Lukasz_lb 15.07.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Cześć, Temat poruszany na forum wiele razy ale mimo to nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Zabieram się do robienia sufitu podwieszanego w moim domu. Mam ich do zrobienia 130m2 a strop jest drewniany. Chciałbym zacząć od jednego z pokoi o wymiarze 3,20x4,60Rozstaw belek równolegle do krótszej ściany co ok. 55 cm i co 38cm. Pierwsza belka zaczyna się na ścianie i wystaje poza nią 11,5 cm ostatnia zachodzi na ścianę i wystaje 9cm. Zastanawiam się jaki rusz wybrać czy jednopoziomowy czy dwupoziomowy krzyżowy. Jeśli wybiorę jednopoziomowy to na pewno będę miał dużo odpadu z płyt. Nie wiem też czy pierwszy wieszak mogę dać tak blisko ściany (zmieści się?) Bo pierwszego wieszaka nie mogę dać jakieś 60 cm od ściany. W sumie przy dwupoziomowym też mam podobny problem z pierwszym wieszakiem. Chyba że pomiędzy pierwszą a drugą belką dać łaty 4x5cm wtedy będę mógł przyczepić wieszaki tam gdzie mi się podoba. Sufit planuję obniżyć o jakieś 10-15 cm. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę czytelnie i liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam Łukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 15.07.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 (edytowane) A jak zamontujesz na ścianach profil ud to chyba nie potrzebny Ci wieszak na pierwszej belce . Ruszt prostopadły do belek drewnianych Edytowane 15 Lipca 2018 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 15.07.2018 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Ruszt myślałem o ruszcie jednopoziomowym wtedy pierwszy wieszak i ostatni będą 60 cm od ściany. Nie wiem czy to będzie ok nawet przy zastosowaniu rusztu dwupoziomowego i profila ud. Jeszcze jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 15.07.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Odległość 60 cm jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 16.07.2018 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Skoro tak to ok. Ale robić konstrukcje jednopoziomową czy dwupoziomowa krzyżową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 16.07.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Ja bym nie robił.Ale sam zdecyduj.To tak jak z tankowaniem etyliny. Ja bym tankował Pb 95 nie Pb 98'Musisz sam zdecydować. Wykonywanie rusztu krzyżowego to nie konieczność. Natomiast jakościowo jest to lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.07.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Cześć, Temat poruszany na forum wiele razy ale mimo to nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Zabieram się do robienia sufitu podwieszanego w moim domu. Mam ich do zrobienia 130m2 a strop jest drewniany. Chciałbym zacząć od jednego z pokoi o wymiarze 3,20x4,60 Rozstaw belek równolegle do krótszej ściany co ok. 55 cm i co 38cm. Pierwsza belka zaczyna się na ścianie i wystaje poza nią 11,5 cm ostatnia zachodzi na ścianę i wystaje 9cm. Zastanawiam się jaki rusz wybrać czy jednopoziomowy czy dwupoziomowy krzyżowy. Jeśli wybiorę jednopoziomowy to na pewno będę miał dużo odpadu z płyt. Nie wiem też czy pierwszy wieszak mogę dać tak blisko ściany (zmieści się?) Bo pierwszego wieszaka nie mogę dać jakieś 60 cm od ściany. W sumie przy dwupoziomowym też mam podobny problem z pierwszym wieszakiem. Chyba że pomiędzy pierwszą a drugą belką dać łaty 4x5cm wtedy będę mógł przyczepić wieszaki tam gdzie mi się podoba. Sufit planuję obniżyć o jakieś 10-15 cm. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę czytelnie i liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam Łukasz. Szanowny Panie, Przy wykonywaniu sufitu powieszanego z płyt gipsowo-kartonowych trzeba też pamiętać o zastosowaniu odpowiedniego gruntu oraz masy szpachlowej, która zapobiegnie powstawaniu pęknięć na łączeniach. Do gruntowania płyt polecam grunt ACRYL-PUTZ® GU40. Rekomenduję zastosować również masę szpachlową do płyt gips-karton ACRYL-PUTZ® MS30. Masa jest elastyczna, łatwa w aplikacji i szlifowaniu. Może być również wykorzystana do maskowania wkrętów i uzupełniania pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts