macieywr 16.07.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Cześć, Dzięki waszej pomocy kupiliśmy dom ! Dom jest w stanie prawie deweloperskim i wymaga wykończenia. Na ten moment potrzebujemy waszej rady, jaki kocioł wybrać. W projekcie jest piec na olej, ale wolelibyśmy eko-groszek. Myślę o modelu Defro Komfort Eko Lux lub Zębiec Topaz. Dom ma 155m2 użytkowych. Jak patrze na wymiary pieca Zębiec, to za bardzo nie wiem jak trzeba by było go postawić w kotłowni ze względu na jego głębokość. Defro powinien wejść, ale też nie wiem czy nie za ciasno, ? Poradzicie coś ? A może drzwi przesunąć ? Do takiego pieca to chyba jeszcze jakiś zbiornik na wodę jest potrzebny ? Na zdjęciu widać kotłownię. Z lewej strony czerwone kropki - przyłącza do CO, przy oknie na dole licznik z wodą, z prawej strony nie ma ścianki. szerokość ścianki między kominem a wejściem - ok 85cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.07.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jakie ocieplenie budynku i jaka wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 16.07.2018 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) Ściany Porotherm 25cm, a ocieplenie styropian 15cm. Wentylacja grawitacyjna. W ścianie pod oknem zrobiona jest kratka na oko 20x20 Edytowane 16 Lipca 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.07.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Fajnie by było jak by ci weszła Defro Sigma. Półka wyżej od Ekonkomforta a różnica na prawdę jest duża. I ten poziomy wymiennik w eko komforcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.07.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Dach i podłoga?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.07.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Coś niucham że kulibob chce Ci zaproponować jakieś eko urządzenie na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.07.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 WG i 15cm źle wróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 16.07.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 W zasadzie to czym się różni komfort lux od sigmy ? Mówimy oczywiście o sigmie e bo mają oba tą samą sprawność ? Widzę, że sigma jest większa i ma większy pojemnik co ma w sumie dość duże znaczenie. Dach i podłoga nie mam pojęcia jak jest izolowany. Zaczęli budowę w 2008r i dość szybko zamknęli budynek. Raczej nie żałowali na materiał bo już "na oko" widać, że gdzie mogli dołożyć tam dołożyli - np. regipsy na strychu i lakierowane osb... A czemu np. nie Zębiec Topaz 17 ? Ma sprawność 94,7, pojemnik 160l... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.07.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nie patrz na te cyferki o sprawnościach chwilowych bo dla grochu i tak sprawność liczona jest na 80%. Ja ze swojej strony mogę polecić Ci Sigme ale z palnikiem UNI bo takową mają rodzice. Sąsiad natomiast ma Eko Komforta i to wygląda jak budżetowa wersja Sigmy. Tłumaczyłem Ci wyżej że taka Komfort ma poziomy wymiennik który wytrzymuje max tydzień bez bawienis się w kominiarza. Na prawdę, szybkość przyrostu syfu w tym kotle to jakaś tragedia. Dodatkowo ten śmieszny zasobnik i malutki popielnik.... To teraz sobie wyobraź że w Sigmie masz wymiennik pionowy i wajchę do zawirowywaczy, to duuuuża różnica. Ja na Twoim miejscu uderzył bym w pellet przy tak dobrze ocieplonym domu, ale skoro zdecydowałeś się na groch to ok, Twoja sprawa. Pamiętaj tylko że kocioł pelletowy ma sprawność dużo większą niż groch i odpala się tylko wtedy kiedy musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 17.07.2018 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Myślałem o pellecie, ale jak liczyłem na różnych kalkulatorach to wychodziło mi 1000-1500zł więcej rocznie za pellet. To już trochę czuć różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 To zależy po ile pellet kupujesz ja kupuje sprawdZony pellet od lokalnych producentów za max 650zł a teraz kupując na spółkę ze znajomym mam jeszcze taniej. Poza tym pelletu wychodzi tyle co węgla i to sprawdzony fakt. Teraz sobie policz. Fakt że kocioł droższy ale jak dobrze kupisz to oprócz popiołu i paliwa nic z nim nie robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 17.07.2018 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 U nas w rejonie z tego co się orientowałem pellet ok 1000zł...Chyba że ktoś ma jakieś dojście pod Wrocławiem to chętnie przemyślę. Mamy jeszcze ok półtora miesiąca na decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.07.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Ja Ci dorzucam do przemyślenia Skamp-PV 13kW, pionowy wymiennik, z autoczyszczakami, palnik potocznie zwany rurorwym, konstrukcyjnie oparty na rozwiązaniach stosowanych przy pelecie, ale skonstruowany do paliwa podstawowego ekogroszek. Wysokie sprawności na górze i dole mocy. Aktualnie sprzedawany z certyfikatem V-ej klasy, konstrukcja jest już jednak po nowych badaniach i ma także ecodesign. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.07.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Z 1000 zł to się nie opłaca, wyjdzie Ci jak gaz. Jak chcesz to wyślij mi namiary na PW na Facebooka to dodam Cie do grupy peletowej. Tam ludzie z całej Polski wymieniają się opiniami na temat producentów i szukają ofert również z całego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.07.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 To jeszcze można sprzedawać w 2018 roku domy dev z ogrzewaniem na paliwo stałe? Dokąd my zmierzamy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.07.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) U nas w rejonie z tego co się orientowałem pellet ok 1000zł...Chyba że ktoś ma jakieś dojście pod Wrocławiem to chętnie przemyślę. Mamy jeszcze ok półtora miesiąca na decyzje Trzeba poszukać w necie https://www.google.pl/search?client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1&lei=TyNOW6_UC8j76AS__YuwDQ&q=pellet%20produkcja%20dolno%C5%9Bl%C4%85skie&ved=0ahUKEwjHjo7T0KbcAhXC16QKHRlnArcQsKwBCAMoAA&biw=360&bih=476&dpr=3 ,popytać w składach węgla... http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?modul=9&panel=1&sdz_id=1&sdz_id2=14&sf_typ=&sf_wojid=&fid=&kid=240¶m[]=163 Tutaj wklejałem kiedyś producentów z Polski https://forum.muratordom.pl/showthread.php?193786-Biopaliwa-pelet-zbo%C5%BCa-pestki-ekogroszek-opinie-o-paliwach-dostawcach-ceny-itp&p=5105528&viewfull=1#post5105528 ten z dolnośląskiego (Jelcz Laskowice)nadal aktywny ale robi ze słomy. Tutaj http://pellasx.pl/ogrzewanie-pelletem/producenci-pelletu/ producenci , ale np moich , w Wlkp nie ma ujętych. https://www.oferteo.pl/agroterm-polska-sp-z-o-o/firma/124446 niezbyt blisko wrocka ale mnie dowozili 3tony w cenie , aż 70km w jedną stronę. Edytowane 17 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.07.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 To jeszcze można sprzedawać w 2018 roku domy dev z ogrzewaniem na paliwo stałe? Dokąd my zmierzamy...? Daruj sobie już te ekopiepszenie. A prąd skąd masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.07.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Daruj sobie już te ekopiepszenie. A prąd skąd masz? Nie z PGE http://m.gramwzielone.pl/trendy/31354/m-jozefiak-greenpeace-brudna-prawda-o-pge więc jest eko:lol2: To jeszcze można sprzedawać w 2018 roku domy dev z ogrzewaniem na paliwo stałe? Dokąd my zmierzamy...? A kto pozwala budować w 2018r na szkodach górniczych , terenach zalewowych itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 18.07.2018 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Tutaj wklejałem kiedyś producentów z Polski https://forum.muratordom.pl/showthread.php?193786-Biopaliwa-pelet-zbo%C5%BCa-pestki-ekogroszek-opinie-o-paliwach-dostawcach-ceny-itp&p=5105528&viewfull=1#post5105528 ten z dolnośląskiego (Jelcz Laskowice)nadal aktywny ale robi ze słomy. Z Jelcza to akurat niedaleko gdzie kupujemy dom. A ze słomy tzn chyba mniej wydajny ? Z tego co widzę to w tabeli ma opis, że tylko do dużych odbiorców, no ale po sąsiedzku to może można się dogadać. Dom nie jest od dewelopera tylko od osoby prywatnej. Zaczęli budowę w 2008r więc wtedy też nie było takiej nagonki na "Eko". Dla osób które myślą, że 10 lat to niewiele, to dodam, że w tamtych latach to jeszcze skakał Adam Małysz Zresztą jedyne co nas interesuje ze słowa "eko" to czyściej w domu, co przy eko-groszku trochę się nie sprawdzi Stąd ten pellet też bierzemy pod uwagę. Jedyne co nas odstrasza to wielkość tych kotłów Edytowane 18 Lipca 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.07.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 No kotły pelletowe są dużo mniejsze. 1m2 to max co Ci kocioł zajmie. A pellet ze słomy sobie odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts