Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła na eko-groszek

macieywr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A możecie mi jeszcze powiedzieć, czy da się zmienić ceny paliw i sprawność kotłów na ciepłowłaściwe.pl ? Coś takiego mi wyszło http://cieplowlasciwie.pl/wynik/492s ale mam wrażenie, że te parametry (zwłaszcza sprawnosć) nie były zmieniane od conajmniej kilku lat

Ecoset - Paleta (975kg) z dostawą 1070zł

Polmark - Paleta (975kg) z dostawą 1060zł

PK-Instal Paweł Kozlowski Jelcz-Laskowice - ma tylko kotły

Znalazłem jeszcze pellet fabich 4,6kWh/kg za 780zł tona ale bez dowozu z Miloszyc (wiocha obok)

Edytowane przez macieywr

Dzwoniłem jeszcze do jednego składu z Jelcza. Podpowiedział mi to ten facet z Jelcza który sprzedaje kotły. Nie znał do nich numeru ale opisał to miejsce i na StreetView znalazłem numer na reklamie na płocie. I co ? I nigdy nie sprzedawał pelletu :D Mówi ze dopiero w przyszłym tygodniu zacznie się orientować bo coraz więcej osób go o to pyta i może coś ściągnie. Tyle dobrego że do Chrząstawy to mi transport w cenie zrobi jak coś

Ktoś tu napisał, że pelletu wychodzi tyle samo co ekogroszku - no nie wiem. Gdy bym ja ogrzewał dom pelletem to poszedłbym z torbami. Tak samo jak tu na forum przekonywali mnie ,żebym kupił kocioł 12KW. Dobrze ,że kupiłem 17KW a gdy bym teraz miał zmieniać kocioł to co najmniej na 20KW. A teraz wracając do pelletu znajomy ogrzewa dom 180m2 i spala 6t pelletu a w domu 20 stopni , inny znajomy ma dom podobny do mojego to spala 10t pelletu. Pellet kupowany od lokalnych producentów za 650-700zł a jaką on może mieć kaloryczność - 15MJ? jak jest z trocin sosnowych. A z bukowych to już z 1000zł o kaloryczności 18-19MJ kontra do Greenpala 24Mj za 600zł lub ekogroszek kolumbijski 26MJ za 750zł. Kiedyś tu na forum wyczytałem ,że na jedna tonę ekogroszku przypada 1,4 tony pelletu i to by się potwierdzało z moimi obserwacjami. Chciałem tylko zaznaczyć, że wyliczenia wyliczeniami, papier wszystko przyjmie a życie zweryfikuje to po swojemu. Pozdrawiam.

A skąd wiesz że poszedł byś z torbami jeśli masz kocioł na groch a nie pellet? Nie wiem czy podejmować rozmowę z Tobą bo gadasz takie bzdury że się w pale nie mieści. Ja mówiłem o spalaniu pelletu w ilości podobnej do ekogroszku i mówię to świadomie z przykładu 2 znajomych, sąsiada zza miedzy i mogę podać kanał na YT gdzie gość kilka lat prowadził swoje spostrzeżenia na temat grochu i teraz przeszedł na pelet. Ilości spalanego peletu o których piszesz to chyba utylizowane w kotłach na groszek a nie na pelet. Pelet ma mniejszą kaloryczność i nie musi być za 1000 zł żeby mial te 18MJ, ale ma większą sprawność i się wyłącza działając na zasadzie kotła gazowego, no chyba że masz durszlak zamiast domu albo otwarte drzwi w zimę.

Co do mocy kotła jeszcze. Rodzice mają Defro Sigma 16KW na ekogroch. Grzeje to 244m2 dom z 2001r normalnie ocieplony 10cm styropianu i kocioł w zimę nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy a w domu minimum 23 st. Jeśli nie starcza Ci 17KW, gdzie masz zapas mocy 30% to masz coś nie tak z kotłem, domem albo gadasz byle gadać bez pojęcia.

Ja grzeję 160 m² i około 500m³ , granpalem 15kW i zwykle chodzi na 50% mocy. Tej zimy zużyłem 3,3 tony na CO+CWU na 5 osób , zeszłej z śniegiem w kwietniu poszło blisko 4 tony po 650zł. Dom z lat 60tych ceglany 30cm ściany z grafitowym styro 031 12cm i 32 cm toprocka w dachu , zwykłe okna. W domu w dzień 22/23° , łaźienki do kąpieli 24°

Więc tak jak pisze eliks 6t/180m² czy 10t to utylizacja a nie spalanie.

Dodam jeszcze , że mam nieocieplone fundamenty , po ociepleniu zużycie spadnie, pewnie nie dużo ale jednak.

Edytowane przez cuuube

Takie dyskusje zawsze wracają

W dużym skrócie

pellet średnio 17,5MJ jak jest dobry, taki kosztuje, jak sie szuka taniej mozna trafic róznie, u mnie dobrym mogę mówić w okolicy 800zł, tańsze są, ale to nic nie warte

Węgiel 25-27MJ ten średni, ma byc taniej to taki 23 do 25MJ..

Ja sam w tym samym wymienniku i na tym samym obiekcie robiąc testy spalałem więcej pelletu na palniku ecoMAT25 ze sterowaniem KEY jak ekogroszku, im starszy dom- tym większa różnica na niekorzyść. Z węglem jest praca, jest więcej popiołu, ale póki co w moim regionie jest to na tyle tańsze,że nie będę grzać swojego domu pelletem, bo nie bardzo sie to opłaca bez dalszych inwestycji

Im nowszy dom- tym mniejsze róznice między nośnikami

Kocioł węglowy na dobrej a nie spitolonej instalacji spala na dobę ok 1,2 pod 1,7kg po to, aby utrzymać żar i temp. na samym kotle, to jest koszt podtrzymania

Zapalarka ma sens, jak odpala rzadko, bo jak częściej, to pamiętajmy,że pracuje na prąd i odpalenie wymaga czasu. Odpalanie jest najgorszym momentem, na badaniach się tego nie mierzy, bo tam kocioł ma pracować, ale odpalanie przekracza wszelkie normy emisji i o żadnej sprawności nie ma tu mowy... to jednak nie gaz. Nie wspominając o opcji spalania detonacyjnego, o czym tu i ówdzie można juz wpisy poczytać. Detonacja gazów przy pellecie występuje własnie w cyklach odpalania, potrafi tak walnać,że może wystawić wyczystkę z komina, czy wystawić słabo trzymająca się cegłę. Szuka się wówczas dziury w całym tj wentylacja kotłowni, słaby ciąg, bzdetne dmuchawy wyciągowe montuje itd. a mało kto zwraca tu uwagę na to,że pellet badziewny, tańszy też tu ma coś do powiedzenia i wraca pytanie o sens taniego pelletu.....

Nie mniej zaletą pelletu jest czystsze paliwo, mniej popiołu, tyle,że magazynowanie tony pelletu a tony ekogroszku to spora różnica in minus dla pelletu, który wymaga więcej miejsca

Tak jak wilgotny ekogroszek idzie zawsze podsuszyć, tak wilgotny pellet będzie oznaczać straty, te bobelki albo się rozlecą albo zapleśnieją, co i tak oznacza wywalenie kasy na śmieci. Trzeba wyraźnie powiedzieć- pellet musi być suchy i musi być składowany w takich warunkach, aby suchy pozostał.

Tak czy owak oba paliwa najlepiej aby były suche.

Dzwoniłem jeszcze do jednego składu z Jelcza. Podpowiedział mi to ten facet z Jelcza który sprzedaje kotły. Nie znał do nich numeru ale opisał to miejsce i na StreetView znalazłem numer na reklamie na płocie. I co ? I nigdy nie sprzedawał pelletu :D Mówi ze dopiero w przyszłym tygodniu zacznie się orientować bo coraz więcej osób go o to pyta i może coś ściągnie. Tyle dobrego że do Chrząstawy to mi transport w cenie zrobi jak coś

Chwalą pellet w Miłoszycach za stacja paliw na wylocie na Wrocław.

• 1 month później...

Witam wszystkich po krótkiej przerwie.

Zabieramy się za zamówienie i montaż kotła. Nie wiedziałem, że znalezienie hydraulika jest aż tak trudne... Mam wrażenie, że 80% "fachowców to zwykłe lenie.

Ale do rzeczy -

Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty. Ponoć przy takiej opcji będzie dużo mniejsze zużycie opału. To prawda ?

Zębiec Topaz odpada, ponieważ w takim układzie nie pracuje.

Sprzedawca polecił mi Ogniwo Eko Plus M. Kocioł wydaje się być ok, ale boję się trochę o hałas, ponieważ na filmach które są na YT, Ogniwo wydaje się być bardzo głośny... Dodatkowo Ogniwo ma dziwne parametry - mamy do ogrzania ok 210m2, a wychodzi na to, że musielibyśmy brać 26kW ?

Myślałem też o kotle Defro Sigma E 16kW, ale sprzedawca napisał mi, że nie da się go podłączyć w układzie zamkniętym. Na stronie producenta piszą co innego. To jak to jest ?

Układ zamknięty czy otwarty nie ma nic wspólnego z ilością paliwa. Defro Sigma występuje w wersji do układu otwartego do 1,5bara i zamkniętego do 2,5. To cichutki kociołek.

A na stronie http://termomodernizacja.pl/podlaczyc-kociol-c-o-paliwo-stale-ukladzie-zamknietym/ też piszą, że "Kocioł, który jest połączony z układem zamkniętym, z pewnością uzyska lepszą sprawność (...)"