jammo 16.07.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Obecna instalacja CO jest wykonana z rur stalowych o dużej średnicy, tak jak to się dawniej robiło do ogrzewania grawitacyjnego, czyli od pieca 2". w piwnicach 1.5" na pionach 1" + 3/4" no i gałązki do grzejników 1/2". Piec na ekogroszek 28KW gdyż ogrzewam prawie 300m2 no i instalacja wymuszona ale tzw. otwarta. Planuję teraz dołożyć 4 grzejnik do instalacji na poddaszu i zamierzałem to zrobić rurkami alu-pex 16mm, ale się wstrzymałem,.Byłem w niedzielę u kolegi, który ma zrobioną instalację w systemie KAN- Therm, czyli stalowe rurki ocynkowane zaciskane. Zastanawiam się teraz , czy aby u siebie zamiast alu-pexa nie zrobić właśnie takimi rurkami i przy okazji ścienić instalację w całym domu, gdyż nachodzi mnie na dołożenie gazowego kotła kondensacyjnego. Czy warto jest robić instalację takimi rurkami Kan Therm stel ? Jak się to sprawdza? No i najważniejsze, czy da się połączyć piec na ekogroszek , który obecnie pracuje w instalacji otwartej CO, natomiast gazowy piec kondensacyjny podobno musi mieć instalację zamkniętą czyli ciśnieniową. Nie chciałbym likwidować pieca na ekogroszek bo nie wiem , jakie będą koszty ogrzewania domu gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.07.2018 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Załóż kocioł ACV - może pracować w układzie otwartym.Co do rurek... aż takiego znaczenia to nie ma. Jedynie pierwsze nagrzanie takiego zładu wody potrwa dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 18.07.2018 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Dziękuję za odpowiedz, własnie też dowiedziałem się z dwóch różnych niezależnych źródeł, że ścienianie rurek nie ma najmniejszego sensu, szczególnie w aspekcie finansowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.07.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Czy warto jest robić instalację takimi rurkami Kan Therm stel ? Jak się to sprawdza? No i najważniejsze, czy da się połączyć piec na ekogroszek , który obecnie pracuje w instalacji otwartej CO, natomiast gazowy piec kondensacyjny podobno musi mieć instalację zamkniętą czyli ciśnieniową. Nie chciałbym likwidować pieca na ekogroszek bo nie wiem , jakie będą koszty ogrzewania domu gazem. Rury i kształtki Systemu KAN-therm Steel muszą pracować w zamkniętej, "ciśnieniowej" instalacji grzewczej, bez możliwości bezpośredniego kontaktu wody grzewczej z powietrzem. Jest to warunek uzyskania jakiejkolwiek gwarancji na zastosowane produkty. Instalacja otwarta powoduje stałe natlenienie wody i zwiększa ryzyko wystąpienia procesu wewnętrznej korozji instalacji. Rozwiązaniem jest oddzielnie instalacji grzewczej grzejnikowej od części kotłowej za pomocą np. wymiennika płytowego. Oczywiście instalacja grzejnikowa wykonana w układzie zamkniętym, tym bardziej że i tak planowane jest zastosowanie kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.07.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Załóż kocioł ACV - może pracować w układzie otwartym. Co do rurek... aż takiego znaczenia to nie ma. Jedynie pierwsze nagrzanie takiego zładu wody potrwa dłużej. Z tym "otwartym" to chyba nie , teraz z nową automatyka jest cisnienie minimalne. A co do rurek KANTERMU . To one wymagają pracy w systemie zamknietym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.07.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Z tym "otwartym" to chyba nie , teraz z nową automatyka jest cisnienie minimalne. O widzisz, to będę musiał się dopytać czy coś się zmieniło. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts