Rav89 16.07.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Witam wszystkich, To mój pierwszy post na tym forum, tak samo jak i pierwszy raz robiłem remont swojego mieszkania (nie swoimi rękoma... chyba niestety). Pojawił się problem, który muszę rozwiązać, bo mnie najzwyczajniej w świecie - wkurza! Mam nadzieję, że mi pomożecie. Wstawię poniżej zdjęcia ściany dzielącej łazienkę i salon. Po stronie łazienki na całej szerokości stoi wanna i umywalka. Zauważyłem, że prawie na całej długości ściany od strony pokoju pojawiły się przebarwienia i purchle, wszystkie na tej samej wysokości około 20cm. Zadzwoniłem do szefa ekipy, która wykonywała mi remont, po ciężkich przeprawach, w końcu przyjechał zobaczyć co się dzieje (dodam, że miałem z nim wiele przygód). Zasugerował, że to co widzę, to efekt tego, że ciekło nam spod baterii wannowej (co wcześniej naprawił), i że ściana z tynkiem po prostu wchłonęła wilgoć i dlatego tak się stało. Nie wiem czy to kupuję, zwłaszcza, że bateria ciekła na ścianie PROSTOPADŁEJ do tej, którą Wam pokazuję. Ciężko mi wyczuć, czy to się powiększa, czy nie - dziś zaznaczyłem sobie ołówkiem wielkości tych wybrzuszeń - będę je obserwował. Aha. Sprawa z cieknącą baterią miała miejsce jakoś w maju - zniszczoną ścianę odkryłem w połowie czerwca. Wanny używamy sporadycznie, bo mamy oddzielny prysznic. Jak myślicie - jaka może być tego przyczyna? Co mam teraz zrobić? Jakie kroki podjąć? Na tej ścianie stoi łóżko, więc tego nie widać, ale sama świadomość tego, że jaka fuszerka tam jest, doprowadza mnie do szału. Macie jakieś pomysły? Pytania? (może napisałem coś niejasno, za mało...?) Będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.07.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jakieś rury są w tej ścianie? Jeśli tak, może coś jest źle połączone. Z czego są ścianki? Jeśli z materiałów twardych, to woda lubi sobie nimi wędrować, jeśli z np BK to raczej "wyjdzie" blisko źródła wycieku.Licznik wody obserwowałeś? Czasami tak najprościej stwierdzić nieszczelność rur.Co na ścianach w łazience? Jest możliwość, by np woda po kąpieli wchodziła gdzieś w ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav89 16.07.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Rury doprowadzające wodę są podobno w podłodze, natomiast kanalizacyjna musi być w ścianie - tak mi się wydaje. Ściana jest z materiału twardego, ale co to jest - pojęcia nie mam. Na liczniki patrzyłem, nic się nie dzieje - nie ruszają się. Na ścianach w łazience są płytki, ale tak jak mówię - my z wanny korzystamy naprawdę rzadko, jedynie żona myjąc rano głowę, ale patrzyłem jaki jest stan "zachlapania" ścian i okolic - to powiedzmy że znikomy, więc moim zdaniem nic tam nie wchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 16.07.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Może po prostu woda dostała się pod wannę, a tam niestety zabrakło izolacji i stąd ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.07.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Cóż,obserwuj. Jeśli będzie coś dalej postępować..trzeba będzie pruć Jeśli jest odprowadzenie wody w tej ścianie, to może tam coś jest niedokładnie zrobione. Mały spadek, brak uszczelki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.07.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 A masz rewizję aby dostać się pod wannę ? Może uszczelnienie na styku wanny ze ścianą coś kulej, może coś z syfonem ? Można kupić niedrogą kamerę inspekcyjną podpinaną np. pod telefon i sprawdzić co się dzieje. Obraz rewelacyjny nie będzie ale może rozwiać kilka wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav89 21.07.2018 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Rewizję mam, ale w sumie taką nie stuprocentową. Mogę się dostać, ale to wiąże się z wycięciem fugi - zaczną od kamerki, bo mogę ją pożyczyć. Będę kombinował - na razie na ścianie nic się nie powiększa, nic nowego nie powstaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.07.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Szanowny Panie, trzeba obserwować ścianę – jeśli przez dłuższy czas problem nie będzie występował, to prawdopodobnie będzie to oznaczać, że zawilgocenie było spowodowane przeciekającą baterią. Jeśli problem powróci, konieczne będzie użycie wspomnianej kamery i skucie tynku. Do zabezpieczenia plam po zaciekach na ścianie można wykorzystać farbę Śnieżka Zacieki-plamy, która skutecznie izoluje wszelkie plamy i zabrudzenia. Stosujemy ją jako podkład, a następnie malujemy powierzchnię wybraną farbą nawierzchniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts