macieywr 22.10.2018 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Instalatora który robił instalację w domu nie znam, bo kupiłem do 10 letni w stanie jakim jest. Ten który robił kotłownie na pewno zrobił w kotłowni wyjście na pompe bo sam mi o tym mówił. Skoro zrobił wyjście na pompę i mówił, żebym o niej pomyślał, to tą pompę raczej da się założyć. Zadzwonie i powie mi to samo. Pytając jego jaką pompę odpowiedział mi standardowo "tutaj w hurtowni mają..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Jeśli masz podciągniętą cyrkulację do punktów czerpania wody to wystarczy podłączyć w obieg pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Pytanie z innej beczki. Instalator zażyczył sobie 3800zł za materiał do kotłowni + robota 2000zł. Po jego stronie był zakup rur miedzianych z zaworami kulowymi, redukcja do komina oraz rura metrowa do komin, odpowietrzniki i naczynie przeponowe do CWU. Reszta (pompy, zawór 4ro, naczynie do kotła, zbiornik itd) po mojej. Nie za dużo za ten materiał ? U mnie za wszystko ( pompy, zawór4D i resztę pierdół ) to co piszesz o ile tych rur nie trzeba było po 20m ciągnąć i zasobnik nie był z nierdzewki a tylko spięcie kotłowni wyszłoby Ci między 13,5 do 14 tysi na gotowo z robotą oczywiście i kotłem mimo że za dojazd musiałbyś dać za paliwo i z FV Ale jak chciałeś instalatora z dużego miasta Wrocławia to płacisz jak jak na to miasto przystało. Schody dopiero się zaczną jak to rozpalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon_rysiu 24.10.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Panowie co byście polecili dla takiego domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4lu0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.10.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Jeli masz wszędzie podłogówkę to grzałkę i klimatyzację. Jak zostanie kasy to PV do kompletu.Lub PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon_rysiu 25.10.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dla mnie jako laika w kwestii ogrzewania taka podpowiedź to czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.10.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dla mnie jako laika w kwestii ogrzewania taka podpowiedź to czarna magia taka mała podpowiedź z innego wątku: No i jestem po pierwszym miesiącu grzania c.o. pompą Panasonic. Tym wszystkim, którzy mi pomogli w wyborze i oświecili Wielkie Dzięki. Nawet Arurowi też dziękuje..za jego posty. Wcześniej przez 3 sezony miałem "eko"groszek. Wszystkim niedowiarkom mówię tak. Jeżeli macie jakiekolwiek wątpliwości nie zastanawiajcie się nawet przez chwilę. Miesiąc grzania c.o. i cwu. 178 kwh !!!, wszystko w II taryfie. W domu 22 stopnie., cztery osoby. Rok temu o tej porze roku spalanie groszku średnio 2 woreczki na trzy dni. Przyszłym właścicielom pomp chętnie odpowiem, jaka jest różnica bezobsługowego ekogroszku i bezobsługowej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.10.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Do małego dobrze ocieplonego domu nie warto ładować paliwa stałego.Lepiej kociołek elektryczny z klimatyzacją lub pompę ciepła Imrahil koleś miał coś nie tak z kotłem chyba bo 3 woreczki to są od początku października.i to niecałe. Jeśli mamy o czymś rozmawiać to uczciwie przedstawiajmy dwa końce kija.Dzisiaj ładowanie podłogówki na dwóch kondygnacjach wciągnęło ok 3-4kg kijowego węgla i to pewnie wystarczy na dzisiejsze ogrzewanie Edytowane 25 Października 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 26.10.2018 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Rozmawiałem z instalatorem. Mówi, że jest instalacja pod pompę cyrkulacyjną. Mówi, że wystarczy założyć zawór i podłączyć pompę i tyle. Co do kosztów całości to mi wyszło mi z piecem ok 15 000zł Mam pytanie jeszcze odnośnie pieca. Ostatnio bardzo często wyłączają prąd u nas w gminie. Temat wałkowany w Tauronie miliony razy i niby mają sprawdzić dlaczego tak się dzieję. Co wtedy z piecem ? On wróci do automatu czy będzie trzeba od nowa go załączać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 28.11.