Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł gazowy jednofunkcyjny dla domku jednorodzinnego

andkor

Recommended Posts

Witam

Wiem że podobnych pytań na forum jest wiele, ale może również i ja otrzymam cenne wskazówki.

Dotychczas z powodu braku gazu, do ogrzewania domku ( ~160m2, ocieplony) używałem kotła na paliwo stałe, zamkniętego z dmuchawą i sterownikiem pracy dmuchawy i pompy CO o mocy 12k. Woda podgrzewana w zimie prze w/w kocioł (z zaworem czwórdrożnym), w lecie- panele solarne (zbiornikCWU 250l.) Obecnie w mojej okolicy położono instalację gazu ziemnego GZ-50. Chciałbym wymienić kocioł na gazowy. Myślę o kotle 1-funkcyjnym, kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania, przystosowanym do współpracy z zasobnikiem CWU (250l), instalacją solarną, sterowaniem pogodowym. dobrym jakościowo i przystępnym cenowo (~4000zł)

Domek ~ 160m2, ocieplony, ogrzewanie głównie podłogowe+ grzejniki w sypialniach. Z obliczeń wychodzi mi potrzebna moc ~13kW. Z moich poszukiwań wybrałem kotły BERETTA; FERROLI; TERMET.

Może podpowiecie jaki kocioł dla tych opisanych parametrów polecalibyście? Będę wdzięczny za sugestie. Mam nadzieję że obiektywne.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam,

Zachęcam do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych marki Junkers-Bosch. Posiadamy wysokiej jakości kotły o szerokiej modulacji mocy palnika oraz możliwością podłączenia do instalacji solarnej. Dedykowanym kotłem do tego typu instalacji jest kompaktowy kocioł Cerapur Modul Solar. Poprzez współpracę z instalacją solarną kocioł podgrzewa wodę w zintegrowanym warstwowym zasobniku c.w.u nawet do 58% przy udziale energii słonecznej. Gwarantuje to oszczędność oraz maksymalne wykorzystanie potencjału instalacji solarnych. Kocioł występuje w dwóch wielkościach o mocy 14 kW lub 22 kW wraz z zasobnikiem o pojemności 210l. Więcej informacji technicznych o kotle znajduje się na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-modul-solar.html. Do współpracy z kolektorami słonecznymi można zastosować również inne kotły z rodziny Cerapur, które mogą być wyposażone w automatykę CW100 lub CW400.

W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie: http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch