Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z lat 70 a pompa ciepła ?

Pablo92

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam dom z lat 70 zbudowany z pustaka żużlowego. Powieszchnia podłóg około 90m2

Sciana grubość około 44cm. Jest podniesiony o metr nad ziemia bez piwnicy.

Planuje dać taką izolacje:

fundament 5cm xps

ściany 20cm grafit

Podłoga eps 20cm

Dach 30cm wełna

Będzie 100% podłogówka bez żadnych drabinek itp.

Ogrzewanie PC (koniec palenia i smrodu )

Rekuperator z GWC

I teraz jakie pc do takiego domu i ile by wyszło zł za co i cwu na rok ? Zapotrzebowanie tyle wyszło http://cieplowlasciwie.pl/wynik/46w1

Rodzina odradza mi taki pomysł bo jak to dom bez komina ? w zimie zamarznę a za prąd to sie nie wypłacę

Pozdrawiam!

No będzie można mieć parapet jak stół :) Budynek jest stary ale myśle ze taniej wyjdzie mi remont niż budowa nowego.

W 60tys chyba powinienem sie zmieścić

W 60 tys z pompą ciepła? raczej zabraknie...sam koszt styropianu i wełny przy tym domku to ok 15 tys. A gdzie tu dalej, regipsy, szpachlowanie, wylewki, okładziny podłóg, elewacja itd..., a jeszcze koszt robocizny.

WG mnie jeżeli z budynku zostają tylko ściany (z pustaka żużlowego), to lepiej pobudować nowy.

Elewacje ,Regipsy, szpachlowanie, malowanie i płytki zrobię sam.

Też tak myślałem postawić nowy 70/80m2 ale to koszt 200tys..

Tutaj mam prąd, wode,ściany i dach zrobiony to odchodzi dużo kosztów.

Gdyby dach był do wymiany to napewno stawiam nowy a tak to tylko wymienie dachówkę i łaty może wszystko to zrobię z pomocą rodziny.

No właśnie ten pustak tez mi sie nie podoba :D

5kw i za duża? nie znam sie mi wyszło z ciepłowłaściwe.pl tyle zapotrzebowanie:

3,6kW – maksymalna moc grzewcza

3kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

40W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

6 859kWh = 25GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

76kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

Myślałem nad 7kw ale czy da rade przy -10/15?

I jakie koszta roczne bym płacił za ogrzewanie

5kw i za duża? nie znam sie mi wyszło z ciepłowłaściwe.pl tyle zapotrzebowanie:

3,6kW – maksymalna moc grzewcza

3kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

40W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

6 859kWh = 25GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

76kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

Myślałem nad 7kw ale czy da rade przy -10/15?

I jakie koszta roczne bym płacił za ogrzewanie

5kW to więcej niż 3,6 czy nie?

Elewacje ,Regipsy, szpachlowanie, malowanie i płytki zrobię sam.

Też tak myślałem postawić nowy 70/80m2 ale to koszt 200tys..

Tutaj mam prąd, wode,ściany i dach zrobiony to odchodzi dużo kosztów.

Gdyby dach był do wymiany to napewno stawiam nowy a tak to tylko wymienie dachówkę i łaty może wszystko to zrobię z pomocą rodziny.

No właśnie ten pustak tez mi sie nie podoba :D

Kiedy masz te instalacje zrobione? Nie lepiej pomyśleć o tej modernizacji teraz przy kapitalce? Co do izolacji zainwestuj parę stówek w fachowca co ci zrobi autyt/doradztwo, bo nie sztuka w sadzić 20 cm grafitu, jak może wystarczy ci 20cm białego albo 15 grafitu. I wtedy też będziesz wiedział w jakie rozwiązania pójść, z czym sobie lepiej dać spokój.

W tej chwili będę wymieniał tylko pokrycie dachu. W środku trzeba zrobić wszystko od wylewek po instalacje itp. Lepiej dać więcej styropianu to mniejsze rachunki wyjdą ale do tej pory nie wiem ile to około by wyszło bo nikt nie odp.

3.6 wyszło ze strony ciepłowłaściwe (3,6kW – maksymalna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -20°C.

Oznacza to, że na każdą godzinę doby w budynek trzeba "wpompować" średnio co najmniej 3,6kWh, aby temperatura wewnątrz nie spadała.)

LINK: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/46w1

Lepiej dać więcej styropianu to mniejsze rachunki wyjdą

To rozumowanie jest prawidłowe do któregoś momentu. Potem oszczędności nie są jakoś szczególne duże w stosunku do wydanych pieniędzy. Jeśli weźmiesz pompę przy tym zapotrzebowaniu to wydasz na ogrzewanie jakoś z 600zł, a może mniej. Zmniejszając ocieplenie albo dając biały styropian to możesz wydać mniej na przebudowę i wydać dalej na ogrzewanie gdzieś z 700-800 zł. Sam możesz ocenić, czy lepiej dać 20cm grafitu czy białego. Różnica to chyba z 40zł/m3. Do tego biały sprawia mniej problemów montażowych. Do tego możesz pomyśleć o fotowoltaice za jakiś czas. W Małopolsce ma ruszyć jakiś program wspierania mikroinstalacji, przynajmniej Sorys ostatnio reklamował to u siebie.

ale do tej pory nie wiem ile to około by wyszło bo nikt nie odp.

Jesteś z Tarnowa, to zgłoś się do np. Asolta. Zrobi ci ozc i jakąś analizę ekonomiczną. Wydasz teraz parę złotych i będziesz przynajmniej będziesz wiedział, co zrobić i ile to mniej więcej będzie kosztować.

Edytowane przez maciejos36

60 tysięcy?? Jeśli chcesz robić w środku wszystko wraz z elektryką, wylewkami, dodatkowo dach, elewacja i okna to zapomnij o tej kwocie.

Ja mam ścianę z pustaka żużlowego i dałem 20cm grafitu, okna z licem ściany - jest ok. grubość ściany tez jest ok. Poprostu w środku parapety są szersze - to nie problem.

Teraz bym zrobił zmianę, że większość okien na parterze zrobiłbym do samej podłogi lub na takiej wysokościu aby z parapetu zrobić takie miejsce do siedzenia.

maciejos36

Dokładnie to jestem z okolic Połańca woj. świętokrzyskie a do Tarnowa mam jakies 50km.

Musze się spytać w gminie bo miały być dotacje na fotowoltanike, solary i pompy ale z tego co wiem to pompy odpadły bo za mało chętnych było, ale to jeszcze się dopytam. Za cały rok ogrzewając dom i wodę wydam około 700zł to byłby cud :rolleyes: jak tak to jestem za pompą bo myślałem nad zwykłym za 3000zł.

Myślałem nad pompą Panasonic Aquarea 9kw T-cap (ten z dwoma wentylatorami) jaki byłby koszt pompy ze zbiornikiem 300l ?

bt9

Tak około mogę mieć max 80tys. To zależy jakie chce mieć płytki itp. bo można mieć po 100zł/m i za 40zł/m a parapety tak jak mówisz będą szersze i tyle :)

Mam tylko 5 okien i jedno małe więc w 6000zł sie powinienem zmieścić.

Tak na szybko mam takie pompy:

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquaera-t-cap-9kw-montaz-i7096375657.html

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-h-z-montazem-i6988093807.html

Edytowane przez Pablo92

• 1 month później...

Witam,

Koszty ogrzewania pompą ciepła można oszacować na podstawie średniego kosztu wytworzenia kWh, który wynosi 0,15-0,17 zł/kWh. Zależy on od wybranej taryfy oraz kosztu zakupu energii u dystrybutora. Przy podanym przez Pana zapotrzebowaniu na energię cieplną budynku wynoszącą 6859kWh, koszt zakupu energii elektrycznej powinien wynieść ok. 1150 zł. Pompa ciepła będzie idealnie współpracowała z instalacją ogrzewania podłogowego. Będzie również dawała możliwość chłodzenia budynku w sezonie letnim.

Zachęcam przy okazji do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Pompy cechują się wysoką jakością wykonania, wysoką sprawnością pracy oraz możliwością uzyskania gwarancji do 5 lat. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.buderus.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 777 008. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Logatherm: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam wszystkich!

Mam dom z lat 70 zbudowany z pustaka żużlowego. Powieszchnia podłóg około 90m2

Witam,

Niebawem w całej Polsce ruszy program Czyste Powietrze. Będą dofinansowania na termomodernizację budynku oraz wymianę starych urządzeń grzewczych np. na pompę ciepła. Myślę, że może Cię zainteresować.