Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie sufitu wełną mineralną od wewnątrz w domu parterowym

bodel

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Remontuję dom z lat 60, strop wykonany jest z cegły dziurawki. Jestem na etapie podwieszania sufitów na stelażach, odległość od sufitu do płyty gk 5 cm. Fachowiec proponuje włożyć pomiędzy sufit a płytę gk, wełnę mineralną gr 5 cm + folię praizolacyjną, a strych ocieplić wełną 15, drugie rozwiązanie tańsze, to ocieplenie samego strychu wełną 15. Pytanie czy warto ponosić koszt ocieplenia sufitu?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Edytowane przez bodel

Nie ma wątpliwości, że wełna o grubości 20 cm więcej zatrzyma ciepła niż warstwa 15 cm.

Warstwa ocieplenia od dołu stropu ograniczy "grzanie" stropu.

Równocześnie wełna na sufitach podwieszanych minimalizuje efekt pogłosu (echa) w pomieszczeniu, nad którym znajduje się sufit. Bierze się to z bardzo dobrych właściwości pochłaniania dźwięku wełny mineralnej.

• Like 1

Witam serdecznie :)

Remontuję dom z lat 60, strop wykonany jest z cegły dziurawki. Jestem na etapie podwieszania sufitów na stelażach, odległość od sufitu do płyty gk 5 cm. Fachowiec proponuje włożyć pomiędzy sufit a płytę gk, wełnę mineralną gr 5 cm + folię praizolacyjną, a strych ocieplić wełną 15, drugie rozwiązanie tańsze, to ocieplenie samego strychu wełną 15. Pytanie czy warto ponosić koszt ocieplenia sufitu?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Zasada numer 1: - fachowcy zawsze propnują to na czym wyjda najlepiej sami, a nie Ty.

Jkaby to robił ja dla siebie, to bym zrezygnował z tych 5cm, a zrobił zdecydowanie wiecej na strychu. I raczej 30cm a nie 15.

• Like 1