andkor 11.07.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 WitamWiem że podobnych pytań na forum jest wiele, ale może również i ja otrzymam cenne wskazówki.Dotychczas z powodu braku gazu, do ogrzewania domku ( ~160m2, ocieplony) używałem kotła na paliwo stałe, zamkniętego z dmuchawą i sterownikiem pracy dmuchawy i pompy CO o mocy 12k. Woda podgrzewana w zimie prze w/w kocioł (z zaworem czwórdrożnym), w lecie- panele solarne (zbiornikCWU 250l.) Obecnie w mojej okolicy położono instalację gazu ziemnego GZ-50. Chciałbym wymienić kocioł na gazowy. Myślę o kotle 1-funkcyjnym, kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania, przystosowanym do współpracy z zasobnikiem CWU (250l), instalacją solarną, sterowaniem pogodowym. dobrym jakościowo i przystępnym cenowo (~4000zł)Domek ~ 160m2, ocieplony, ogrzewanie głównie podłogowe+ grzejniki w sypialniach. Z obliczeń wychodzi mi potrzebna moc ~13kW. Z moich poszukiwań wybrałem kotły BERETTA; FERROLI; TERMET. Może podpowiecie jaki kocioł dla tych opisanych parametrów polecalibyście? Będę wdzięczny za sugestie. Mam nadzieję że obiektywne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.07.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Zacznij od rozeznania, jakie serwisy (których firm) masz najlepiej dostępnej w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.07.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Witam, Zachęcam do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych marki Junkers-Bosch. Posiadamy wysokiej jakości kotły o szerokiej modulacji mocy palnika oraz możliwością podłączenia do instalacji solarnej. Dedykowanym kotłem do tego typu instalacji jest kompaktowy kocioł Cerapur Modul Solar. Poprzez współpracę z instalacją solarną kocioł podgrzewa wodę w zintegrowanym warstwowym zasobniku c.w.u nawet do 58% przy udziale energii słonecznej. Gwarantuje to oszczędność oraz maksymalne wykorzystanie potencjału instalacji solarnych. Kocioł występuje w dwóch wielkościach o mocy 14 kW lub 22 kW wraz z zasobnikiem o pojemności 210l. Więcej informacji technicznych o kotle znajduje się na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-modul-solar.html. Do współpracy z kolektorami słonecznymi można zastosować również inne kotły z rodziny Cerapur, które mogą być wyposażone w automatykę CW100 lub CW400. W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie: http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts