sarwa 04.10.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Witajcie, Jakos moj instalator nie odbiera telefonu a sprawa bardzo pilna na wczoraj. Jaki ma byc pociagniety kabelek pomiedzy piecem viessamna a sterownikiem tygodniowym? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 07.10.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 chyba 0,5 x 0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 07.10.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 DOMYŚLAM SIĘ, ŻE KABELEK STEROWNIKA OD PIECA VAILANT JEST TAKI SAM? CZYLI JAKI? MAM TEN SAM PROBLEM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 07.10.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 U mnie do Buderusa do programatora pokojowego jest zwykly kabelek telefoniczny 4 x 2 x 0,5 a do pogodówki na zewnatrz zwykły sieciowy 3 x 1,5mm.Ja mam całe sterowanie bezpośrednio na kotle tylko moduł programatora pokojowego poza kotlownia. Pzdrfugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.10.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Kochani - wszystko to macie opisane w instrukcjach montażu i obsługi które są integralnymi elementami zakupionych przez Was urządzeń.Wystarczy tylko i jedynie przeczytać. Po to w sumie drukuje się te instrukcje. Np w instrukcji regulatora pogodowego Vaillant zalecany jest przewód 3-żyłowy 3X0,75 Proszę oto link - http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/VRT_390ii.pdf Popatrz na tabelę na stronie 55 instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.10.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Wowka masz rację, ale przygotowując instalację w nowobudowanymdomu nie zawsze ma się kupiony piec CO i dlatego ludzie się tutaj pytają, ja pytałem się instalatorai dałem 3x1,0 też mam Vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.10.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ja mam do pogodówki 3x1,5 mm2, do pokojówki zresztą taki sam. Tylko kotła jeszcze nie mam. :cry Co ja piszę (?), nawet jeszcze nie wiem jakiej bądzie firmy....., ale do wiosny na pewno będę wiedział !!!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek 07.10.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Elektryk montował gniazdko w łazience, spytał jaka moc będzie potrzebna do podłączenia pieca (do pompy i sterowania). Brat spojrzał na tabliczkę znamionową, przeczytał - 18 kW - mówi. Elektryk aż zawył, za głowę się złapał.... i zdecydował, że trzeba ciągnąć kabel z transformatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.10.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Elektryk montował gniazdko w łazience, spytał jaka moc będzie potrzebna do podłączenia pieca (do pompy i sterowania). Brat spojrzał na tabliczkę znamionową, przeczytał - 18 kW - mówi. Elektryk aż zawył, za głowę się złapał.... i zdecydował, że trzeba ciągnąć kabel z transformatora... uchachałem się po pachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 07.10.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Piszecie o kablu 3 x 1,5 mm do waszych pogodowek. A ja w swoim Junkiersie mam przewod 2-zylowy (taki ma byc). Skad wynika ta roznica? Czy moze ze stopnia zaawansowania sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.10.2004 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 mam viessmanna vitodensa 200 i wystarcza do comfortrola 3x0.75 ja dałem 3x1,5 bo taki miałem pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 08.10.2004 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Ale wszyscy macie przewod 3-zylowy, a u mnie w junkersie jest 2-zylowy. Why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.10.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Piszecie o kablu 3 x 1,5 mm do waszych pogodowek. A ja w swoim Junkiersie mam przewod 2-zylowy (taki ma byc). Skad wynika ta roznica? Czy moze ze stopnia zaawansowania sterownika? Ale wszyscy macie przewod 3-zylowy, a u mnie w junkersie jest 2-zylowy. Why? tomek_2, Junkers ma dwie różne "filozofie" podejścia do sterowania pogodowego: Pierwsza filozofia opiera się na założeniu, że cała elektronika, łącznie z nastawami dokonywanymi przez użytkownika zawiera się w kotle. Po prostu w tym przypadku wszystko ustawiasz na kotle, natomiast sterownik z pomieszczenia służy tylko do przełączania trybów grzania i do drobnej korekty nastawionej temperatury (+- 3 stopnie C, lub regulacji ustawionych parametrów na krzywej grzania +- 25 stopni C). Z takim sterowaniem mamy do czynienia np. przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego Cerapur- który ma w sobie już zamontowane sterowanie pogodowe, lub kotła Cerasmart- gdy do kotła dokupisz pogodówkę TA-211E i zegar sterujący np. DT1 lub DT2. W obu tych przypadkach jako zdalnego sterownika możesz użyć TW2. Wtedy potrzebujesz tylko 2-żyłowego przewodu. Druga filozofia opiera się na założeniu, że cała elektronika pogodowa, łącznie ze wszystkimi nastawami jest umieszczona poza kotłem w zdalnym sterowniku. Jeżeli zastosujesz uniwersalny regulator pogodowy ze zintegrowanym zegarem TA 270, to wówczas musisz użyć przewodu aż 4-żyłowego aby go połączyć z kotłem. Jaki z tego wniosek? Taki, że w Twoim przypadku przewód 2-żyłowy nie ma nic wspólnego ze stopniem zaawansowania sterownika, tak jak w opisanym przeze mnie drugim przypadku użycie przewodu 4-żyłowego nie oznacza automatycznie wyższego stopnia zaawansowania sterownika nad systemami 3-żyłowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 08.10.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Ale wszyscy macie przewod 3-zylowy, a u mnie w junkersie jest 2-zylowy. Why? Nie wiem WHY. Mnie instalator powiedział, żeby dać taki i tyle. Miałem taki więc elektryk go ułożył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 08.10.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Dzieki Grzegorz - teraz juz paniatno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts