to rozwalać.

Wytrzymać pewnie wytrzyma ale jest to niedoróbka

Czyli jeśli nie byłoby dozbrojone, to jest szansa, że przy osiadaniu budynku, okna, drzwi może powyginać bądź nie będą się otwierały/zamykały, bo cały ciężar będzie dociskał futrynę? Jeśli tak, to czy trzeba to kuć, aż do wieńca czy jeśli mam jeszcze miejsce, to mogę jakieś nadproże wcisnąć pod ten zwis?

Jeśli w tym nadprożu nie ma zbrojenia jakoś powiązanego ze zbrojeniem wieńca, to możesz go nadciąć i skuć. Przy montażu okien dołożyć poszerzenie systemowe PCV okna.

U mnie sytuacja była odwrotna. Murarze obniżyli dół wieńca o 3cm, bo inaczej musieliby ciąć i kleić plasterki bloczka H+H.

DSC_0311.jpg

Pozdrawiam

Cezary

Bez jaj, za sto lat tam nie bedzie żadnej rysy jesli wieniec jest dobrze zazbrojony. Ladne to to nie jest ale dlaczego miałoby sie coś tam dziać? Jedynym obciązeniem w tym miejscu jest sam beton poniżej gornej krawędzi bloczkow... ile to ważY? 30kg? Na wiencu stoją tony. Każda próba naprawy tego spowoduje pewnie wiekszy kłopot niż to co obecnie jest.

To ja już nie wiem. Kierownik stwierdził, że to co jest poniżej wieńca, w tym momencie jeszcze bardziej go obciąża, bo "nadproże" nie wspiera się na murze. Już lepiej żeby był sam wieniec, ale wtedy nie ma czym dziury załatać. Chce żeby kuć aż pod wieniec i wstawiać jakieś nadproże oparte na ścianach. Dalej jestem głupi...

Kierownik ma rację, ale nawet jak ten opuszczony dól jest niezbrojony nic się nie stanie. Masz fotki zbrojenia wieńca? Jak są 4#12 to na 99% nic nie będzie się działo.

Jeśli dobrze pamiętam z projektu, to winiec jest 4#12 i strzemiączka chyba 6. Czyli kierownik ma racje, ale jednak nie do końca i wychodzi, że jest bardziej papieski niż trzeba? A jak w przypadku, gdy mam tak samo zrobione przy oknie tarasowym, który ma 2 metry szerokości.

Jeśli dobrze pamiętam z projektu, to winiec jest 4#12 i strzemiączka chyba 6. Czyli kierownik ma racje, ale jednak nie do końca i wychodzi, że jest bardziej papieski niż trzeba? A jak w przypadku, gdy mam tak samo zrobione przy oknie tarasowym, który ma 2 metry szerokości.

Trzeba policzyć, kwestia co tam dociąża ten wieniec, wiem że dach ale kwestie rozpiętości warstw śniegu.

Dzień dobry.

Może mi ktoś wytłumaczyć albo przekonać czy tak wylane nadproże wraz z wieńcem jest zgodne, w sensie czy jakieś naprężenia będą przenosiły się na okna, drzwi czy raczej nie powinienem się obawiać. .

Podaj jakie jest zbrojenie (pisałeś 4#12 i strzemiona fi6) ale trzeba wiedzieć:

- czy zbrojenie jest ciągłe nad otworem

- czy ma zakotwienie (pewnie ma lub jest zakład)

- co ile są strzemiona

- rozpiętość (1,20m ?)

Przy balkonowym 2,00m tez potrzebne są te informacje.

Technicznie obniżenie nadproża między krawędziami jest możliwe ale generalnie tak się nie robi.

A tobi się tak bo to ułatwia to zadanie ekipie budowlanej.

Tak, zbrojenie 4#12, strzemiona fi 6

- czy zbrojenie jest ciągłe nad otworem

Nie bardzo wiem o co chodzi, w wieńcu na pewno

- czy ma zakotwienie (pewnie ma lub jest zakład)

Budowniczy wspomniał, że jeszcze coś dozbroił na rogach

- co ile są strzemiona

Nie pamiętam z projektu, ale wydaje mi się, że ok 30 cm.

- rozpiętość (1,20m ?)

Okna - (ok. 1,40 i 0,80)

Drzwi - 0,80 i 0,93

Balkonowe - 2 m

Ciągłe zbrojenie ma być nad otworem - tzn. nad otworem nie powinno być łączenia na zakład.

Połączenie "dozbrojone na rogach"to pewnie pręty zagięte w literę L.

Rozstaw strzemion fi6 co 30 (gładkie?) to jest dobre na wieńcu ściennym a nie nad otworem.

I wykonawca mówi że zawsze tak robi ? To zawsze robi źle!

Co do nośności to trzeba by sprawdzić obliczeniowo - jakie są obciążenia i jaka jest nośność każdego nadproża..

Jaki beton ? Stal żebrowana A-IIIN czy inna ?