bodel 16.07.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) Witam serdecznie Remontuję dom z lat 60, strop wykonany jest z cegły dziurawki. Jestem na etapie podwieszania sufitów na stelażach, odległość od sufitu do płyty gk 5 cm. Fachowiec proponuje włożyć pomiędzy sufit a płytę gk, wełnę mineralną gr 5 cm + folię praizolacyjną, a strych ocieplić wełną 15, drugie rozwiązanie tańsze, to ocieplenie samego strychu wełną 15. Pytanie czy warto ponosić koszt ocieplenia sufitu? Proszę o poradę. Pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2018 przez bodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Nie ma wątpliwości, że wełna o grubości 20 cm więcej zatrzyma ciepła niż warstwa 15 cm. Warstwa ocieplenia od dołu stropu ograniczy "grzanie" stropu.Równocześnie wełna na sufitach podwieszanych minimalizuje efekt pogłosu (echa) w pomieszczeniu, nad którym znajduje się sufit. Bierze się to z bardzo dobrych właściwości pochłaniania dźwięku wełny mineralnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.07.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Witam serdecznie Remontuję dom z lat 60, strop wykonany jest z cegły dziurawki. Jestem na etapie podwieszania sufitów na stelażach, odległość od sufitu do płyty gk 5 cm. Fachowiec proponuje włożyć pomiędzy sufit a płytę gk, wełnę mineralną gr 5 cm + folię praizolacyjną, a strych ocieplić wełną 15, drugie rozwiązanie tańsze, to ocieplenie samego strychu wełną 15. Pytanie czy warto ponosić koszt ocieplenia sufitu? Proszę o poradę. Pozdrawiam Zasada numer 1: - fachowcy zawsze propnują to na czym wyjda najlepiej sami, a nie Ty. Jkaby to robił ja dla siebie, to bym zrezygnował z tych 5cm, a zrobił zdecydowanie wiecej na strychu. I raczej 30cm a nie 15. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts