Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezokapowy czyli stodoła po nowemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zauważam na większości zdjęć każdy jednak decyduje się na wejściowe otwierane na zewnątrz, chodź w projektach raczej są do wewnątrz :) Fajnie to wygląda, lecz dla mnie firma chyba troszkę zawyża swoje ceny na produktach. Można wiedzieć w jakich granicach cenowych takie drzwi? Brakuje mi właśnie jakiś parametrów cenowych produktów które prezentujesz :)

Fajna robota, fajne drzwi. Dlaczego nie wybrałeś bramy garażowej Gerdy?

Gerda produkuje drzwi od kilkunastu lat i moim zdaniem robi dobre jakościowo produkty, natomiast bramy garażowe robi na średnim poziomie, dlatego wybrałem hörmanna, który jest naprawdę porządnym produktem, zresztą gdyby nie ograniczenia finansowe to drzwi kupiłbym aluminiowe również od nich ewentualnie od producenta moich okien czyli Aluhaus.

Jak zauważam na większości zdjęć każdy jednak decyduje się na wejściowe otwierane na zewnątrz, chodź w projektach raczej są do wewnątrz :) Fajnie to wygląda, lecz dla mnie firma chyba troszkę zawyża swoje ceny na produktach. Można wiedzieć w jakich granicach cenowych takie drzwi? Brakuje mi właśnie jakiś parametrów cenowych produktów które prezentujesz :)

Drzwi otwierane do środka zabierają niepotrzebnie miejsce w przedsionku/korytażu, ponadto gdy ktoś nie ma podcienia to takie rozwiązanie może przyspożyć dużo problemów z odprowadzaniem wody opadowej, często deszcze zacinając po drzwiach powoduje przeciekanie wody do domu, są takie pseudo okapnik ale raz że słabo się spisują a dwa brzydko wyglądają, Aha i co ważne, gdy są otwierane do środka to ciężko jest docieplić węglarki i nadproże bo takie drzwi montuje się na równo z wewnętrzną krawędzią muru.

Co do ceny to dokładnie już nie pamiętam, mogę ci podać cenę katalogową mojego konkretnie modelu (mam do nich jeszcze długi podchwyt, czeka na montaż oraz zapomnialem dopisać że mam szybę antywłamianiową w doświetlu) - netto 6k pln bez montażu.

Edytowane przez zolw82

...

Aha i co ważne, gdy są otwierane do środka to ciężko jest docieplić węglarki i nadproże bo takie drzwi montuje się na równo z wewnętrzną krawędzią muru...

Coś tu panie pokręciłeś.

Mam do środka a licowane z zewnętrzną płaszczyzną muru. Mam okapnik i dobrze wygląda i nic nie cieknie. Z tym zabieraniem miejsca toć i tak w przejściu nic nie postawisz.

Do drzwi otwieranych na zewnątrz nic nie mam tylko te argumenty takie z palca wyssane.

Coś tu panie pokręciłeś.

Mam do środka a licowane z zewnętrzną płaszczyzną muru. Mam okapnik i dobrze wygląda i nic nie cieknie. Z tym zabieraniem miejsca toć i tak w przejściu nic nie postawisz.

Do drzwi otwieranych na zewnątrz nic nie mam tylko te argumenty takie z palca wyssane.

Ad1 czyli drzwi możesz otworzyć tylko i wyłącznie 90stopni i w dodatku mogą uderzyć w węglarek

Ad2 wygląd to rzecz gustu,ale uwierz jakbys mial drzwi od strony zachodniej gdzie czesto wiatr podczas deszczu zacina na elewację to zauważyłbyś problem (mój brat robi w drzwiach i czesto jezdzi po inwestycjach gdzie ludziom leje sie woda do srodka).

Ad3 zabieranie miejsca jest zawsze, bo zeby otworzyc drzwi musisz się cofnąć do korytarza a w przypadku jego nie duzej powierzchni i większej liczbie osób chętnych wyjść w tym samym czasie robi się tłok i zamieszanie, ponadto ja ma drzwi wejsciowe na środku korytarza i jakbym mial je otwierane do wewnątrz to zasłaniałyby mi one dostęp do szafy. Co innego jak są w narożniku to otwierają się na ścianę, wszystko zależy od układu, ale moim zdaniem w korytazu jest ograniczona powierzchnia a na zewnątrz jest sporo miejsca ;)

Edytowane przez zolw82

Świetna robota jak zwykle. Można twoje rozwiązania jako książkowe prezentować. Tak nawiasem mówiąc to wszystkie węglarki, które obrabiasz normalnie nazywają się węgarkami.

Czy ten dziennik jest na bieżąco czy jesteś już dużo do przodu na budowie? Mieszkam niedaleko i chętnie w wolnej chwili podjechałbym na budowę żeby zaczerpnąć z twoich pomysłów.

Ja mam drzwi wejściowe otwierane do środka i nic z tych legend nie występuje u mnie:

Ad1 czyli drzwi możesz otworzyć tylko i wyłącznie 90stopni i w dodatku mogą uderzyć w węglarek

Drzwi otwierane na zewnątrz też otwierałbym na 90* bo przeszkadzałaby warstwa ocieplenia na elewacji.

W węgarek nie uderzają, bo jest wykończony na kąt rozwarty (91stopni to też już jest kąt rozwarty - to tak dla przypomnienia).

Ad2 wygląd to rzecz gustu,ale uwierz jakbys mial drzwi od strony zachodniej gdzie czesto wiatr podczas deszczu zacina na elewację to zauważyłbyś problem (mój brat robi w drzwiach i czesto jezdzi po inwestycjach gdzie ludziom leje sie woda do srodka).

Moje drzwi są idealnie od zachodu i nic nie leje się przez drzwi. No tego jeszcze by brakowało, paranoja. Albo uszczelek nie mają w tych drzwiach, albo to jakieś bajki.

Drzwi, jak wszystko, trzeba zamontować prawidłowo i będzie wszystko dobrze.

Zapomniałem się pochwalić jak wygląda dom ze skończonym dachem:

33055420678_e8efcfdb80_b.jpg

pierwsza warstwa działówek na poddaszu:

46796071702_7a53568453_b.jpg

kotwienie ścianek za pomocą łączników z blachy nierdzewnej

31989884667_63d40effd4_b.jpg

46878649042_137c7b9813_b.jpg

efekty kilku popołudni pracy:

46930854851_7e0aea3ec9_b.jpg

46930855131_9b576db563_b.jpg

46930855431_7eebffdfca_b.jpg

46410028484_54c90747be_b.jpg

40168559803_3fabe549c4_b.jpg

szalowanie nadproży

46410028464_b3e8a93035_b.jpg

40168559473_9958312f12_b.jpg

Edytowane przez zolw82

Pan Kejk dla ciebie bajki i legendy a dla mnie sprawdzone informacje od najbliższej rodziny poparte 15letnim doświadczeniem w branży

Pracuję w tej branży i mam całkiem inne doświadczenie. Lata doświadczenia nic nie oznaczają. Żuka w Lublinie produkowali przez 39 lat i to wcale nie znaczy, że pracowali tam doświadczeni ludzie potrafiący produkować nowoczesne samochody dostawcze.

na szczescie kazdy sam decyduje co chce miec w domu, kończę tym stwierdzeniem dyskusję o drzwiach.

Owszem, każdy sam decyduje, ale ludzie czasem sugerują się wpisami w Dziennikach i mogą podjąć złe decyzje. Przykładowo mogliby pomyśleć, że drzwi otwierane do wewnątrz od strony zachodniej są złe, bo zacina do środka deszcz. To jest nieprawda. Jeśli gdzieś się tak dzieje, to zwyczajnie oznacza źle zamontowane i wyregulowane drzwi, albo ktoś kupił bubel. Jaki z tego wniosek? Że trzeba pomyśleć, dobrze kupić i dobrze zamontować, a nie unikać bazując na jednej opinii. Równie dobrze może się komuś lać na głowę przez okno dachowe. To nie oznacza, że nie należy montować okien dachowych tam gdzie padają deszcze. Na pewno znajdziemy kogoś z 15 letnim doświadczeniem, który poprawia przeciekające okna dachowe. Czy można na podstawie tego jednego przedsiębiorstwa wyciągać jakieś wnioski? Oczywiście nie.

Kończę i apeluję o to, żeby nie pisać takich bajek, że zacinający deszcz wlatuje samoistnie przez zamknięte drzwi, bo na pewno znajdziemy tutaj na forum opisy nieszczelnych drzwi otwieranych na zewnątrz. To tyle.

Prawda leży gdzieś po środku. Jeśli zainwestujesz w porządne drzwi to mogą być otwierane do wewnątrz. Ja mam tak zamontowane zwykłe (tanie) drzwi. Nie inwestowałem, bo za nimi będzie garaż. Jednak dopóki garażu nie ma i jak deszcz zacina to woda pojawia się w domu.

zolw - zaczyna to mieć ręce i nogi :)

Prawda leży gdzieś po środku. Jeśli zainwestujesz w porządne drzwi to mogą być otwierane do wewnątrz. Ja mam tak zamontowane zwykłe (tanie) drzwi. Nie inwestowałem, bo za nimi będzie garaż. Jednak dopóki garażu nie ma i jak deszcz zacina to woda pojawia się w domu.

zolw - zaczyna to mieć ręce i nogi :)

Dziękuję za wsparcie

zolw82, czy masz jakieś szczególne plany związane z tym progiem zrobionym z bloczka?

Po wybudowaniu ścian wycinam te bloczki, przy murowaniu pierwszej warstw jest mi łatwiej ustawić całość bez jakis tam ewentualnych małych docinek, wszystko mocniej się trzyma kupy i jest pewniej przy stawianiu następnych warstw, poza tym jak mi juz powstaje zarys ścianek to mam ostatnią szanse sprawdzic czy drzwi napewno będą w dobrym miejscu, 3/6 otworów drzwiowych przesunąłem o pare cm względem projektu.

ładnie się ten wasz domek prezentuje :)

co do dyskusji na temat drzwi - dla mnie najistotniejsza była ograniczona ilość miejsca w wiatrołapie, dlatego też wybraliśmy otwierane na zewnątrz

teraz w bloku mamy oczywiście otwierane do środka - przeklinam to każdego dnia, jak muszę trójkę dzieciaków odpędzić od drzwi, żeby te cholerne drzwi otworzyć :lol2:

Mozliwe ze technologia montazu pozwala na bezproblemowe korzystanie z obu typow jednak przegladajac wpisy na forum oraz na zwylly chlopski rozum wydawalo mi sie ze duzo wygodniej bedzie miec drzwi otwierane na zewnatrz... jakby nie.patrzec:

=wiatr ich nie 'wepchnie'

=Woda nie ma sily zeby sie nalala

=Wiecej miejsca w domu z przecietnej wielkosci wiatrolapem (czyli jakies 95%domow na forum)

Jakie obawy?

Ze moze bedzie problem ze sniegiem pod drzwiami na zew,

Ze przy silnym wietrze bedzie je trudniej zamknac

A wracajac do tematu budowy... caly czas podziwiam I robie wowy I ochy...wszystko takie ladne I dokladne

Już miałem podnosić alarm że działówki murujesz za bardzo w głąb dachu i będzie pizgać, ale potem się ogarnąłem że przecież Ty masz izolację nakrokwiową ;)

hehe już kiedyś unser ''jaktomożliwe'' się nabrał na tą nakrokwiówkę przy okazji jak murowałem szczyty i interweniował żebym zostawił miejsce na styropian, ale dobrze wiedzieć że śledzą mój dziennik ludzie z dużą wiedzą i czuwają abym nie popełnił niewybaczalnych i nieodwracalnych błędów budowlanych, dziękuje wszystkim.

A tak na marginesie to mogę wkońcu oznajmić że SSZ mam już w pełni zrealizowany :wave::D:wave:

Edytowane przez zolw82