Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Która z tych oczyszczalni była by najlepsza do domu 4 os. Do wyboru na obecną chwilę jest: Haba biostar wiro, bio-duo hybryda, bamar-tech bio solid 4 rlm. Cena z montażem haby to 13500 za 5rlm oraz 14000 za 7rlm, bamar-tech tech 4rlm 12000, a co do bio-duo hybryda powinienem wiedzieć jutro. W przypadku Haba i Bamar-tech zaproponowano mi pochłaniacz roślinny, co do bio-duo hybryda po rozmowie telefonicznej stawiają na studnie chłonna w nasypie. Warunki glebowe u mnie to przekładaniec ziemi, piasku, iłu, gliny, grunt słabo przepuszczalny, poziom wód gruntowych okresowo potrafi dochodzić do 1-1,5 m od poziomu gruntu. Ma może ktoś którąś z tych oczyszczalni i chciał by się podzielić informacjami o nich oraz spostrzeżeniami??

No to krótki i subiektywny komentarz o tych oczyszczalniach.

HABA - technologia hybrydowa ze złożem pływającym, w której nie podoba mi się typ zastosowanej pompy oraz wytrzymałość zbiornika

BAMARTECH - dwa pionowe zbiorniki w technologii kombinowanej - bez dawkowania i z tego co widziałem na targach to raczej o niezbyt wysokiej jakości wykonania

METRIA - technologia tu nie jest stawiana na piedestale, a miejsce umiejscowienia dmuchawy oraz niezbyt wytrzymały zbiornik nie są bynajmniej zaletami

Ogólnie to powinieneś je zobaczyć na żywo i zobaczyć np. grubość ścian, sterowania ( o ile akurat jest :) ) i wówczas mieć punkt odniesienia do innych wyrobów.

Edytowane przez WojtekINST

• 2 years później...

W zasadzie utworzyłem wątek dotyczący dwóch z wymienionych w tym poście producentów (haba/bamartech). Być może kogoś zainteresuje pociągnięcie tematu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?372331-Oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w-JEDNO-czy-WIELOKOMOROWA

A co sam autor może powiedzieć o swoim ostatecznym wyborze?