Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian na elewacje na dom z lat 90

Recommended Posts

Witam. W najbliższych miesiącach chciałbym otynkować dom.

Został on wybudowany w latach 90-tych. Składa się z cegły, luki i suporeksu.

Tu moje pytanie jaki rodzaj i jakiej grubości styropian wybrać, jedni mi doradzają żeby dać max 10 cm mały współczynnik przewodzenia ciepła, żeby nie robić bunkra, inni żeby nawet dać 15 bo to dobrze ociepli i mniej się spali ekogroszku w zimie.

Jakie jest wasze zdanie jaki styropian wybrać jeśli mam tak zbudowany dom.,

A jak ma się sprawa okien, drzwi i fundamentów i dachu tego domu?

Bo jeśli masz stare i słabe okna, kiepskie drzwi i goły fundament to 10-15cm białego moim zdaniem ci wystarczy, grubszy tylko będzie droższy, a ubytki ciepła będą gdzie indziej.

Na wielu kostkach które są ocieplane, najczęściej widze 10-15cm. Jasne że lepiej dać 20cm, pod warunkiem że ocieplisz dobrze dach, fundament a drzwi i okna będą także dobrze izolować. I tak pozostaje na pewno brak ocieplenia pod posadzką...

Okna masz pewnie w polowie muru a nie zlicowane. W takim przypadku 20cm rzeczywiście zrobi z twojego domu loch a zysku cieplnego za bardzo nie bedzie bo cieplo i tak ucieknie przez dach, fundament i inne nieszczelności. Ile masz centymetrow od szyb do zewnętrznej krawedzie muru? Nie powinno być wiecej niż 20, max 25cm bo zrobi sie w domu nieciekawie... szczegolnie jak masz niezbyt szerokie okna. Bedziesz potem widział z okna tylko na wprost a w domu zrobi sie duzo ciemniej zwlaszcza zimą.

Witam. Dach mam eternit, ale będzie wymieniany za tydzień na blacho dachówkę modułową, ale ocieplenie na dach nie będzie dawane. Okna mam w miarę nowe i są w murze ale mniej więcej 20 cm w głąb licząc od zewnątrz. Fundament będzie też ocieplany.

Co do styropianu zastanawiam się nad białym 12 cm lambda 0.031, żeby straty były nie za duże. Co o tym myślicie?

A ja właśnie się zastanawiam, czy w ogóle jest sens taki dom ocieplać jeszcze pościanach.

Co myślcie?

U mnie wygląda to podobnie jak na załączonym zdjęciu (wartości w cm):

1jpg.jpg

Niestety, dokładnie nie znam wymiarów, są one podane już z tynkiem wewnątrz i na zewnątrz. W środku wiem jedynie, że jest warstwa wełny, a dom częściowo budowany z pustaków żużlowych.

Mam wysoki, podpiwniczony parter i piętro z dachem dwuspadowym z dodatkową pustką nad piętrem, niestety ta część jest wg mnie kiepsko zaizolowana, gdyż nad piętrem mam dwie warstwy płyty k-g na tym między belkami leży 5 styropianu i 20cm wełny, skośny dach wyżej jest tylko odeskowany. Na nim dachówka.

Powierzchnia wszystkich ścian to jakieś 270m2.

Co sądzicie?

Dodam:

- dom: 120m2

- ogrzewanie gazowe: ok. 3300zł - rocznie (średnio zużywamy jakieś 2300m3 gazu), średnia za ostatnie 4 lata (bez abonamentu), w tym kuchenka i ciepła woda dla 3 osób.

Edytowane przez Patrycjusz87

• 5 months później...
Chcę ocieplić dom w 2019. Zastanawiałem się nad Autrothermem ale na stronie GUNB w wynikach kontroli jak wół stoi że zostali złapani na zaniżonych parametrach. Czy ktoś coś wie na ten temat? Jaki wybrać na elewacje myślałem o dobrej ( niskiej ) lambdzie i 15 cm? Czy styczeń to dobry moment na zakup?