cuuube 05.09.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 130mm to i tak mało jak na groch, chociaż ty będziesz miał mały kociołek. Zmierz dobrze ten komin. Ja mam peleciaka 12KW z którego wyjście mam 100mm. Wkład 100x150mm bo taki wszedł i nie mam problemu z ciągiem, nawet zupełnie bezwietrzne dni, zresztą mam presostat spalin, który nawet by kotła nie odpalił bez cugu. mnie weszło tylko fi130mm w komin pod kocioł 15kW i 10m wysokości komina (+ metr odstawienia od komina w piwnicy) i też nie mam problemu z cugiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 05.09.2018 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Zaraz się okaże, że w ogóle mi groch nie wejdzie... Powoli wszystkiego mi się odechciewa. Chyba lepiej było czekać te 6-8 miesięcy na gaz... Jeszcze ten mój hydraulik który mówi, że sam ma kocioł 5 klasy podłączony bez żadnego wkładu i nic się nie dzieje... Kotłownia u mnie wygląda tak [ATTACH=CONFIG]416350[/ATTACH] Jakby pod kominem stał podajnik to mam ok 10cm luzu przy drzwiach. Jak ma stać kocioł (a musi, żeby wpiąć się na wprost do komina) to licząc, że jego rura z tyłu styka się z kominem (czyli ścianka kotła ma 13cm luzu od komina), mam kocioł 7cm w wejściu. Do tego trzeba jeszcze dodać luz na rurki od kotła. Czy one już mogą iść za zaketem do tej wnęki w której musi być podajnik ( z lewej strony kotła) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Powoli wszystkiego mi się odechciewa. Chyba lepiej było czekać te 6-8 miesięcy na gaz... To byłaby najlepsza Twoja decyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.09.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Nie musi się nic dziać , ale chyba jednak lepiej/zdrowiej z wkładem . Ceramika to też cegła owszem , jednak obecnie ceramika to komin systemowy. Rurki wodne można puścić dowolnie w obecnych zamknietych pompowych instalacjach , jednak lepiej gdy jest mało zakrętasów zwiększających opory przepływu , które w przypadku instalacji otwartej/grwitacyjnej ją 'zamkną' . Masz drzwi 90tki , zmniejsz je zamiast przenosić , zyskasz pare cm . Co to za pomieszczenie z lewej , może postaw kocioł tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) To byłaby najlepsza Twoja decyzja... Sęk w tym, że za daleko wszystko poszło bo nie możemy tyle czekać... Za 2 tygodnie będą wstawiali kuchnie ze sprzętem, w przyszlym tygodniu kominek i już mamy praktycznie zamknięty dół. Nie zostawię niestety domu z tym wszystkim bez zamieszkania, bo pewnie któregoś dnia przyjadę i tych rzeczy nie będzie... Bardziej zastanawiam się nad tym, czy nie zrobić teraz kotła, a jak za dwa lata wejdzie EcoDesign, to wymienić go na gaz z dofinansowaniem. Masz drzwi 90tki , zmniejsz je zamiast przenosić , zyskasz pare cm . Co to za pomieszczenie z lewej , może postaw kocioł tam W sumie z tymi drzwiami to nieglupi pomysl. I w garazu zrobi sie wiecej miejsca. To pomieszczenie obok to sypialnia na dole Edytowane 6 Września 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.09.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Sęk w tym, że za daleko wszystko poszło bo nie możemy tyle czekać... Za 2 tygodnie będą wstawiali kuchnie ze sprzętem, w przyszlym tygodniu kominek i już mamy praktycznie zamknięty dół. Nie zostawię niestety domu z tym wszystkim bez zamieszkania, bo pewnie któregoś dnia przyjadę i tych rzeczy nie będzie... Bardziej zastanawiam się nad tym, czy nie zrobić teraz kotła, a jak za dwa lata wejdzie EcoDesign, to wymienić go na gaz z dofinansowaniem. Nie piszesz nic o zapotrzebowaniu domu na energię a to jest kluczowa sprawa przy wyborze źródła ciepła. Nie piszesz nic o odbiorze tego ciepła czyli czy grzejniki czy podlogowka a to jest następna kluczowa sprawa. Gdybym to ja miał taki dylemat,zakładając,że są tam grzejniki olewam paliwo stałe,pakuje bufor ciepła z grzałką,biorę taryfę G12W i ogrzewanie wyjdzie nie dużo drożej niż ogrzewanie gazem ziemnym. Zyskuje na kwocie inwestycji bo wyjdzie znacznie taniej niż ekosyf czy pellet bo ok.10tys.zl będzie w kieszeni. Z kotłowni robię pralnio suszarnie i mam ucieszona żonę i nie mam syfu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Arturo widziałeś metraż i parametry domu? Gdzie tam prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Nie piszesz nic o zapotrzebowaniu domu na energię a to jest kluczowa sprawa przy wyborze źródła ciepła. Nie piszesz nic o odbiorze tego ciepła czyli czy grzejniki czy podlogowka a to jest następna kluczowa sprawa. Nie no gdzieś wyżej pisałem, że same grzejniki bez podłogówki. Co to zapotrzebowania na energię też było http://cieplowlasciwie.pl/wynik/468g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.09.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Arturo widziałeś metraż i parametry domu? Gdzie tam prąd? Metraż jest mało ważny,cyferki zapotrzebowania na energię to podstawa. Ja w M4 52m2 za ogrzewanie miejskie płaciłem 2200zl rocznie z gazem i prądem wychodziło ok.3500zl a to tylko mieszkanie i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.09.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Nie no gdzieś wyżej pisałem, że same grzejniki bez podłogówki. Co to zapotrzebowania na energię też było http://cieplowlasciwie.pl/wynik/468g Nie patrz na to badziewie bo piszesz o 155m2 a liczy Ci 220m2. Wykonaj porządny audyt energetyczny i będziesz miał dokładnie wszystko na tacy. 155m2 biorąc pod uwagę słabo izolowany dom na ogrzewanie zuzyjesz jakieś 12000kWh a to przy gazie ziemnym da Ci ok.2700zł a przy prądzie ok.3600zl. Przy ekosyfie powinno dac ok.2000zl a przy pellecie ok.2200zl. Powinno bo nie wiesz ile Ci kasy kominem wyfrunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Tak, bo wcześniej wpisałem powierzchnię użytkową. Do ogrzania tak naprawdę jest 215m2 minus kotłownia minus garaż. Do 155 trzeba doliczyć klatkę schodową która trochę zje tego ciepła i trochę garażu bo w projekcie jest grzanie na 8stopni. Zresztą wyżej też pisałem, że z projektu wychodzi, ze przy temperaturze 20stopni jest zapotrzebowanie na ok 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) ArturoSciana 10cm podłoga 5cm dach 25cm powierzchnia ogrzewana ok 200m bez WM. Ty tak na powarzenie chcesz tam grzałkę wsadzić? Edytowane 6 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) W garażu pewnie nie będziesz musiał ogrzewać w ogóle podejrzewam że ścinana między domem a garażem nie ocieplona? Grzejnik ustawisz tylko na gwiazdkę.Klatkę schodową pewnie musisz policzyć jako 20m2 10 z parteru i 10m2 z piętra. Jakie koszty ogrzewania są dla Ciebie do przyjęcia? Edytowane 6 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 W mieszkaniu z CWU wychodziło nam ok 2000zł rocznie na gazie. Tu już założyliśmy jakieś 3500-4000zł rocznie chociaż zrobiłbym wszystko żeby było jak najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Ale faktycznie teraz patrzę na cieplowlasciwie i pokazuje "Powierzchnia ogrzewana 226m2 (parter, 1. piętro)". No trochę za dużo... Nie wiem jak to przelicza, ale jak zmieniam powierzchnię zabudowy, żeby było mniej więcej tak jak ma być do ogrzania to wychodzi taki wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4e1k . Zmienia się kocioł na 12kW i koszty ogrzewania też spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 06.09.2018 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Temat komina rozwieje mi kominiarz. Będzie w środę za tydzień i oceni czy trzeba dać wkład czy nie. Pierwsze zdanie jakie wypowiedział to to, że raczej nie będzie trzeba dawać wkładu, chyba, że za mały ciąg to wtedy może być problem. No i chce zobaczyć reakcję komina na opał. Oczywiście mówił to samo co wy - bez wkładu musi być suchy groszek, bo jak nie to raz dwa będzie wykwit i z 2-3 lata będziemy się z tym męczyli zanim zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 06.09.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 ja palę ekogroszkiem w sumie nie dużo , trzecia zima będzie ale komin mam z cegły i jak na razie nic się z nim nie dzieje - jest suchy jak pieprz. Brat opala chatę kotłem 5 klasy i tez ma komin z cegły i żadnych niespodzianek nie ma. U mnie tylko raz komin zrobił się mokry jak paliłem na same CWU, miałem za dożo mocy ustawionej na kotle 8 KW przez co kopcił i nie dopalał opału ale było to na samym początku przygody z kotłem. Po obniżeniu mocy na 2KW wszystko jest w porządku. Możesz spróbować palić beż wkładu w kominie, jak będzie źle to najwyżej dasz wkład. Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.09.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 macieywr Masz dom podobnie ocieplony do mojego tylko troszkę mniejszy bo ja grzeję gdzieś 240 m2 po podłogach. (ekogroszkiem).Poniżej masz moje zestawienia kosztów za sezon zimowy CO plus CWU a na dole strony zestawienie z 9 ostatnich lat ( tak dla porównania). zestawienie kosztów Z gazem miałbyś św. spokój (zero roboty i brudu) ale trochę drożej - śmiem twierdzić, że dwukrotnie drożej tak to przynajmniej wychodziło znajomym, którzy poddali się z gazem i przeszli na ekogroszek. Musisz sobie wyrobić w tej dziedzinie ogrzewania własne zdanie bo na forum oprócz zwykłych użytkowników pełno jest różnych przedsiębiorców, którzy tylko robią tu interesy a więc polecają swoje towary, jak też pełno nawiedzonych forumowiczów i różnych wyznawców tylko jednej słusznej teorii. Mogę Ci jedynie doradzić z mocą kotła opierając się na własnym doświadczeniu a więc na te 240 m2 kupiłem kocioł 35 KW - no okazał się za duży o bardzo wiele. Przerobiłem kocioł na 25 KW i jest o niebo lepiej ale też jest za duży. Stwierdzam, że kociołek 12 kw na CO+ CWU byłby dla mnie w sam raz - tak więc za parę lat taki kupię w V czy też VI klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 06.09.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 No ja też próbowałem być eko mając gaz w domu, na szczęście mając również śmieciucha. Dom 150m2 ogrzewanej powierzchni, lata 90-te, 10cm styro, półtora pustaka, dużo grzejników alu i grube rury. Pokusiłem się na odpalanie mojego dwu funkcyjnego Junkersa Euroline i za pierwszy miesiąc spaliło mi gazu za ponad 600zł. Akurat u nas wszyscy lubią ciepło i te 23 stopnie w domu wszędzie było minimalnie. 2 sezony paliłem w kopciuchu w zeszłą zimę spalając 16mp grabu po 150zł (2400zł). Teraz mam pelleciaka bo mam dostęp do dobrych pelletów w cenie 650-680zł i wg tego co spaliłem drzewa, powinno mi wziąć 3,5t. Czas pokaże. Próbne palenia wychodziły optymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.09.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 U mnie w rodzinie szwagier zrobił to samo (ale duży dom) palił pierwszą zimę na gaz i powiedział, że zbankrutował i na drugą domontował tzw. śmieciucha i to jest główne źródło ciepła a gaz pomocnicze. Jak za pierwszy miesiąc miałeś 600 zł za gaz czyli za sezon 6-m-cy wyszłoby 3600 zł to ja brał bym w ciemno gaz dla siebie gdyby za 3600 zł ogrzało mi te 240m2 no ale niestety gazu ziemnego u mnie nie ma to nie mogę tego sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts