Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Austrotherm czy Swisspor 0,031 grafit

mario9

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi dwoma styropianami,mi chodzi mi bardziej o Swisspora, czy warto go wziąć? Czytałem, że ten drugi często bywa krzywy. Ktoś z Was forumowiczów wykonywał ocieplenie tym styropianem? Jak z właściwościami, wagą? Wiem że cena Swisspora lepsza od Austrothermu i się zastanawiam czy warto przepłacać...

Z góry dzięki za informację! :)

dołączę się z pytaniem ile wyjdzie 250m2 ocieplania styropianem 20cm na gotowe z elewacją ? i jaki tynk dawać żeby mi się żaden mech nie robił ?

od 80 do 300zl za m2 w zaleznosci od materialu, wykonwcy, tego co sobie wymyslisz na elewacji...

poza tym pytanie co w cenie, czy parapety, cokoly, udziwnienia itd...

tak solidnie , bez lipy z materialami itd na przykladzie tej elewacji (jest tam opis dosc dokladny) wyszo okolo 155 zl z materialem i robocizna :)

http://fighter1983.med-bud.pl/elewacja-krok-po-kroku-kajetany-06-2018/

Edytowane przez fighter1983

• 4 weeks później...

Ja kladem austrotherm na posadzki. 20cm na dole i 8/10 cm na pietrze. Ogółem 40m3 styropianu (grafit eps80/031, bialy eps100/037, eps150/035 oraz jakis tani eps80 na strop). Większość wydawała się być równa ale nie idealna. Stąd również nie wiem co na ściany. Swishitu nie kupię! Poczytaj w dzienniku daniellosa dlaczego nie ;)

Pozdrawiam

Karol

• 3 weeks później...
Co prawda styropian na podłogę ale przestrzegam przed Swisspor'em - w moim przypadku część transportu z fabryki okazała się być EPS 80 (z opakowaniem i nadrukami EPS 100). Zamówione i płacone było oczywiście EPS100.

rozwiniesz?

jak to sie stało?

skad wniosek ze w opakowaniu z folia eps100 bylo w srodku eps80?

co na to producent? dystrybutor?

• 1 month później...
rozwiniesz?

jak to sie stało?

skad wniosek ze w opakowaniu z folia eps100 bylo w srodku eps80?

co na to producent? dystrybutor?

Jak to się stało to już pytanie nie do mnie. Producent tłumaczył się pomyłką. Wniosek wyciągnąłem po zważeniu kilku paczek. Niestety już po fakcie, bo dużą część miałem ułożoną. Złożyłem reklamację i została uznana. Swisspor przyznał się, że doszło do "pomyłki" i część styropianu nie spełnia norm EPS100. Ich pomysł to wymiana i rekompensata 500zł. Niestety za zerwanie i ułożenie od nowa wychodziło znacznie, znacznie wiecej.