Nataly 14.07.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Witam, budujemy pergolę, która za rok. dwa będzie zadaszona, więc trzeba już teraz to przemyśleć -wymiar tarasu: 5.5x3.5m.Pasuje dać krokiew coś powyżej 3.5m bo pochylenie dachu i oparcie na belce przymocowanej do ściany. Pytanie czy jest to możliwe (3.5m) przy doborze odp. przekroju krokwi? Wchodzi w gę druga belka niżej na ścianie i coś w rodzaju "pół-jętki podpierającej krokiew -niestety to dużo droższa opcja, więc chcemy dobrać odp. przekroje krokiew-proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.07.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Narysuj szkic poprzeczny z wymiaramiCzy na budynku jest ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 14.07.2018 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Tak, jest ocieplenie 20cm, więc belka i z 5cm styropianu by się zmieściło. Tylko dawać 1, 2 belki czy może kilka pionowych wstawek/słupków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.07.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Myślałem na początku, że chcesz uniknąć słupów dając zastrzały. Dlatego potrzebowałem abyś jasno nakreślił swoją wizję na szkicu.1. Nie potrzebujesz żadnych zastrzałów.2. Obciążenie przejmą dwie płatwie. Jedna na słupkach, druga na ścianie mocowana na kotwach chemicznych.3.Zamocowanie płatewki na ścianie na styropianie. Nie robimy mostka termicznego. Rozwiązanie wiele razy wypraktykowałem . Uwierz, nic sie nie będzie uginać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 14.07.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Optymizmem zawiało Chcieliśmy uniknąć słupów w środku i przy ścianie. 1. 3,5m i dachówka, więc obawy. Chyb że blachodachówka... 2. kotwy chem. odpadają bo Porotherm 3. kurcze brzmi dobrze, ale chyba dla lekkiego zadaszenia, poczekamy jeszcze na inne opinie, poczytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.07.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Będzie OK, młotek dobrze pisze. Kotwy chemiczne do porothermu też mogą być, trzeba dać tylko dodatkowe tulejki. Do roboty i wklejać foty (ale ze mnie poeta! ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.07.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 (edytowane) Napisałem, że obejdzie sie bez mostka termicznego. Nie całkiem prawda, bo w miejcach kotew będzie. Miałem na mysli że nie trzeba zagłębiać płatwi w ocieplenie.Kotwy chemiczne można stosować bezpośrednio w wywierconym otworze w betonie albo stosując wkładkę z siateczki ocynkowanej dla porothermu.Wiercisz w ścianie otwór do głębokości 20cm, rurka siatkowa zasklepiona na końcu, z wyczuciem napełniasz 200 ml kleju i wsuwasz ruchem obrotowym pręt gwintowany ścięty na końcu do szpica. 200 ml to ilość minimalna dla otworu fi 20 i preta fi 16.Tak wykonane w sposów prawidłowy kotwy w porothermie utrzymają Twój daszek.Na kotwy "nadziejesz" klocki o wymiarach nieco mniejszych niż wysokość płatewki aby wydłubany kwadrat w elewacji zakryła estetycznie płatewka. Wysokość klocka równa grubości ocieplenia.Płatewka nie wisi na styropianie tylko na wklejonych kotwach i współpracujących klockach. Edytowane 14 Lipca 2018 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 14.07.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 OK, super, czyli dodatkowe małe klocki zamiast tulejek w miejscach kotew. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.07.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Nie zamiast tulejek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 16.07.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Tu mam tak zrobione tylko akurat jest mniejsza rozpiętość niż u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 28.02.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 młotek -robię podobne narożne zadaszenie tarasu z sosny i mam problem z za małym kątem dachu, ale u Ciebie widzę, że nie jest za duży. Czym kryłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 28.02.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Eternit Strangfalz Betonowa.Na domu tez.Istnieje dachówka, którą można układać na nachyleniu od 7 stopni.Również betonowa. Bramac 7 ° Edytowane 28 Lutego 2019 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.03.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To chyba jakieś unikalne rozwiązanie -tylko strony niemieckie się otwierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 02.03.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 A które dachówki są polskie?Obie firmy są naddunajskie (Austria)Bramac należy do grupy Brass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.03.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 @Młotek a jak z gąsiorami na tych b. płaskich zadaszeniach kopertowych? Czy gąsiory nie sterczą nienaturalnie na grzbietach gdy koperta np 10-15 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts