Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka izolacja fundamentu

tilnen

Recommended Posts

Cześć,

Zwracam się do Was o opinię. Z pewnych przyczyn projektant adaptujacy jest dla mnie niedostępny wiec muszę decyzję podjąc sam z KB.

Na działce mam grunty przepuszczalne (piach średni/drobny), wody gruntowe przy niskim poziomie na 2,5m. Nigdy nie widziałem, żeby na powierzchni stały kałuże.

Badanie geologiczne było jednak tylko do 3m, i to 3 lata temu. Sąsiad który buduje się ze 100m dalej zdradził, że na wiosnę i po dużej ulewie wody gruntowe podnoszą się drastycznie i są płycej niż 1m. Na mój rozum wychodzi więc, że gdzieś głebiej niż 3m znajdują się warstwy nieprzepuszczalne.

Jak podejśc do izolacji fundamentów domu niepodpiwniczonego? Rozważam zrobić tak:

- ława z betonu wodoszczelnego W8 (ograniczenie podciągania kapilarnego)

- izolacja pozioma na ławie z 2 x papa 4mm modyfikowana SBS na poliestrze zgrzewana potem taka sama warstwa pod ścianami nośnymi

- izolacja pionowa typu średniego ("mazidła" aplikowane pędzlem, nie chcę podawać nazwy na razie żeby nie być posądzanym o reklamę) także od wewnątrz bo przecież woda gruntowa pojawi się też wewnątrz fundamentu

Kierownik budowy twierdzi, że przy domu niepodpiwniczonym izolacja fundamentów jest bardziej dla spokoju ducha inwestora a najważniejsze jest odcięcie ścian nośnych i podłogi, jedyny minus to szybsza ucieczka ciepła przez zawilgocone ściany fundamentowe - ale tak jak mówiłem woda podchodzi okresowo poniżej 1m. Co więcej ławy posadowione na 1m mają 40 cm wysokości, a to oznacza, że woda musiałaby podejść na 60 cm żeby dojść do ściany fundamentowej. Jeśli odetnę więc kapilarne podciąganie na ławie, to ściana raczej rzadko będzie stała w wodzie a jeśli już nawet to będzie izolacja pionowa średnia na ścianie oraz starannie wykonana izolacja pozioma pod ścianami nośnymi z papy 8mm. Planuję, też odciąć w tych warunkach podłogę też papą 4mm (ale w 1 warstwie bo zbankrutuję:)

Izolacja termiczna ściany fundamentowej to będzie 10cm XPSa tylko od zewnątrz - zastanawiałem się chocby nad 5cm XPS od wewnątrz na pol metra ale kosztować to bedzie tyle ze zwroci sie po 20 latach jak nie lepiej (to przez to, że mam w środku sporo ścian fundamentowych wewnętrznych).

Z góry dzięki za opinie.