Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpoczecie budowy. Krok po kroku. Co dalej ?

art_composites

Recommended Posts

Witam.

Skladałem wniosek o pozwolenie na budowę garażu (130m2)

Wczoraj musiałem sam sie pofatygować do urzędu dowiedziec co się dzieje. Okazało się że jest ! Otrzymałem:

-Decyzje Zatwierdzającą Projekt Budowlany i Udzielenie Pozwolenia na Budowę. ( podobno oni o tym nie informują tylko trzeba samemu sie dowiadywać)

Przy decyzji dostałem 2 wnioski:

-Wniosek o wydanie dziennika budowy

-Wniosek o potwierdzenie ostateczności decyzji.

Rozumiem że od daty na "Decyzji Zatwierdzającą Projekt Budowlany i Udzielenie Pozwolenia na Budowę" liczę 14 dni i decyzja jest prawomocna ?

Nastepnie składam wniosek o wydanie dziennika budowy, a co z wnioskiem o potwierdzenie ostateczności decyzji ?

Kiedy mogę zacząć pracę ?

I teraz teoretycznie gdy już wszystko będzie, co dalej, od czego zacząć. Kierownik budowy ? Geodeta ? Co fizycznie zrobić krok po kroku ? To moja 1 budowa.

Ze względu , że różnie kierownicy budowy do tego podchodzą w różnych regionach Polski i się za to płaci ustalając kompetencje.

Proponuję - znaleźć dobrego kierownika budowy i "ON" Ci wszytko powie i zorganizuje.

Napisałem tak, bo jak będziesz miał kierownika budowy i pokażesz co chcesz budować, i jakie masz oczekiwania powinien się tym zająć, tzn złożyć wniosek o wydanie dziennika budowy, zarejestrować go, wprowadzić najpotrzebniejsze dane, zamówić geodetę na wytyczenie budynku, być przy tym obecny, dokonać wpisów w dzienniku z tym związanych itp. Ja miałem i kierownika budowy i inspektora nadzoru(prowadził kilka inwestycji w okolicy więc go wynająłem) kwestią papierową w ogóle się nie zajmowałem czego i Tobie życzę.