kulibob 04.09.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Przecież masz badania sprawności kotłów. W Defro nie masz w DTRce że sprawność 91% przy wersji otwartej czy zamkniętej. Chodzi o sprawność układu przy zamknietym masz mniejsze straty. Nie masz zbiornika przelewowego. Nie uzupełniasz czzynika grzewczego. Nie wiem jak defor ale ja do swojego ogniwo musiałem dołożyć wężownice schładzającą i to pudło należy ocieplić. Edytowane 4 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.09.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 O Ogniwie Ci nic nie powiem bo nie wiem. Co do Eko Luxa, to przynajmniej jedna półka niżej od Sigmy, począwszy od ergonomi i na czyszczeniu skończywszy (Eko lux ma wymiennik poziomy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.09.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 W Defro jak zamówisz wersję na układ zamknięty to dostajesz kocioł z wezownica. Sprawność taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 04.09.2018 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Na pewno trzeba do Ogniwo dołożyć, bo już mi sprzedawca o tym pisał. Czyi cenowo zaczyna się robić podobnie. Za ogniwo przemawia chyba mniejszy gabaryt i łatwiejsze czyszczenie. Nie wiem tylko jak dobrać moc tego kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.09.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Patrząc po metrażu i ociepleniu jak najmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 04.09.2018 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Producent podaje, że 20kW wystarczy do max 210m2. Ja mam 215, ale w tym jest kotłownia 9m2 oraz garaż 20m2 który też będzie grzany, ale tak "aby aby". TO 20kW będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.09.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Ja mam 10kW na 150 ogrzewanej powierzchni 116 użytkowej garażu nie grzeje(44m2). Średnia moc kotła styczeń/luty 2kW. Wg ciepłowłaściwe przy minus 20 potrzebuję 4,3kW. Co Tobie Ciepłołowłaściwe.pl pokazuje?Podejrzewam że 10kW spokojnie Ci starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.09.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Przeczytaj.http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ http://czysteogrzewanie.pl/2013/08/gdy-sie-niedzwiedz-zezli/ i inne na tej stronie http://czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 04.09.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Na cieplowłaściwe wychodzi mi 14kW. Ale dziwi mnie, że na stronie producenta pokazuje, że 20kW ledwo co wystraczy. Gdzieś pisali, ze ponoć Ogniwo ma pozawyżane wartości katalogowe i ten 26kW to tak naprawdę 16kW... Nie wiem więc jak to wygląda przy 20kW. 10kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.09.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Nie rozumiesz czytania tabel. 20KW na 200m przy zapotrzebowaniu 100W/m2 czyli poniemiecki dom bez ocieplenia. Zobacz co Ci napisał kulibob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.09.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Na cieplowłaściwe wychodzi mi 14kW. Ale dziwi mnie, że na stronie producenta pokazuje, że 20kW ledwo co wystraczy. Gdzieś pisali, ze ponoć Ogniwo ma pozawyżane wartości katalogowe i ten 26kW to tak naprawdę 16kW... Nie wiem więc jak to wygląda przy 20kW. 10kW ? Daj linka do wyniku bo coś dużo wychodzi. Szacuję że powinno być ok 40W/m2 To jest mój wynik popatrz na dom i parametry. Mniej więcje obciążeniecieplne pokrywa się z tym co pokazuje ciepłowłaściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/44be I odnieś to do swojego domu. Edytowane 4 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.09.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 I pamiętaj że kocioł na ekogroch pójdzie spokojnie 30% wyżej niż na papierze, jeśli by musiał oczywiscie. Dam ci kolejny przykład. Rodzice budowali się w 2002r więc dom ocieplony na tamtejsze standardy, EPS na ścianach grubość 10cm, półtora pustaka i wełna 20 w krokwie, 224m2 do ogrzania. To obsługuje Defro Sigma 16KW UNI R (wersja z zapalarką), która nigdy nie poszła powyżej 80% mocy. Dom położony w niekorzystnych warunkach w najwyższym punkcie miasta, bez sąsiadów z 2 stron gdzie wiatr piździ jak na Uralu w 4. strefie klimatycznej. To ci powinno dać jakiś pogląd, podobnie jak to, że Ogniwo u kuliboba działało średnio na 2KW mocy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.09.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 I że Ogniwo u kuliboba działało średnio na 2KW mocy.... W najzimniejsze miesiące Zresztą wszystko jest tu https://esterownik.pl/device/14094 wejdź w statystyki zaznacz zakres daty powiedzmy cały styczeń 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 04.09.2018 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Mój link do cieplowlasciwehttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/468g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 04.09.2018 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 W najzimniejsze miesiące Zresztą wszystko jest tu https://esterownik.pl/device/14094 wejdź w statystyki zaznacz zakres daty powiedzmy cały styczeń 2018 Fajnie to wygląda A ile osób korzysta z CWU ? U nas będzie 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2018 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Fajnie to wygląda A ile osób korzysta z CWU ? U nas będzie 5... 3 osoby. CWU to małe piwo grzeje tylko zimą. Myślałem że dom lepiej ocieplony na początku pisałeś że 155m2 i ściany 15 cm. To jest stary dom czy nowo budowany? Maż możliwość dołożenia czegoś? To tak dla oszczędności i Waszego komfortu. Takie sugestie bierz bojler z w miare dużą wężownicą lub dwupłąszczowy. Ja mam z podwójna wężownicą 100lx2 i powoli grzeją. I koniecznie komin ceramiczny nie murowany. Edytowane 5 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 05.09.2018 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Myślałem że dom lepiej ocieplony na początku pisałeś że 155m2 i ściany 15 cm. To jest stary dom czy nowo budowany? Maż możliwość dołożenia czegoś? To tak dla oszczędności i Waszego komfortu. Ja też tak myślałem bo tak nam mówił pośrednik Jak już dostaliśmy klucze, to postanowiłem sprawdzić jaka jest grubość ścian. W garażu jest okienko wentylacyjne gdzie widać ścianę i styropian. Ściana ma 25cm, a styropian 10cm. Chyba, że na domu jest go więcej... Dom miał rozpoczętą budowę na początku 2007r i zamknęli go w pod koniec 2008r. Później tylko robili tynki, wylewki itd. Później stał 7 lat. Teraz jest w stanie można powiedzieć deweloperskim bez pieca. I koniecznie komin ceramiczny nie murowany. Czyli jakiś wkład musiałbym dawać do komina ? Bo komin mam murowany... Ogólnie dom jest dość ciepły. Główne przeszklenia od strony południowej. Mieliśmy do porównania taki sam na działce obok, który przeszklenia ma od północy - ogromna różnica. Już na wejściu było czuć w tym drugim, że jest dużo chłodniej. Edytowane 5 Września 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Też mam murowany i musiałem się nauczyć palić. Ponieważ kotły na ekogroszek mają dosyć wysoką sprawność. co zatym idzie chłodne spaliny. Może to powodować wykraplanie się wody w kominie i tworzenie kwasów które rozpuszczają zaprawę i objawiają się w postaci śmierdzących plam na ścianach oczywiście żywotność komina też jest skrócona. Ja rozwiązałem problem paląć jak najdłużej bez przerwy na małej mocy jednak ja mam wszystko w podłogówce dlatego jest mi łatwiej. I koniecznie suchy opał o niskiej kaloryczności. W Twoim przypadku pewnie będzie trudniej ponieważ chyba jest już obowiązek zakładania kotłów w 5klasie a te mają jeszcze chłodniejsze spaliny. Odnośnie wkładu pogadaj z kimś bardziej kompetentnym. Co do mocy kotła to trzymałbym się tego co pokazuje ciepłowłaściwe. Zresztą najmniejsze chyba i tak robią 13-14kW w 5klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 05.09.2018 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Ok, mam jeszcze pytanie odnośnie tego Takie sugestie bierz bojler z w miare dużą wężownicą lub dwupłąszczowy. Ja mam z podwójna wężownicą 100lx2 i powoli grzeją. A ten boiler dwupłaszczowy nie jest czasem do solarów ? Hydraulik mi mówił, że do groszku się nie opłaca do niego dokładać, a jak będą solary to jak najbardziej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Bojler dwupłszczowy lub z dużą wężownicą grzeje szybciej wodę. Mi 100l podgrzewa o 10*C w ooło godzinę. Oczywiście zależy to od różnicy między temperaturą kotłą a temperaturą zadaną CWU. Jeśli nie zakłądasz nagłego dużego poboru CWU i bojler jest duży to podwójna węzownica też jest ok.Dwu płaszczowy słabo nadaje się do solarów. Do solarów zbiornik pionowy z dużą wężownicą. Warto założyć zawór mieszający za bojlerem grzejesz wodę powiedzmy do 50 a zawór podmiesz tak jak ustawisz powiedzmy na 42. Żałuję że tego nie mam. Przeważnie jest tak że im więcej wydasz tym masz lepiej:) niestety. Jak masz możliwość rozłożenia dodatkowej wełny na strychu to pokombinuj z tym. Edytowane 5 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts