Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła na eko-groszek

macieywr

Recommended Posts

Przecież masz badania sprawności kotłów. W Defro nie masz w DTRce że sprawność 91% przy wersji otwartej czy zamkniętej.

Chodzi o sprawność układu przy zamknietym masz mniejsze straty. Nie masz zbiornika przelewowego. Nie uzupełniasz czzynika grzewczego.

Nie wiem jak defor ale ja do swojego ogniwo musiałem dołożyć wężownice schładzającą i to pudło należy ocieplić.

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na cieplowłaściwe wychodzi mi 14kW. Ale dziwi mnie, że na stronie producenta pokazuje, że 20kW ledwo co wystraczy. Gdzieś pisali, ze ponoć Ogniwo ma pozawyżane wartości katalogowe i ten 26kW to tak naprawdę 16kW... Nie wiem więc jak to wygląda przy 20kW. 10kW ?

Daj linka do wyniku bo coś dużo wychodzi. Szacuję że powinno być ok 40W/m2

To jest mój wynik popatrz na dom i parametry. Mniej więcje obciążeniecieplne pokrywa się z tym co pokazuje ciepłowłaściwe

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/44be

I odnieś to do swojego domu.

Edytowane przez kulibob

I pamiętaj że kocioł na ekogroch pójdzie spokojnie 30% wyżej niż na papierze, jeśli by musiał oczywiscie. Dam ci kolejny przykład. Rodzice budowali się w 2002r więc dom ocieplony na tamtejsze standardy, EPS na ścianach grubość 10cm, półtora pustaka i wełna 20 w krokwie, 224m2 do ogrzania. To obsługuje Defro Sigma 16KW UNI R (wersja z zapalarką), która nigdy nie poszła powyżej 80% mocy. Dom położony w niekorzystnych warunkach w najwyższym punkcie miasta, bez sąsiadów z 2 stron gdzie wiatr piździ jak na Uralu w 4. strefie klimatycznej. To ci powinno dać jakiś pogląd, podobnie jak to, że Ogniwo u kuliboba działało średnio na 2KW mocy....

Fajnie to wygląda :) A ile osób korzysta z CWU ? U nas będzie 5...

3 osoby. CWU to małe piwo grzeje tylko zimą.

Myślałem że dom lepiej ocieplony na początku pisałeś że 155m2 i ściany 15 cm.

To jest stary dom czy nowo budowany? Maż możliwość dołożenia czegoś? To tak dla oszczędności i Waszego komfortu.

Takie sugestie bierz bojler z w miare dużą wężownicą lub dwupłąszczowy. Ja mam z podwójna wężownicą 100lx2 i powoli grzeją. I koniecznie komin ceramiczny nie murowany.

Edytowane przez kulibob

Myślałem że dom lepiej ocieplony na początku pisałeś że 155m2 i ściany 15 cm.

To jest stary dom czy nowo budowany? Maż możliwość dołożenia czegoś? To tak dla oszczędności i Waszego komfortu.

Ja też tak myślałem bo tak nam mówił pośrednik :) Jak już dostaliśmy klucze, to postanowiłem sprawdzić jaka jest grubość ścian. W garażu jest okienko wentylacyjne gdzie widać ścianę i styropian. Ściana ma 25cm, a styropian 10cm. Chyba, że na domu jest go więcej...

Dom miał rozpoczętą budowę na początku 2007r i zamknęli go w pod koniec 2008r. Później tylko robili tynki, wylewki itd. Później stał 7 lat. Teraz jest w stanie można powiedzieć deweloperskim bez pieca.

I koniecznie komin ceramiczny nie murowany.

Czyli jakiś wkład musiałbym dawać do komina ? Bo komin mam murowany...

Ogólnie dom jest dość ciepły. Główne przeszklenia od strony południowej. Mieliśmy do porównania taki sam na działce obok, który przeszklenia ma od północy - ogromna różnica. Już na wejściu było czuć w tym drugim, że jest dużo chłodniej.

Edytowane przez macieywr

Też mam murowany i musiałem się nauczyć palić. Ponieważ kotły na ekogroszek mają dosyć wysoką sprawność. co zatym idzie chłodne spaliny. Może to powodować wykraplanie się wody w kominie i tworzenie kwasów które rozpuszczają zaprawę i objawiają się w postaci śmierdzących plam na ścianach oczywiście żywotność komina też jest skrócona. Ja rozwiązałem problem paląć jak najdłużej bez przerwy na małej mocy jednak ja mam wszystko w podłogówce dlatego jest mi łatwiej. I koniecznie suchy opał o niskiej kaloryczności.

W Twoim przypadku pewnie będzie trudniej ponieważ chyba jest już obowiązek zakładania kotłów w 5klasie a te mają jeszcze chłodniejsze spaliny.

Odnośnie wkładu pogadaj z kimś bardziej kompetentnym.

Co do mocy kotła to trzymałbym się tego co pokazuje ciepłowłaściwe. Zresztą najmniejsze chyba i tak robią 13-14kW w 5klasie.

Ok, mam jeszcze pytanie odnośnie tego

Takie sugestie bierz bojler z w miare dużą wężownicą lub dwupłąszczowy. Ja mam z podwójna wężownicą 100lx2 i powoli grzeją.

A ten boiler dwupłaszczowy nie jest czasem do solarów ? Hydraulik mi mówił, że do groszku się nie opłaca do niego dokładać, a jak będą solary to jak najbardziej tak.

Bojler dwupłszczowy lub z dużą wężownicą grzeje szybciej wodę. Mi 100l podgrzewa o 10*C w ooło godzinę.

Oczywiście zależy to od różnicy między temperaturą kotłą a temperaturą zadaną CWU. Jeśli nie zakłądasz nagłego dużego poboru CWU i bojler jest duży to podwójna węzownica też jest ok.

Dwu płaszczowy słabo nadaje się do solarów. Do solarów zbiornik pionowy z dużą wężownicą. Warto założyć zawór mieszający za bojlerem grzejesz wodę powiedzmy do 50 a zawór podmiesz tak jak ustawisz powiedzmy na 42. Żałuję że tego nie mam.

Przeważnie jest tak że im więcej wydasz tym masz lepiej:) niestety.

Jak masz możliwość rozłożenia dodatkowej wełny na strychu to pokombinuj z tym.

Edytowane przez kulibob