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Mam pytanie - czy to normalne, że odkręcając ciepłą wodę, zabierana jest temperatura z kotła, a temperatura zasobnika ledwo spada ? Jakie może być max ciśnienie cwu ? Zauważyłem, że u mnie wzrosło do 8bar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.11.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z kotłem. Ale bojler po stronie wody pitnej powinien mieć zawór bezpieczeństwa i zbiornik przeponowy co kompensuje wzrost ciśnienia po podgrzaniu CWU. Podejrzewam że ciśnienie może być również spowodowane wzrostem ciśnienia w sieci czyli brak reduktora ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 28.11.2018 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dzwoniłem do hydraulika i powiedział mi, doładnie to samo - że w gminie jest średnio 6bar i musiało wzrosnąć do 8bar. I że jak będziemy montowali filtry to zamontuje reduktor. Pytanie o ten kocioł-Puszczam ciepłą wodę w kranie i leci ciepła. Natomiast patrząc na parametry kotła to po puszczeniu ciepłej wody, temperatura kotła znacznie spada (o 2-3 stopnie) przez co kocioł później cały czas grzeje żeby dobić temperaturę do zadanej.Natomiast temperatura w zasobniku ciepłej wody stoi w zasadzie w miejscu. Potraf nawet rosnąć.... Nie powinno być tak, że puszczajac ciepłą wodę w kranie, schodzi mi najpierw woda z zasobnika ? Bo w zasadzie nie rozumiem po co on jest i to w takiej pojemności (220l), skoro tak czy siak ciepłą wodę w kranie mamy z temperatury kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.11.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Zakładaj reduktor ciśnienia zanim wszystko jeszcze ok , u mnie w gminie cała dzielnica wymieniała wszystko co padło , cisnienie waliło do 15 bar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 28.11.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 https://esterownik.pl/device/18091 Ok 19:07 puściłem ciepła wodę. I leciała tylko 3-4min. Zobaczcie na wykresach jak spada temp. kotła, a temperatura CWU w miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.11.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Nie wiem czy bojlera masz grawitacyjny czy przez pompę ale podejrzewam brak zaworu zwrotnego jeśli grzanie przez pompę CWU odkręcasz wodę temperaturatura spada rusza obieg grawitacyjny temperatura w bojlerze pomału rośnie temperatura kotła spada. Możesz nie widzieć spadku temperatury na bojlerze ponieważ czujnik przeważnie jest na środku a jak temperatura spada to od dołu bo tam jest dopływ zimnej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.11.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Masz ochronę powrotu przez CWU.Ta pompa chodzi praktycznie ciągle??Dolanie zimnej wody do bojlera powoduje jej grzanie. 4 min to jakieś 20-40 litrów zimnej wody (jeśli nie masz energo oszczednych perlatorów) które trzeba ogrzać Wydaje mi się że jest ok ale ktoś niech się jeszcze wypowie. Edytowane 28 Listopada 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.11.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Wystarczy czujnik bojlera wyciągnąć i założyć na rurze zasilającej ale powrotnej i skoki się skończą , też tak zrobiłem z tym że u mnie pompa CWU chodzi non stop zimą bo CWU służy za ochronę powrotu która nigdy nie spada poniżej 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 28.11.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Pompa CWU włącza się i wyłącza. Czyli rozumiem już o co chodzi - schodzi woda z zasobnika i dobijana jest przez kocioł, przez co naturalnie spada jego temperatura. A jakby tak lać wodę do wanny (jej jeszcze nie mamy, będzie w lutym ) ? TO nie spadnie mi temperatura kotła do temperatury wody z sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.11.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Jak będziesz lał nonstop a bojler 60 litrowy to pewnie tak by sie stało .:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.11.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Bojler ma 220 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts