Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beretta Exclusive Green E 25 R.S.I. - sterowanie pompą cyrkulacji CWU

sagemini

Recommended Posts

Forumowicze, proszę o poradę. Instalator podłączył mi właśnie kocioł jak w tytule, cały zestaw wraz z zasobnikiem CWU. Problem jaki chciałbym tu poruszyć dotyczy sterowania pompą cyrkulacyjną CWU. Instalator założył mi pompę WILO Star Z-Nova i poradził abym do jej wysterowania użył zewnętrznego programatora godzinowego. Pomysł średnio mi się podoba bo ogólnie do kotła mam pełną automatykę pogodową + dostęp do parametrów pracy kotła z telefonu, tableu itp co wraz z ośmioma regulatorami pokojowymi ma dać mi pełną kontrolę nad pracą kotła i temperaturami w każdym z pomieszczeń. Stosowanie w tym przypadku osobnego tj. w żaden sposób nie połączonego z kotłem regulatora do pompy cyrkulacyjnej CWU wydaje mi się kompletnie nietrafionym pomysłem do tego stopnia że aż nie wierze w to że nie da sie tego wysterować z poziomu kotła.

W związku z powyższym proszę użytkowników tytułowego kotła Beretty, instalatorów, serwisantów i każdą życzliwą tu osobę o pomoc w rozstrzygnięciu tej kwestii. Instrukcja do kotła napisana jest w taki sposób, że ciężko jest mi z niej jednoznacznie wywnioskować czy kocioł daje możliwość sterowania pracą pompy recyrkulacji CWU czy nie. Liczę zatem na Wasze doświadczenie i pomoc.

• 5 months później...
Forumowicze, proszę o poradę. Instalator podłączył mi właśnie kocioł jak w tytule, cały zestaw wraz z zasobnikiem CWU. Problem jaki chciałbym tu poruszyć dotyczy sterowania pompą cyrkulacyjną CWU. Instalator założył mi pompę WILO Star Z-Nova i poradził abym do jej wysterowania użył zewnętrznego programatora godzinowego. Pomysł średnio mi się podoba bo ogólnie do kotła mam pełną automatykę pogodową + dostęp do parametrów pracy kotła z telefonu, tableu itp co wraz z ośmioma regulatorami pokojowymi ma dać mi pełną kontrolę nad pracą kotła i temperaturami w każdym z pomieszczeń. Stosowanie w tym przypadku osobnego tj. w żaden sposób nie połączonego z kotłem regulatora do pompy cyrkulacyjnej CWU wydaje mi się kompletnie nietrafionym pomysłem do tego stopnia że aż nie wierze w to że nie da sie tego wysterować z poziomu kotła.

W związku z powyższym proszę użytkowników tytułowego kotła Beretty, instalatorów, serwisantów i każdą życzliwą tu osobę o pomoc w rozstrzygnięciu tej kwestii. Instrukcja do kotła napisana jest w taki sposób, że ciężko jest mi z niej jednoznacznie wywnioskować czy kocioł daje możliwość sterowania pracą pompy recyrkulacji CWU czy nie. Liczę zatem na Wasze doświadczenie i pomoc.

Bez sensu jest łaczenie cyrkulacji cwu z kotłem. Sterowanie to powinno byc calkiem niezalezne, maksymalnie automatyczne z minimalnymi stratami przy maksymalnym komforcie. Zaden kocioł ani PC tego nie zapewniają. Cyrkulacja powinna sie załaczac tylko wtedy kiedy to konieczne. Najlepiej to zrealizowac czujnikami ruchu w połaczeniu z przekaznikem czasowym aby blokowac zbyt czeste zalączenia pompy wtedy kiedy nie jest to konieczne. Oczywiscie pompa cwu musi byc duzej mocy, tak aby umozliwiała osiągnięcie odpowiedniej temp wody w czasie jak najkrótszym (ok 1-1,5 min)

Edytowane przez asolt

• 4 months później...

Witam

Ja mam co prawda jeszcze starego Junkersa z zasobnikiem wody 120l. Planuję w tym roku założyć piec Beretta Exclusive Green E. Zasobnik 120l prawdopodobnie zostanie ten sam. Pompą cyrkulacyjną steruję w następujący sposób: Termostat (40 stop - 32 start) z czujnikiem na powrocie przed zasobnikiem połączony z czasowym. Sprawdza się dobrze, mam ciepłą wodę w dzień o żądanej temperaturze a czasowy wyłącza na noc termostat. Komfort jest ale ekonomia to już nie bardzo bo cyrkulacja zwiększa koszty o jakieś 30-40%. Pomiary były robione na podgrzewaczu elektrycznym, który używam gdy mam nadmiar kilowatogodzin. Przypuszczam, że z gazem będzie podobnie.

• 11 months później...

Temat stary ale przymierzam się do tego pieca i pewnie komuś się przyda.

Zadałem to pytanie mojemu hydraulikowi który zajmie się montażem, opisałem też zaproponowane tu rozwiązania.

Odpowiedział "Owszem że można tak, ale po co?" Że kocioł ma już tą funkcjonalność, stosuje się elektrozawór trójdrożny (mam nadzieję że dobrze zapamiętałem)

Piec robi CO, gdy jest potrzeba przepina się na CWU szybko robi swoje i wraca do CO. Na pewno bardziej ekonomiczne przy montażu. Pozdrawiam.

Zadałem to pytanie mojemu hydraulikowi który zajmie się montażem, opisałem też zaproponowane tu rozwiązania.

Odpowiedział "Owszem że można tak, ale po co?" Że kocioł ma już tą funkcjonalność, stosuje się elektrozawór trójdrożny (mam nadzieję że dobrze zapamiętałem)

Piec robi CO, gdy jest potrzeba przepina się na CWU szybko robi swoje i wraca do CO. Na pewno bardziej ekonomiczne przy montażu. Pozdrawiam.

Co ma piernik do wiatraka?

Przy cyrkulacji cwu nie jest potrzebny zaden zawór trojdrozny, a jedynie sensowne sterowanie pompą cyrkulacyjną