Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła na eko-groszek

macieywr

Recommended Posts

Mam już komin i mam już kocioł. Wolałem zainwestować w komin z 5cio letnią gwarancją niż robić sam.

Kocioł Ogniwo Eko Plus M 20kW.

Teraz powstaje pytanie o zasobnik. Jeden hydraulik który miał montować kocioł w przyszłą sobotę przestał się odzywać ale mówił, że na 5 osób to powinien być zasobnik 150l. Drugi hydraulik który jutro wchodzi montować piec, mówi, że min 200l. To jaki on ma w końcu być ? :) U mnie wchodzi w grę tylko pionowy.

Ten drugi hydraulik chce zamówić Elektromet 220l. Cena z grzałką u niego 1900zł. Nie wiem tylko czy jest sens dawać grzałkę ? No i może jakaś alternatywa dla tego zasobnika ?

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Mam już prawie wszystko złożone. Hydraulik jednak na sam koniec podpiął panel sterujący i trochę się zdziwiłem. Wszędzie reklamują nowy duży wyświetlacz a dostałem jakieś małe gó** przykręcone do blachy. Do tego panelu jakoś się dopłaca ? Nikt mnie w sklepie nie poinformował, że nie będzie tak jak wszędzie reklamują

Okazuje się, że kolorowy jest nowy, a szklany stary. Wiec dobrze dostałem.

Pytanie z innej beczki. Instalator zażyczył sobie 3800zł za materiał do kotłowni + robota 2000zł. Po jego stronie był zakup rur miedzianych z zaworami kulowymi, redukcja do komina oraz rura metrowa do komin, odpowietrzniki i naczynie przeponowe do CWU. Reszta (pompy, zawór 4ro, naczynie do kotła, zbiornik itd) po mojej. Nie za dużo za ten materiał ?

Do całego zestawu chciałbym jeszcze dołożyć pompę cyrkulacyjną. Jak odkręciłem wodę w kuchni, to musiało nalecieć ok 7 litrów zimnej wody, żeby pojawiła się ciepła... Już nawet nie chce myśleć jak szybko zapełnił by się zbiornik na szambo przy takim użytkowaniu :)

Polecicie którąś pompę tak szczególnie ? Czy nie ma to znaczenia ?