Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kabelek do sterownika pieca

sarwa

Recommended Posts

Kochani - wszystko to macie opisane w instrukcjach montażu i obsługi które są integralnymi elementami zakupionych przez Was urządzeń.

Wystarczy tylko i jedynie przeczytać. Po to w sumie drukuje się te instrukcje.

Np w instrukcji regulatora pogodowego Vaillant zalecany jest przewód 3-żyłowy 3X0,75 Proszę oto link - http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/VRT_390ii.pdf

Popatrz na tabelę na stronie 55 instrukcji

Elektryk montował gniazdko w łazience, spytał jaka moc będzie potrzebna do podłączenia pieca (do pompy i sterowania).

Brat spojrzał na tabliczkę znamionową, przeczytał - 18 kW - mówi.

Elektryk aż zawył, za głowę się złapał.... i zdecydował, że trzeba ciągnąć kabel z transformatora...

Elektryk montował gniazdko w łazience, spytał jaka moc będzie potrzebna do podłączenia pieca (do pompy i sterowania).

Brat spojrzał na tabliczkę znamionową, przeczytał - 18 kW - mówi.

Elektryk aż zawył, za głowę się złapał.... i zdecydował, że trzeba ciągnąć kabel z transformatora...

:D :D :D :D :D :D

uchachałem się po pachy.

Piszecie o kablu 3 x 1,5 mm do waszych pogodowek. A ja w swoim Junkiersie mam przewod 2-zylowy (taki ma byc). Skad wynika ta roznica? Czy moze ze stopnia zaawansowania sterownika?

Ale wszyscy macie przewod 3-zylowy, a u mnie w junkersie jest 2-zylowy. Why?

tomek_2, Junkers ma dwie różne "filozofie" podejścia do sterowania pogodowego:

Pierwsza filozofia opiera się na założeniu, że cała elektronika, łącznie z nastawami dokonywanymi przez użytkownika zawiera się w kotle. Po prostu w tym przypadku wszystko ustawiasz na kotle, natomiast sterownik z pomieszczenia służy tylko do przełączania trybów grzania i do drobnej korekty nastawionej temperatury (+- 3 stopnie C, lub regulacji ustawionych parametrów na krzywej grzania +- 25 stopni C). Z takim sterowaniem mamy do czynienia np. przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego Cerapur- który ma w sobie już zamontowane sterowanie pogodowe, lub kotła Cerasmart- gdy do kotła dokupisz pogodówkę TA-211E i zegar sterujący np. DT1 lub DT2. W obu tych przypadkach jako zdalnego sterownika możesz użyć TW2. Wtedy potrzebujesz tylko 2-żyłowego przewodu.

Druga filozofia opiera się na założeniu, że cała elektronika pogodowa, łącznie ze wszystkimi nastawami jest umieszczona poza kotłem w zdalnym sterowniku. Jeżeli zastosujesz uniwersalny regulator pogodowy ze zintegrowanym zegarem TA 270, to wówczas musisz użyć przewodu aż 4-żyłowego aby go połączyć z kotłem.

Jaki z tego wniosek? Taki, że w Twoim przypadku przewód 2-żyłowy nie ma nic wspólnego ze stopniem zaawansowania sterownika, tak jak w opisanym przeze mnie drugim przypadku użycie przewodu 4-żyłowego nie oznacza automatycznie wyższego stopnia zaawansowania sterownika nad systemami 3-żyłowymi...